«Καθόμαστε πάνω σε υγειονομικές βόμβες και ελπίζουμε στην καλή μας τύχη»

* Τονίζει στην «Ε» ο πρόεδρος του Κτηνιατρικού Συλλόγου Λάρισας Γιάννης Λυτροκάπης, για ευλογιά και πανώλη των προβάτων * Υποστηρίζει ότι η μόνη λύση είναι η πρόληψη, με κτηνίατρο εκτροφής και ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων

Δημοσίευση: 27 Οκτ 2024 13:00

Του Κώστα Γκιάστα
«Πρέπει να σταματήσουμε να τρέχουμε πίσω από τις πανδημίες και να λειτουργήσουμε προληπτικά» δηλώνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Κτηνιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Γιάννης Λυτροκάπης, ο οποίος κλήθηκε από την «Ε» να μιλήσει για όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα με την ευλογιά των προβάτων και μάλιστα λίγο μόλις διάστημα μετά το μεγάλο πλήγμα με την πανώλη.


Σύμφωνα με τον κ. Λυτροκάπη είναι πλέον επιτακτική ανάγκη ο κτηνίατρος να επανέλθει στο πεδίο και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με δύο τρόπους:
Είτε με την πρόσληψη μεγάλου αριθμού δημοσίων κτηνιάτρων ώστε να αναλάβουν πλήρως τον έλεγχο των εκμεταλλεύσεων, αλλά και όλα τα προγράμματα εμβολιασμών και εξυγίανσης, που απαιτούνται παράλληλα με όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις, με τις οποίες είναι επιφορτισμένοι.
Είτε με την άμεση εφαρμογή του νόμου περί κτηνίατρου εκτροφής, ώστε να ανατεθούν αυτά τα καθήκοντα στους ιδιώτες κτηνιάτρους (μέρος των οποίων ήδη εκτελούν όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα εξάλειψης της βρουκέλλωσης), αλλά και την καθιέρωση ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των κτηνιατρικών φαρμάκων, ώστε ο ιδιώτης κτηνίατρος να έχει πλήρη έλεγχο της εκτροφής, για την οποία είναι υπεύθυνος, ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία.
«Όπως δυστυχώς αποδεικνύεται σήμερα καθόμαστε πάνω σε υγειονομικές βόμβες και πρέπει να σταματήσουμε να ελπίζουμε στην καλή μας τύχη, όταν αυτές εκραγούν και να εφαρμόσουμε τις πρακτικές που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι πλέον φανερό σε όλους πως η οικονομική ζημιά από μια τέτοια επιδημία είναι ίσως πολλαπλάσια από το πολιτικό κόστος που εμπόδιζε έως τώρα την εφαρμογή της νομοθεσίας» τονίζει.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΩΛΗ ΣΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ
Ο κ. Λυτροκάπης κάνοντας αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν σημειώνει πως η επιδημία της ευλογιάς βρίσκει την περιοχή σε ιδιαιτέρα ευαίσθητη κατάσταση, αφού μόλις βγαίνουμε από μία άλλη πανδημία αυτή της πανώλης. «Ο έλεγχος της πανώλης αποτελεί έναν μικρό άθλο σε τοπικό επίπεδο, αν ληφθούν υπόψη οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, αλλά και τα άσχημα αποτελέσματα που είχαμε σε άλλες περιφέρειες» επισημαίνει και προσθέτει πως αυτό έγινε εφικτό χάρη σε μια σειρά συγκυριών που είναι οι εξής: «Στις κλιματικές συνθήκες που δεν ευνοούσαν την ανάπτυξη του ιού. Στη σχετικά έγκαιρη διάγνωση της νόσου από ιδιώτη κτηνίατρο που σήμανε γρήγορα συναγερμό και το σημαντικότερο.
Στην ύπαρξη ικανών ανθρώπων σε καίριες θέσεις όπως ο κ. Κωνσταντινίδης στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής μαζί με όλο το προσωπικό της υπηρεσίας, ο κ. Βαλιάκος από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι οποίοι με την ουσιαστική στήριξη της Περιφέρειας σχεδίασαν και εκτέλεσαν ένα αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης, πάνω στη βάση της κοινοτικής νομοθεσίας».
Επίσης δηλώνει πως «αυτό πραγματοποιήθηκε παρά τη σοβαρή υποστελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας, με την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου δυναμικού, όπως για παράδειγμα τις αποσπάσεις κτηνιάτρων από άλλες υπηρεσίες, αλλά και τους ιδιώτες κτηνίατρους που κλήθηκαν να συνεισφέρουν πάνω στη βάση των άριστων σχέσεων που υπάρχουν ανάμεσα σε ιδιώτες και δημόσιους κτηνιάτρους στην περιοχή μας, γεγονός που αποτελεί δυστυχώς εξαίρεση στον κανόνα, ξεπερνώντας τις οποιεσδήποτε αγκυλώσεις του κρατικού μηχανισμού, που μπορεί να υπήρχαν».
ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Όπως σημειώνει ο κ. Λυτροκάπης ο έλεγχος της πανδημίας «έγινε δυστυχώς με σοβαρό κόστος. Είχαμε απώλεια ζωικού κεφαλαίου. Οικονομικές απώλειες σε όλη την αλυσίδα της πρωτογενούς παραγωγής. Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται στα όρια της αντοχής τους. Αναστολή των προγραμμάτων εξυγίανσης και υπολειτουργία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής αφού οι εξαντλημένοι πλέον, κτηνίατροι, δεν επαρκούν» και τόνισε ότι «αυτό ακριβώς το προσωπικό καλείται τώρα να αντιμετωπίσει μία νέα, ίσως και πιο δύσκολη πανδημία, δεδομένου των διαφορετικών χαρακτηριστικών του ιού της ευλογιάς.
Δυστυχώς σε αυτές τις συγκυρίες βγαίνουν στο φως όλες οι χρόνιες παθογένειες που κρύβαμε κάτω από το χαλί και αφορούν στον έλεγχο αλλά και στην καθημερινή κτηνιατρική πρακτική σχετικά με τα παραγωγικά ζώα».
Από πού απορρέουν όμως αυτές; Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κτηνιατρικού Συλλόγου Λάρισας οι περισσότερες από αυτές απορρέουν κυρίως από την υποστελέχωση όλων ανεξαιρέτως των κτηνιατρικών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ουσιαστικά κτηνίατροι στο πεδίο, ώστε να ασκείται αποτελεσματικά έλεγχος.
ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ
«Να ενημερώσουμε ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει. Υπεύθυνοι για κάθε είδους έλεγχο στα παραγωγικά ζώα είναι οι κτηνίατροι των δημοσίων υπηρεσιών. Από το 2014 έχει ψηφιστεί ο νόμος του κτηνιάτρου εκτροφής χωρίς ποτέ να έχει εφαρμοστεί. Σύμφωνα με τον νόμο αυτό, κάθε μονάδα πρέπει να έχει ως υπεύθυνο έναν ιδιώτη κτηνίατρο, ο οποίος επιγραμματικά είναι υπεύθυνος για: Την πιστοποίηση της καλής υγείας των ζώων, ώστε αυτά να μπορούν να μετακινηθούν από τη μονάδα. Την εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμού και εξυγίανσης της μονάδας. Την πιστοποίηση θανάτων των ζώων. Την εφαρμογή θεραπειών και την πορεία αυτών, τη σωστή τήρηση των αρχείων της εκτροφής και της αρίθμησης των ενωτίων, έχοντας μάλιστα και ποινική ευθύνη για τα παραπάνω. Η εποπτεία τους γίνεται από τις δημόσιες κτηνιατρικές υπηρεσίες».
Συνεχίζοντας ο κ. Λυτροκάπης προσθέτει πως «με τον νόμο αυτόν επιβάλλεται πλέον η ανάληψη ευθύνης και η παρουσία των ιδιωτών κτηνιάτρων, που ούτως ή άλλως μπαίνουν καθημερινά μέσα στις κτηνοτροφικές μονάδες, γνωρίζουν την υγειονομική κατάσταση της κάθε εκμετάλλευσης και είναι οι πρώτοι που έρχονται σε επαφή με τα νοσήματα που μπορεί να παρουσιαστούν, αφού η υποστελέχωση των υπηρεσιών έχει κρατήσει τους δημόσιους κτηνίατρους μακριά από το πεδίο, προσπαθώντας να επανδρώσουν άλλους σημαντικούς τομείς ελέγχου, όπως για παράδειγμα τα σφαγεία. Είναι επίσης αυτονόητες οι ωφέλειες που θα έχει μια κτηνοτροφική μονάδα από τις συμβουλές και την καθοδήγηση ενός μόνιμου συνεργάτη κτηνίατρου, όχι μόνο όσον αφορά τα νοσήματα αλλά και τις καθημερινές πρακτικές εκτροφής, αλλά και στην αύξηση της παραγωγής».
Εν κατακλείδι ο κ. Λυτροκάπης υποστηρίζει πως «είναι απαράδεκτο σε μια εποχή όπου υπάρχει η ανάγκη για συνεχή ιχνηλάτηση των ζωικών προϊόντων και τη διασφάλιση της ποιότητάς τους, να υπάρχουν εκμεταλλεύσεις στις οποίες έχει να μπει κτηνίατρος χρόνια, οι φαρμακευτικές αγωγές να δίνονται με βάση πληροφορίες του καφενείου, τα φάρμακα να πωλούνται ανεξέλεγκτα χωρίς συνταγή, από κάθε νόμιμο ή μη σημείο πώλησης, τα ζώα που εισάγονται από κάποια άλλη χώρα και παραμένουν σε μια μονάδα της χώρας μας να μην τα βλέπει ποτέ κτηνίατρος, παρά μόνο όταν αυτά φτάνουν κάποτε στο σφαγείο» και κάνει έκκληση για οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί από την εφαρμογή των μέτρων καραντίνας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass