Θεσσαλικό μέτωπο για τα νερά Αχελώου

* ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΤΟΥΝ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ‘Η ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ» * ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ * ΠΡΟΤΑΣΗ Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟ-ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΔΑΤΙΝΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2024 13:30

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και συζήτηση στη Βουλή για να καταγραφούν οι θέσεις όλων των κομμάτων για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας και στο πανθεσσαλικό αίτημα μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στη θεσσαλική πεδιάδα, ώστε να καταστεί η Θεσσαλία βιώσιμη, αποφάσισαν να ζητήσουν οι Θεσσαλοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα και του δημάρχου Λαρισαίων Αθανάσιου Μαμάκου, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφέρειας στη Λάρισα.

Στη σύσκεψη που είχε ως θέμα ««Υδατικό πρόβλημα και Αχελώος» παρέστησαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, βουλευτές, δήμαρχοι, εκπρόσωποι παραγωγικών -αγροτικών φορέων, ενώ συντάχθηκε ψήφισμα το οποίο στηρίζουν όλοι και αναφέρει:
- Για να μην συνεχιστεί η καταστροφική στασιμότητα στη διαχείριση των έργων Αχελώου, καθώς και η χωρίς νόημα από εδώ και στο εξής αντιπαράθεση «υπέρ ή κατά της εκτροπής», η κυβέρνηση οφείλει με δημοκρατικές και αδιαμφισβήτητες διαδικασίες να δώσει ένα τέλος στο «τέλμα» αυτό και να εισαχθεί άμεσα στη Βουλή το θέμα των εγκαταλειμμένων έργων Αχελώου, με στόχο μια απόφαση οριστική και τελεσίδικη: Είτε θα πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν τα ημιτελή έργα, είτε να αποφασιστεί η αποκαθήλωσή τους ώστε να αποκατασταθεί το περιβάλλον και η ροή των ποταμών.
- Ανεξάρτητα από τις απόψεις που κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί για την τύχη των έργων, είναι χρέος μας να αποδεχθούμε την οριστική απόφαση της εθνικής αντιπροσωπείας, με την προϋπόθεση ότι αυτή θα εφαρμοστεί από την κυβέρνηση χωρίς άλλες παλινωδίες και καθυστερήσεις.
- Με βάση την επιλογή που θα υπάρξει από την κυβέρνηση, να εφαρμοστεί για τη Θεσσαλία η ανάλογη πολιτική στη γεωργία (ανάλογα και με τις διαθέσιμες ποσότητες αρδευτικού νερού), στο μείγμα των καλλιεργειών, στο είδος των τεχνικών έργων που θα υλοποιηθούν στο μέλλον και στις αναγκαίες δράσεις – μέτρα που απαιτούνται για την προστασία των οικοσυστημάτων (υπόγειοι υδροφορείς, Πηνειός, Ταμιευτήρας Κάρλας
κλπ.).
-Κατόπιν τούτου, αιτούμεθα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και συζήτηση στη Βουλή για να καταγραφούν οι θέσεις όλων των κομμάτων, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τους πόρους και πηγές χρηματοδότησης.
Κοινή πεποίθηση όλων ότι πλέον οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για τη μεταφορά (και όχι εκτροπή) νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία, καθώς υπάρχουν τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής που προβλέπουν τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο, η συγκρότηση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας είναι θέμα χρόνου, ενώ και η κλιματική κρίση που βιώνουμε, επιβάλλει την κατασκευή υδροηλεκτρικών -αντιπλημμυρικών -φιλοπεριβαλλοντικών έργων, όπως είναι ο Αχελώος.

Ο ΔΗΜ. ΚΟΥΡΕΤΑΣ
Στην αρχική του εισήγηση, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας σημείωσε ότι «όσοι μιλούν για εκτροπή νερού από τον Αχελώο θα πρέπει να βάλουν τα ξίφη τους στα θηκάρια, καθώς το πραγματικό αίτημα είναι η εφαρμογή των Σχεδίων Λεκανών Απορροής του 2024, που φέρουν πλέον την υπογραφή του Πρωθυπουργού και προβλέπουν τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία, ποσότητας 250 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, ποσοστό μόλις 5% επί της συνολικής ποσότητας υδάτων του Αχελώου. Νωρίτερα βεβαίως θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα ημιτελή έργα στη σήραγγα της Συκιάς, μέσω της οποίας θα μεταφερθεί το νερό στο φράγμα Μουζακίου. Μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί το υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας. Θα πρέπει να γνωρίζουμε την ποσότητα νερού που μπορούμε να διαχειριστούμε, προκειμένου να χαράξουμε την κατάλληλη αγροτική πολιτική που στόχο θα έχει να καταστήσει τη Θεσσαλία βιώσιμη και διατροφικά αυτάρκη» κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Ο ΑΘ. ΜΑΜΑΚΟΣ
Από την πλευρά του ο συνδιοργανωτής της σύσκεψης, δήμαρχος Λαρισαίων Αθανάσιος Μαμάκος ανέφερε: Σε επίπεδο Ένωσης ΔΕΥΑ έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την πλήρη αποτύπωση των στοιχείων που αφορούν στις γεωτρήσεις και στα κόστη ανάκτησης, ενώ σε επίπεδο ΔΕΥΑ Λάρισας ολοκληρώνεται το Στρατηγικό Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικών πόρων για την κάλυψη υδρευτικών αναγκών Λάρισας, μέχρι το 2042 με τη χρήση επιφανειακών νερών (φράγματα). Για τους σχεδιασμούς αυτούς, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε -κάθε δήμος, κάθε ΔΕΥΑ στη Θεσσαλία- πόσο νερό μπορούμε να έχουμε, αν θα έχουμε, από τα έργα του Αχελώου. Έχουμε πια στα χέρια μας την έγκριση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων της Λεκάνης Απορροής Πηνειού (ΣΔΛΑΠ), για το υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας -στο πλαίσιο αυτό, η μεταφορά νερού, μέσω της σχεδόν ολοκληρωμένης σήραγγας από τον ταμιευτήρα Συκιάς αποτελεί τον βασικό πυλώνα ευστάθειας του υδατικού ισοζυγίου για το ΥΔΘ. Είναι επιβεβλημένη η λήψη μιας καθαρής πολιτικής απόφασης, μέσα από μια ειλικρινή συζήτηση, στο ανώτερο θεσμικό επίπεδο και η χάραξη συγκεκριμένου οδικού χάρτη για την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων».

Η Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ
Η γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ διαπίστωσε πως μεγάλα υπο-έργα βρίσκονται σε χρόνια εκκρεμότητα και αχρησία, παρά τα τεράστια ποσά που κατέβαλαν οι Έλληνες φορολογούμενοι, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η δημόσια περιουσία, αλλά και «να δημιουργούνται επιπλέον κίνδυνοι για τη ροή του ποταμού, κίνδυνοι που μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφές, ακόμα και σε απώλεια ανθρώπινων ζωών, όπως είχε διαπιστωθεί το 2019 σε σχετική έκθεση για το έργο Συκιάς που συντάχθηκε για το Υπουργείο Υποδομών».
Παράλληλα, η Ευαγγελία Λιακούλη έθεσε καίρια ερωτήματα που πρέπει επειγόντως να απαντηθούν αρμοδίως και με χρονοδιαγράμματα από την κυβέρνηση, σε σχέση με τον τελικό ορίζοντα υλοποίησης του φράγματος της Συκιάς και της ολοκλήρωσης της σήραγγας εκτροπής υδάτων, όπως και του υδροηλεκτρικού φράγματος της Μεσοχώρας που πέρα από τη συνεισφορά του στο υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, μπορεί να συνεισφέρει και στη γενικότερη ανάγκη της χώρας για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Επιπλέον η βουλευτής Λάρισας κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της και για τα έργα που συμπεριλαμβάνονται στο αναθεωρημένο πλαίσιο ΣΔΛΑΠ για τη Θεσσαλία.
Κλείνοντας κάλεσε τους παριστάμενους/ες βουλευτές Θεσσαλίας να υπογράψουν νέο, κοινό αίτημα σύγκλησης των Επιτροπών Περιφερειών, Περιβάλλοντος, καθώς και της Υπο-επιτροπής για τους υδάτινους πόρους, προκειμένου να γίνει κοινή συνεδρίαση στη Βουλή που «δυνητικά θα βγάλει από τον «λήθαργο» τα συναρμόδια υπουργεία» του Δημήτρη Κουρέτα.

Ο ΧΡ. ΚΑΠΕΤΑΝΟΣ
Ο κ. Καπετάνος τόνισε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να υλοποιήσουν το Σχέδιο Υδάτων που εκπονήθηκε και υπεγράφη τον Ιούνιο του 2024.
«Το έργο της εκτροπής του Αχελώου αποτελεί πυλώνα στρατηγικής σημασίας για την Περιφέρειά μας. Η ολοκλήρωσή του θα προσφέρει μακροχρόνια λύση στο υδατικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο θεσσαλικός κάμπος, συμβάλλοντας μαζί με το Φράγμα της Σκοπιάς, καθοριστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη της γεωργίας, καθώς και στη διασφάλιση της επάρκειας νερού για τις μελλοντικές γενιές. Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύτηκε να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου, όπως ακριβώς έχει προγραμματιστεί στο ΣΛΑΠ 2024 και δε νομίζω ότι χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη εκ νέου επιβεβαίωση γι’ αυτό, από τη δική μας Παράταξη. Αν κάποιοι πρέπει να ερωτηθούν για τη θέση τους, είναι η αντιπολίτευση με τις τεθλασμένες απόψεις και όχι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καπετάνος.
Παράλληλα, ο βουλευτής Λάρισας υπογράμμισε τη σημασία της ευρείας συνεργασίας μεταξύ των τοπικών αρχών, των παραγωγικών φορέων και της κεντρικής κυβέρνησης, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή και ταχεία πρόοδος των έργων.

ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΩΝ
«Αν δεν ολοκληρωθεί η εκτροπή τότε περίπου 550.000 στρέμματα αρδεύσιμης γης στον θεσσαλικό κάμπο θα σταματήσουν να αρδεύονται, θα προκληθεί η ερημοποίηση της Θεσσαλίας με ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και στις καλλιέργειες. Επίσης εγκυμονεί και ο κίνδυνος τα αμέσως επόμενα χρόνια να λείψει και αυτό ακόμη το νερό ύδρευσης από τις πόλεις και τα χωριά μας» ανέφερε στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Τυρνάβου Στ. Τσικριτσής, για να προσθέσει: «Η εκτροπή του Αχελώου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει απαίτηση του λαού της Θεσσαλίας, τόσο για την αξιοποίηση του νερού για άρδευση, όσο και για ύδρευση και εμπλουτισμό των υπόγειων υδάτων που είμαστε ελλειμματικοί. Είναι υπόθεση όλων να μην γίνουν ξερικά περίπου 550.000 στρέμματα του εύφορου θεσσαλικού κάμπου που θα έχει ως αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη διατροφική εξάρτηση του λαού μας. Περίπου πάνω 2,5 δις ευρώ τον χρόνο την τελευταία δεκαετία δίνονται για εισαγωγές αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, ενώ η μη εκτροπή θα έχει τεράστιες περιβαλλοντολογικές καταστροφές στην περιοχή.
Ενώ μια που μιλάμε για το νερό, ως Δήμος δηλώνουμε την κάθετη αντίθεσή μας στα σχέδια της κυβέρνησης που περιλαμβάνουν συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ και οδηγούν στις ιδιωτικοποιήσεις του νερού. Έτσι λοιπόν θα αρχίζουμε να οργανώνουμε τους συμπολίτες στα χωριά και στις πόλεις του Δήμου μας, ώστε να με αγώνες να μην επιτρέψουμε αυτά τα σχέδια.»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass