Αγώνας ενάντια στη λήθη της ιστορίας

* Ο στόχος των Μουσείων Εθνικής Αντίστασης * Πανελλήνια συνάντηση χθες στη Λάρισα * Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Λάρισας

Δημοσίευση: 20 Οκτ 2024 13:10

«...Με τέτοιες εκδηλώσεις θεωρούμε ότι υπηρετούμε τον διαρκή αγώνα που η μνήμη οφείλει να δίνει ενάντια στη λήθη, ώστε να αποτρέπεται κάθε απόπειρα παραχάραξης της ιστορίας, που αποσκοπεί στην υποβάθμιση της αντίστασης του λαού μας κατά την κατοχή.

...Η ιστορική μνήμη είναι γνώση και όπλο ενάντια στον φασισμό» τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας κ. Κατερίνα Εμμανουήλ, ανοίγοντας τη 2η Πανελλήνια Συνάντηση Μουσείων και Φίλων Μουσείων Εθνικής Αντίστασης χθες το πρωί στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο Λάρισας. Τιμώντας την 80ή επέτειο της απελευθέρωσης της Λάρισας από τη Γερμανική Κατοχή ως ζωτικό κομμάτι της τοπικής ιστορίας, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας και ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, διοργανώνουν τη φετινή Πανελλήνια Συνάντηση που έχει ως θέμα «Μια ιστορία για την απελευθέρωση. Τα Μουσεία παρουσιάζουν μια ιστορία για την απελευθέρωση της πόλης τους». Μάλιστα, σήμερα η πανελλήνια συνάντηση θα συνεχιστεί και σήμερα Κυριακή και ώρες 10:00-12:15 στο «Χατζηγιάννειο».
Η κ. Εμμανουήλ τόνισε χαρακτηριστικά τα εξής: «Η ημέρα της Απελευθέρωσης της Λάρισας από τη Γερμανική Κατοχή την 23η Οκτωβρίου 1944 αποτελεί για την πόλη μας ημερομηνία σταθμό για την ιστορία της, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, αν και επισκιάστηκε από τα επακόλουθα οδυνηρά γεγονότα. Ο σύλλογός μας με αφορμή την πανελλήνια συνάντηση αποφάσισε ως ελάχιστη ένδειξη τιμής, μνήμης και σεβασμού να αφιερώσει ένα μέρος της συνάντησής μας στον αγωνιστή Μίμη Τάσο-Μπουκουβάλα, καπετάνιο της Ταξιαρχίας Ιππικού του ΕΛΑΣ, τον απελευθερωτή της Λάρισας, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 23 Οκτωβρίου 1944».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου και αναφερόμενη στους σκοπούς και τους στόχους του συλλόγου τόνισε ότι «είναι και η λειτουργία του μουσείου μας και η ανάδειξη της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης, ώστε στο διηνεκές να μείνει στις νεότερες γενιές ένα ισχυρό αποτύπωμα με πολιτιστική και εκπαιδευτική προστιθέμενη αξία. Επίσης, σκοπός του συλλόγου μας είναι η δημιουργία δικτύωσης και συνεργασίας ανάμεσα στα μουσεία που το αντικείμενό τους είναι η ιστορική περίοδος της δεκαετίας του 1940 μέσα από την ανταλλαγή ιστορικού υλικού και εμπειριών».
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος τόνισε ότι η πρόκειται για μια «συνάντηση ιστορίας και πολιτισμού και καλό θα ήταν -και θα συμβάλλω με την κοινοβουλευτική μου δράση όσο μπορώ- οι συναντήσεις αυτές να αποκτήσουν μια θεσμική ιδιότητα και να τεθούν υπό την αιγίδα του κράτους», η χωρική αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Θεσσαλίας Μαρία Γαλλιού σημείωσε ότι πρόκειται για «μια εκδήλωση που αποτελεί αναμφίβολα μια ευκαιρία δικτύωσης και συνεργασίας μεταξύ των μουσείων, αλλά και των φορέων που ασχολούνται με την ανάδειξη της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης, προωθώντας την έρευνα και την ανάδειξη της ιστορικής αυτής περιόδου», ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Λαρισαίων Δημήτρης Δεληγιάννης επισήμανε ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ θα πρέπει να θυμίζουμε στη κοινωνίες μας, στους πολίτες, στα παιδιά μας τι συνέβη εκείνες τις μέρες που όλα φάνταζαν δυνατά. Τι συνέβη εκείνες τις μέρες που ένας λαός σηκώθηκε και πολεμούσε για ελευθερία, ανεξαρτησία και δικαιοσύνη. Κι αυτή η συνάντηση αυτό ακριβώς κάνει...».

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα γιορταστεί φέτος από τον Δήμο Λαρισαίων η επέτειος των 80 χρόνων από την απελευθέρωση της Λάρισας από τη γερμανική κατοχή (23-10-1944), με παράλληλες εκδηλώσεις, στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, αλλά και στο κέντρο της πόλης.
*Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, στις 11:15 π.μ., θα συγκεντρωθούν στο Δημαρχείο φορείς, μαθητές και μαθήτριες, όπως και πολίτες, από όπου στις 11:30 π.μ., με τη Φιλαρμονική του Δήμου, θα μετακινηθούν προς το Ηρώο της πόλης (μέσω Παπαναστασίου-Αρχαίου Θεάτρου-Βενιζέλου-Διονυσίου Φιλοσόφου-Ηρώο), όπου στις 11:45 π.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερώνυμο. Στις 11:55 π.μ. θα πραγματοποιηθεί ομιλία από την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Γαρυφαλλιά Καρυστιανού-Γκολφινοπούλου, και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
*Επίσης, στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων στον Μύλο του Παππά συνεχίζεται η προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το στάρι», μία παραγωγή της ομάδας «historistai», σχετικά με την πείνα, τον επισιτισμό και την αποστολή διεθνούς βοήθειας στην Ελλάδα της κατοχής, μέσα από κινηματογραφικά και φωτογραφικά ντοκουμέντα. Οι προβολές θα διαρκέσουν μέχρι τις 26 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιούνται κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου.
*Τέλος, η Ομάδα Μελέτης Ιστορίας Κοινωνικών Αγώνων και το περιοδικό «Θεσσαλία στους Κοινωνικούς Αγώνες», με την αφορμή των 80 χρόνων από την Απελευθέρωση της Λάρισας από τα στρατεύματα Κατοχής, οργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 23 Οκτώβρη και ώρα 18.30, στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο, με ομιλητές τον Θανάση Βογιατζή, ιστορικό ερευνητή, συγγραφέα και πρόεδρο του Παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ, και τον Δημήτρη Μπάρμπα, ιστορικό ερευνητή, εκδότη του περιοδικού «Θεσσαλία στους Κοινωνικούς Αγώνες» και μέλος της Ομάδας Μελέτης Ιστορίας Κοινωνικών Αγώνων.           

Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass