Βρέθηκε βίντεο με την εμπορική αμαξοστοιχία

* ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΦΕΤΗ-ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ * ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΛΩΝ ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2024 7:00

Στην κατάσχεση βιντεοληπτικού υλικού στο οποίο καταγράφεται η διαδρομή της εμπορικής αμαξοστοιχίας το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023 προχώρησε ο εφέτης-ανακριτής που ερευνά τα αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.

Στο πλαίσιο απόρρητης επιχείρησης που -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο με τη συνδρομή κλιμακίου αστυνομικών της Πιερίας, ο εφέτης-ανακριτής προχώρησε στην κατάσχεση του βιντεοληπτικού υλικού, το οποίο αυθημερόν αποστάλθηκε στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα, προκειμένου σε πρώτη φάση να διακριβωθεί η γνησιότητά του. Στο πλαίσιο πάντα της διερεύνησης των συνθηκών της σιδηροδρομικής τραγωδίας, ο εφέτης-ανακριτής ηγήθηκε προχθές των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. σε περιοχή της Κατερίνης, εξετάζοντας, όπως εκτιμάται, μαρτυρίες για την ύπαρξη οπτικού υλικού από τρίτη κάμερα, πέραν του υλικού καμερών που έχει ήδη συμπεριληφθεί στη δικογραφία και το υλικό έχει εξεταστεί σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η εξέλιξη αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον, ενδεχομένως να διαδραματίσει και καθοριστικό ρόλο για την πορεία της ανάκρισης, καθώς, αν το κατασχεθέν βίντεο αποδειχθεί γνήσιο και επιβεβαιώσει το αρχικό πόρισμα, ότι δηλαδή η εμπορική αμαξοστοιχία δε μετέφερε τίποτα επιπλέον πέραν των βαγονιών και εμπορευμάτων που έχουν καταγραφεί στο πλαίσιο της έρευνας του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας, τότε δεν επιβεβαιώνεται η εκδοχή περί λαθρεμπορίου, όπως και οι διαστάσεις που τροφοδότησε αυτό το σενάριο στη διερεύνηση της σιδηροδρομικής τραγωδίας. Προς το παρόν, πάντως, το συγκεκριμένο βίντεο, που κατασχέθηκε από ιδιωτική επιχείρηση, βρίσκεται στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. και από την εργαστηριακή εξέταση μένει να αποδειχθεί η γνησιότητά του και στη συνέχεια το περιεχόμενό του.

ΚΡΟΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΚΡΗΞΗ
Στο μεταξύ και στο πλαίσιο της έρευνας παραδόθηκε στον ανακριτή το πόρισμα του μεταλλουργού του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σύμφωνα με το οποίο η παραμόρφωση εμπορευματοκιβωτίου (φωτ.) της εμπορικής αμαξοστοιχίας οφείλεται σε κρούση (από τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών) και όχι στη φωτιά (έκρηξη) που εκδηλώθηκε στη συνέχεια.
Πρόκειται για το εμπορευματοκιβώτιο (container) που βρισκόταν στο τέταρτο βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας της Hellenic Train, το οποίο έχει καταγραφεί από το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας, όπως έχει καταγραφεί και το εμπόρευμα που μετέφερε.
Μετά το αίτημα συγγενών θυμάτων το εμπορευματοκιβώτιο αναζητήθηκε από τον εφέτη-ανακριτή και εντοπίστηκε σε ιδιωτικό χώρο στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης και με αφορμή το αίτημα περί εξέτασης από ιδιώτη πραγματογνώμονα, συνοδεία της ΕΛ.ΑΣ. και παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, μεταφέρθηκε στο Κουλούρι. Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες φορτάμαξες της εμπορικής μετέφεραν λαμαρίνες, ενώ στις πίσω φορτάμαξες ήταν τοποθετημένα εμπορευματοκιβώτια, τα οποία μετά το δυστύχημα καταγράφηκαν, όπως φωτογραφήθηκαν και τα εμπορεύματα τα οποία μετέφεραν υλικό που περιλαμβάνεται στη δικογραφία.

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΛΩΝ ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
Στο μεταξύ, χημικοί μηχανικοί – τεχνικοί σύμβουλοι διαδίκων αναμένεται να κληθούν προκειμένου να παραστούν κατά τη διενέργεια χημικών μετρήσεων ελαίων σιλικόνης των μετασχηματιστών των ηλεκτραμαξών. Έλαια που ελήφθησαν πρόσφατα από τους υπαλλήλους του Γενικού Χημείου του Κράτους, στο πλαίσιο πραγματογνωμοσύνης που διενεργεί καθηγητής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, με εντολή του εφέτη-ανακριτή. Πρόκειται για την έρευνα που αναμένεται, επίσης, με ενδιαφέρον, καθώς αναμένεται να απαντηθεί το ερώτημα για την αιτία πρόκλησης της «πυρόσφαιρας» που εκδηλώθηκε μετά τη μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών.

ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ
Τέλος, στο πλαίσιο της έρευνας χθες το μεσημέρι απολογήθηκε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί δίωξη για παράβαση καθήκοντος από κοινού, τελεσθείσα και διά παραλείψεως.
Διευκρινίζεται πως μετά την απολογία δεν του επιβλήθηκαν καν περιοριστικοί όροι, όπως προβλέπεται για αδικήματα όπως το πλημμέλημα για το οποίο κατηγορείται. Χθες έλαβαν εκ νέου προθεσμία άλλοι δύο κατηγορούμενοι, επίσης για πλημμέλημα, ενώ για μεθαύριο Παρασκευή έχουν κληθεί σε συμπληρωματική απολογία πρώην στελέχη του ΟΣΕ. Άλλοι δε κατηγορούμενοι έχουν λάβει προθεσμία για να απολογηθούν από τις αρχές μέχρι και τα μέσα του ερχόμενου Νοεμβρίου.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass