Στο Ιδρυμα Νεολαίας οι φοιτητικές εστίες Λάρισας

* ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΕ ΤΟ Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ * ΧΑΡ. ΜΠΙΛΛΙΝΗΣ: ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΟΔΟΥ

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2024 15:09

Του Κώστα Γκιάστα

Αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των φοιτητικών εστιών της Λάρισας έρχονται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με τον έλεγχό τους να περνά στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) αντί του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Αυτό γνωστοποίησε χθες το μεσημέρι στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στον Βόλο ο πρύτανης του Π.Θ. κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης, ο οποίος εξήγησε πως ήδη έχει συναντηθεί με την πρόεδρο του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κ. Ροκοφύλλου και ζήτησε να προχωρήσει το θέμα και να λειτουργήσουν όπως γίνεται ήδη με τις φοιτητικές εστίες του Βόλου.
Το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, διαθέτει οικονομική και λειτουργική αυτοτέλεια, έχει κοινωφελή και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, λειτουργεί προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και εποπτεύεται από τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Αυτό θα συμβεί διότι, όπως υπογράμμισε ο κ. Μπιλλίνης, είναι πολύ δύσκολο να συνεχιστεί η λειτουργία τους με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα, καθώς τα θέματα που προκύπτουν είναι πολλά, ενώ οι δυσκολίες στις εργασίες και τον τρόπο πληρωμών μεγάλες και σύνθετες.
Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Χ. Μπιλλίνης που ανέπτυξε μια σειρά θεμάτων σημείωσε μεταξύ άλλων πως «Το ΠΘ, μετά από χρόνια, βρίσκεται σε τροχιά προόδου». Πιο αναλυτικά:
Σε ερώτηση της «Ε» με αφορμή και την ανακοίνωση των φοιτητών της Ιατρικής για την κατάσταση στις εστίες της Λάρισας ο κ. Μπιλλίνης εξήγησε πως η Λάρισα έχει 400 δωμάτια που λειτουργούν και πως αυτά έχουν μια καθημερινή απίστευτη φθορά για πολλά ζητήματα μικρά και μεγάλα.
«Συναντήθηκα με την πρόεδρο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ κ. Ροκοφύλλου και ζήτησα να πάρει τις εστίες από εμάς και να τις διαχειρίζεται ο ΙΝΕΔΙΒΙΜ όπως διαχειρίζεται του Βόλου. Αυτό διότι είναι μια ξενοδοχειακή επιχείρηση και την ίδια ώρα ο νόμος μου λέει πως εγώ μπορώ να έχω απευθείας ανάθεση για επισκευές για 225.000 τετραγωνικά μέτρα, 30.000 ευρώ συν ΦΠΑ και μετά πρέπει να μπω σε διαγωνιστική διαδικασία, κάτι που είναι εντελώς προβληματικό. Είναι αδύνατο να λειτουργήσουμε τις εστίες. Διότι όταν σπάει μια βρύση δεν μπορούμε να του λέμε περίμενε να βγάλω διαγωνισμό για να στη διορθώσω. Βρίσκουμε ό,τι λύση μπορούμε για να τις διορθώσουμε» είπε και πρόσθεσε ότι «Παρ’ όλα αυτά δεν είναι αληθές πως οι εστίες είναι άσχημες. Υπάρχουν κάποια προβλήματα σε κάποια δωμάτια τα οποία όμως δε χρησιμοποιούμε» ανέφερε και σημείωσε ότι «πέρυσι έμειναν 40 καλά δωμάτια και δεν υπήρχε αίτηση από φοιτητή να τα πάρει. Αλλάξαμε στρώματα, γραφεία, καρέκλες και διορθώσαμε τα αλουμίνια. Κάναμε έλεγχο στους κυκλοφορητές του φυσικού αερίου για να έχουν ζεστό νερό όλες τις ώρες. Όλα αυτά τα διορθώνουμε τώρα» και ανέφερε ότι στις εστίες υπάρχουν ακόμα κενά δωμάτια, ενώ φιλοξενούνται και σπουδαστές της Αβερωφείου.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
«Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μετά από χρόνια, βρίσκεται σε συνεχή τροχιά προόδου. Στόχος μας είναι να δώσουμε οριστικά στο Π.Θ. εξωστρέφεια και κύρος που του έλειψαν τα προηγούμενα χρόνια. Γνωρίζαμε από την αρχή ότι θα συναντήσουμε εμπόδια, κάθε αλλαγή συναντά αντιδράσεις από κάποιους. Αλλά δεν πρόκειται να σταματήσουμε» δήλωσε ο πρύτανης Χαράλαμπος Μπιλλίνης και πρόσθεσε «Μόνο μέσα στο 2024 φέραμε χρηματοδοτήσεις πάνω από 40 εκατ. ευρώ για το Π.Θ., τετραπλάσια από ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό είναι κάτι που απαιτεί συστηματική δουλειά πολλών ανθρώπων» τόνισε.
Εξωστρέφεια, αριστεία, καινοτομία, διεθνοποίηση, σύνδεση με την έρευνα και την αγορά, βελτίωση υποδομών και υπηρεσιών στους φοιτητές και στην κοινωνία είναι οι στόχοι τους οποίους υπηρετεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. «Η κοινωνία αλλάζει, το πανεπιστήμιο αλλάζει. Το νομικό πλαίσιο διοίκησης άλλαξε και πρέπει όλοι να το καταλάβουμε αυτό ώστε το Π.Θ. να μην μείνει πίσω. Η διεθνοποίηση με αυτονόητη προστασία των συμφερόντων της ακαδημαϊκής μας κοινότητας είναι μια μεγάλη πρόκληση. Οι υποδομές απαιτούν αναβάθμιση και εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση αυτή. Εργαζόμαστε με επιμονή για να επιλύσουμε χρόνια προβλήματα» συμπλήρωσε ο κ. Μπιλλίνης. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πλαισιωμένος από τους αντιπρυτάνεις και μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, τον διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας και τον διευθυντή της Βιβλιοθήκης αναφέρθηκε στην πλήρη αξιοποίηση της μέχρι τώρα χρηματοδότησης που έλαβε κατά τη διάρκεια της θητείας του, η οποία ανέρχεται σε περίπου 40 εκατ. ευρώ. Εκτός από την αποκατάσταση των ζημιών από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias, για πρώτη φορά από το 2013 έχουμε σε εξέλιξη έργα τακτικής συντήρησης των κτιριακών υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε όλες τις πόλεις. Το Πανεπιστήμιο για πρώτη φορά μετά την ίδρυσή του έχει χρηματοδοτηθεί με 14,5 εκατ. ευρώ για αγορά εργαστηριακού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού, γεγονός που θα αναβαθμίσει σημαντικά την εκπαιδευτική και ερευνητική του δραστηριότητα.
Αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση από το ΥΠΑΙΘΑ για εργασίες ανακαίνισης στις φοιτητικές εστίες της χώρας. Όπως είναι επίσης γνωστό, το ΠΘ λαμβάνει τη 2η μεγαλύτερη χρηματοδότηση με 116 εκατ. ευρώ για την κατασκευή φοιτητικών εστιών μέσω ΣΔΙΤ στην παλιά βαμβακουργία στον Βόλο και στο campus της Λαμίας. Ο πρύτανης έκανε αναφορά στις δυσκολίες που συναντά η νέα διοίκηση λόγω παραλείψεων του παρελθόντος και ελλείψεων που παρέλαβε.
«Είμαστε υπερήφανοι για το έργο μας, γιατί προχωράμε και ολοκληρώνουμε πράγματα που δεν έγιναν επί πολλά χρόνια, ενώ θα έπρεπε να είχαν γίνει» κατέληξε ο πρύτανης, ο οποίος ενημέρωσε για το τι ισχύει πραγματικά σε μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν την ακαδημαϊκή κοινότητα.
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ – ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ – ΚΙΤΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΗ
Αναφερόμενος στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΠΘ στον Βόλο, η οποία παραμένει κλειστή μετά τις καταστροφές από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias, είπε ότι η μελέτη παραδόθηκε πριν από 10 ημέρες, ενώ υπάρχει ήδη συμφωνία με το Υπουργείο να εγκρίνει 2,6 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο έργο.
Για το Ινστιτούτο Κομφούκιος σημείωσε πως «μιλάμε για αναστολή και όχι κλείσιμο, ενώ σχετικά με την «Κίτρινη Αποθήκη», ο πρύτανης διευκρίνισε ότι η αποκατάστασή της μέσω προγραμματικής σύμβασης που υπογράφηκε το 2018 έχει παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία έχει αναλάβει και τη χρηματοδότηση του έργου. Παρευρέθηκαν
Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν και οι αντιπρυτάνεις καθηγητές: Χρυσή Λασπίδου, Παναγιώτης Πλαγεράς, Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, Ιωάννης Στεφανίδης. Το εσωτερικό μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ιδρύματος, καθ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης, κ. Ιωάννης Κλαψόπουλος, ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας, κ. Αθανάσιος Αγγελής και η κ. Παναγοπούλου Ελένη, αν. προϊσταμένη του Τμήματος Μελετών της Τεχνικής Υπηρεσίας.

 

Ζητούν στήριξη της Περιφέρειας

* ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΣΤΕΓΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

Τα θέματα της στέγασης και των αστικών μεταφορών ζητά να τεθούν προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 24ης Οκτώβρη ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Λάρισας, μετά από απόφαση που έλαβε στην τελευταία του γενική συνέλευση. Στην επιστολή που απέστειλε προς το Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και προς την αντιπολίτευση, σημειώνει μεταξύ άλλων «Θεωρούμε ότι τουλάχιστον στα θέματα της στέγασης και των αστικών μεταφορών η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει την αρμοδιότητα και τη δυνατότητα σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να παρέμβει προς όφελος των φοιτητών. Σε συνθήκες εκτόξευσης του κόστους ζωής από τη μία οι φοιτητές είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν πολύ ακριβές αστικές μεταφορές για να μετακινηθούν στα πανεπιστημιακά campus. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποφάσισε να μεταφέρει τα πανεπιστήμια εκτός πόλης, χωρίς ποτέ να ενδιαφερθεί για το κόστος και την ποιότητα των αστικών μεταφορών. Ταυτόχρονα, οι εστίες είναι ασυντήρητες και ανεπαρκείς, ενώ τα ενοίκια συνεχώς και αυξάνονται. Με βάση τα παραπάνω αιτούμαστε να συζητηθούν, ακόμα και εκτός ημερησίας διάταξης, τα θέματα στέγασης και των αστικών μεταφορών του ΠΘ στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για τις 24/10/2024».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass