ΑΝΤΙ ΤΟ ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ, ΠΟΛΛΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΙΑ …ΤΟΝ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ ΔΕΝΤΡΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ!

Προτιμούμε το γκρι από τα χρώματα της φύσης!

Δημοσίευση: 02 Δεκ 2014 10:00 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:46

Τα χρώματα της φύσης σε πολλές γωνιές της πόλης, δίνουν εικόνες ζωγραφικών πινάκων, με την παλέτα της να αναδεικνύει αποχρώσεις της ώχρας και του χαλκού, μαρτυρώντας την εικόνα της εποχής που διανύουμε στον χρόνο.

Χωρίς αυτή, η καθημερινότητα θα είχε χρώμα γκρι. Αυτό το γκρι που κυριαρχεί στα άψυχα κτίριά της. Αν και κάποιοι φαίνεται να προτιμούν την «ψυχρή» πραγματικότητα στην καθημερινότητά τους.

Για του λόγου το αληθές, πολίτες διαμαρτύρονται στην υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου για …τα φύλλα που πέφτουν από τα δέντρα, ζητώντας μάλιστα να τα κλαδέψουν το συντομότερο! Οι πιέσεις που δέχεται η υπηρεσία είναι μεγάλες, καθώς δεν μπορεί να πείσει εύκολα για το αυτονόητο, ότι τα φύλλα δεν είναι βρομιά: είναι η ίδια η φύση. Αλλά δυστυχώς ακόμη κι αυτή, μας ενοχλεί τελικά!

Έτσι ξαφνικά διαπιστώνεται ότι την εικόνα των «χρυσοπράσινων» δέντρων στην πόλη, αντικαθιστούν τα γυμνά κλαδιά τους και αυτά κομμένα σε τόσο μικρό μήκος από τον κορμό, που φαίνεται λες και το δέντρο αρρώστησε.

Η αλήθεια είναι ότι «νοσεί», καθώς ο άνθρωπος δεν το αφήνει να αναπτυχθεί όπως η φύση το ορίζει και αντί να στέκει με το πλούσιο χρωματιστό φύλλωμά του και να δίνει χρώμα στη ζωή της, κλαδεύεται γιατί ενοχλούν τα φύλλα στο έδαφος!

Το σκεπτικό κάποιων, ότι «αυτήν την εποχή τα δέντρα είναι άχρηστα και ενοχλούν γιατί ρίχνουν τα φύλλα τους, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες είναι χρήσιμα γιατί προσφέρουν ίσκιο και δροσιά, στις υψηλές θερμοκρασίες», είναι τουλάχιστο εγωιστικό. Θέλουμε μια νεκρή φύση από τη μια και μια πλούσια φύση απ την άλλη, σύμφωνα με το τι μας συμφέρει κάθε φορά.

Το καλοκαίρι θυμόμαστε να διαμαρτυρηθούμε για το ότι η πόλη θα έπρεπε να έχει περισσότερο πράσινο, ενώ τον χειμώνα δεν μας ενδιαφέρει.

Το αποτέλεσμα της εικόνας των κλαδεμένων δέντρων στους πεζόδρομους- όπως δείχνουν οι φωτογραφίες- αναδεικνύει την ψυχρή υπεροχή των κτιρίων στην πόλη και μαρτυρά στην πράξη, την λανθασμένη άποψη κυριαρχίας του ανθρώπου στη φύση.

Και να σκεφτεί κανείς, ότι σε πόλεις βόρειων χωρών της Ευρώπης, που έχουν αειθαλή δέντρα που δεν ρίχνουν τα φύλλα τους, κάθε τέτοια εποχή, μεταφέρουν φυλλώματα από άλλες περιοχές και τα ρίχνουν κάτω από αυτά, ώστε να δημιουργήσουν μια πιο όμορφη ατμόσφαιρα, φυσικού περιβάλλοντος μέσα στην πόλη!

Εκ διαμέτρου αντίθετες συμπεριφορές δύο κοινωνιών απέναντι στη φύση.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass