Στο φως στοιχεία της απελευθέρωσης

*ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΑΡΜΠΑ *ΧΘΕΣ ΣΤΟ «ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ»

Δημοσίευση: 24 Οκτ 2024 14:01

Η Ομάδα Μελέτης Ιστορίας Κοινωνικών Αγώνων και το περιοδικό «Θεσσαλία στους Κοινωνικούς Αγώνες», με αφορμή τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Λάρισας από τα στρατεύματα κατοχής, πραγματοποίησαν εκδήλωση χθες στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο.

Ο Δημήτρης Μπάρμπας, ιστορικός ερευνητής, εκδότης του περιοδικού «Θεσσαλία στους Κοινωνικούς Αγώνες» και μέλος της Ομάδας Μελέτης Ιστορίας Κοινωνικών Αγώνων μίλησε για τη συμμετοχή του ΕΛΑΣ στην απομάκρυνση των Γερμανών, καθώς η ακροδεξιά ισχυρίζεται το αντίθετο. Παρουσίασε μια σειρά από μάχες που έγιναν στη Θεσσαλία από την Ταξιαρχία Ιππικού, το Μηχανικό του Ολύμπου, και την 1η Μεραρχία στην περίοδο που υποχωρούσαν οι Γερμανοί. Τόνισε μάλιστα πως «έχουν καταγράψει πολλά θύματα οι Γερμανοί, ενώ η απουσία ήταν σχεδόν παντελής των Βρετανών, παρά το ότι το BBC έλεγε πως την απελευθέρωσαν μονάδες του βρετανικού στρατού,ενώ εκείνοι ήταν ακόμα στη Λαμία».
Υποστήριξε ότι «περίπου 1500 με 2000 είναι καταγεγραμμένοι σκοτωμένοι Γερμανοί κατά την αποχώρησή τους, ενώ από πάρα πολλές μάχες δεν υπάρχουν στοιχεία. Επίσης ανέφερε και δύο σημαντικά στοιχεία εκείνης της περιόδου. Το ένα ήταν πως ήταν ο κόκκινος στρατός ήδη είχε εισέλθει σε άλλες χώρες, και οι Γερμανοί κινδύνευαν με αποκλεισμό στην Ελλάδα και το άλλο πως «οι Βρετανοί έβαλαν κατά έναν τρόπο «πλάτη» στους Γερμανούς διατηρώντας και δυνάμεις για την... επόμενη ημέρα».
«Η Ομάδα Μελέτης Ιστορίας Κοινωνικών Αγώνων με τη συστηματική μελέτη της Ιστορίας των Κοινωνικών Αγώνων και με τις δράσεις της προσπαθεί να αναδείξει την «απαγορευμένη» για χρόνια, και «εν πολλοίς» άγνωστη, ιστορία του λαού μας» τονίστηκε στην εκδήλωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass