Η τραπεζοκόμος «έστρωσε» απάτη με 350.000 ευρώ

* ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΕΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΟΛΥΤΕΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ ΜΕ …ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΓΙΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ, ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ * ΠΟΙΝΗ ΚΑΘΕΙΡΞΗΣ 10 ΕΤΩΝ ΣΤΗΝ 58ΧΡΟΝΗ ΦΥΓΟΔΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΙΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΣΕ ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΑ

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2024 13:35

Με ποινή κάθειρξης 10 ετών καταδικάστηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων (β’ βαθμού) Λάρισας μια 58χρονη η οποία κρίθηκε ένοχη για απάτη κατ’ εξακολούθηση. Μιας εξαιρετικά μεθοδευμένης απάτης με θύματα δεκάδες επαγγελματίες της Λάρισας, οι οποίοι αναζητούσαν επιδοτήσεις για να αντιμετωπίσουν το διαφαινόμενο οικονομικό αδιέξοδο των επιχειρήσεών τους και πρωταγωνίστρια μια γυναίκα η οποία ενώ στην πραγματικότητα εργαζόταν ως τραπεζοκόμος σε νοσοκομείο της Θεσσαλίας, κυκλοφορούσε με πολυτελές αυτοκίνητο, καλούσε με το μικρό όνομα υψηλόβαθμα στελέχη υπουργείων, ενώ δήλωνε πως διατηρούσε «στενές προσωπικές σχέσεις» με υπουργούς που κατονομάζονται στις δικαστικές αποφάσεις.


Η δράστιδα είναι πλέον και φυγόδικος – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» - αφού από τις πρώτες καταδικαστικές σε βάρος της αποφάσεις και μετά έχουν χαθεί τα ίχνη της, με συνεργούς της, ορισμένα συγγενικά της πρόσωπα που χθες κρίθηκαν ένοχοι αλλά για απλή συνέργεια στην απάτη.
Θύματα της πρωτοφανούς απάτης έπεσαν δεκάδες Λαρισαίοι που δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά στην Κοιλάδα των Τεμπών και οι οποίοι βρέθηκαν σε αδιέξοδο μετά τις κατολισθήσεις στην Κοιλάδα, που είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας στην παλιά εθνική οδό και τη χάραξη παράλληλα της νέας εθνικής. Οι οποίοι αναζητούσαν επιδοτήσεις για τις πληγείσες επιχειρήσεις τους, κατά το διάστημα από τον Μάρτιο του 2011 έως και τον Σεπτέμβριο του 2012. Η 58χρονη και τα συγγενικά της πρόσωπα βρέθηκαν κατηγορούμενοι έπειτα από δύο διαφορετικές μηνύσεις παθόντων, υποθέσεις που συνεκδικάστηκαν χθες από το Εφετείο Κακουργημάτων, με την απάτη να τελεσιδικεί χθες, έπειτα από 13 χρόνια.
Στη δεύτερη περίπτωση, από την οποία και προέκυψε η δεύτερη μήνυση, η 58χρονη τον Αύγουστο του 2012 φέρεται να εξαπάτησε Λαρισαίο επαγγελματία, υποσχόμενη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για να αναβαθμίσει τον εξοπλισμό της επιχείρησής του. Δηλώνοντας σε αυτόν ότι ...εργάζεται στο γραφείο του υπουργού και πως γνώριζε προσωπικά άλλη υπουργό. Από τις δύο υποθέσεις η 58χρονη φέρεται να απέσπασε συνολικά περί τις 350.000 ευρώ.
Η ΕΙΔΙΚΗ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ...ΤΡΑΠΕΖΟΚΟΜΟΣ
Η πλεκτάνη που έστησε η 58χρονη περιγράφεται με εξαιρετικό τρόπο στην πρωτόδικη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι η «επικοινωνιακή ικανότητα» της 58χρονης «συνδυάζονταν και με την επιτηδευμένη παρουσία ενός πολυτελούς τρόπου ζωής, που προσήκει σε στελέχη μεγάλων οικονομικών εταιρειών, όπως με την τακτική εμφάνιση αυτής στους μηνυτές, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους για τη χορήγηση της εντολής διαχείρισης των σχετικών με τις επιδοτήσεις υποθέσεών τους και καταβολής σε αυτήν των χρηματικών ποσών, με πολυτελές αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού.
Αποκλειστικός δε σκοπός αυτής ήταν να λάβει στην κατοχή της, όπως και έκανε, τα χρηματικά ποσά, τα οποία οι μηνυτές της εμπιστεύτηκαν προκειμένου να φέρει σε πέρας τις υποθέσεις των επιδοτήσεών τους, τα οποία αυτή εμφάνισε ως έξοδα φακέλων, τελών χαρτοσήμου, αμοιβές διαμεσολαβητών και προμήθειες αυτών». Δηλαδή... εξασφάλισε χρήματα όχι μόνο για τις υποτιθέμενες επιδοτήσεις, αλλά προφανώς και για να «λαδώσει» υπαλλήλους, που θα μεσολαβούσαν να εξασφαλιστούν οι επιδοτήσεις, παρότι η 58χρονη διατυμπάνιζε πως μιλά με υπουργούς.
ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΠΑΛΙΑ ΕΘΝΙΚΗ
Σε ό,τι αφορά στο ιστορικό της υπόθεσης, παρουσία τρίτων και σε κατάστημα παθόντα στα Τέμπη, τον Μάρτιο του 2011 έγινε η γνωριμία της 58χρονης με τα πρώτα θύματά της και ακολούθησε η γνωριμία και με άλλα θύματα λόγω φιλικών σχέσεων μεταξύ τους.
Παθόντες οι οποίοι, όπως σημειώνεται στην πρωτόδικη δικαστική απόφαση «προσπαθούσαν να πετύχουν μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων την επιδότηση της επιχειρήσεώς τους, που είχε πληγεί από το κλείσιμο της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης Αθήνας στο ύψος των Τεμπών λόγω των κατολισθήσεων, αλλά και της σχεδιαζόμενης χάραξης της νέας οδού παράκαμψης της κοιλάδας των Τεμπών διά σηράγγων, χωρίς όμως αυτοί να πετύχουν κάποιο αποτέλεσμα».
Στο πλαίσιο της συνάντησης, που αυτοί είχαν με την κατηγορούμενη, «αν και το πραγματικό επάγγελμά της ήταν υπάλληλος (τραπεζοκόμος), του Νοσοκομείου» (σ.σ. που κατονομάζεται) «εμφανίστηκε σε αυτούς ως ειδική σε θέματα ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, έχουσα γνώση και τεχνική δυνατότητα τόσο για τη συγκρότηση του σχετικού φακέλου όσο και της διαδικασίας προώθησής του στα αρμόδια όργανα των υπουργείων μέχρι και το χρονικό σημείο της εκταμίευσης των ποσών, με τα οποία θα μπορούσαν αυτοί να επιδοτηθούν.
Για αυτό τον λόγο, η κατηγορούμενη δεν αρκέστηκε μόνο στην παρουσίαση του εαυτού της ως ειδικής και έχουσας γνώσης των σχετικών με τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις θεμάτων, εργαζόμενης σε γραφείο συμβούλων σχετικά με αυτές, αλλά ενίσχυσε την εικόνα αυτήν με την επιπλέον παρουσίαση συγκεκριμένων πραγματικών περιστατικών, που την εμφάνιζαν να διατηρεί στενές προσωπικές σχέσεις με παράγοντες της τότε κυβέρνησης» (σ.σ. αναφέρεται η υπουργός) «με την οποία μάλιστα εμφανίζονταν ότι διατηρούσε τακτική τηλεφωνική επικοινωνία, όπως επίσης συχνή τηλεφωνική επικοινωνία εμφάνιζε τον εαυτό της ότι διατηρούσε, κατά τη διάρκεια που εμφανίζονταν ότι προωθούσε τα αιτήματα» παθόντων «όπως και όλων των άλλων μηνυτών και μαρτύρων κατηγορίας, με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών, τους οποίους αποκαλούσε με τα μικρά τους ονόματα (σ.σ. αναφέρονται) «εις επήκοον των μηνυτών ακόμα και με το γραφείο του υπουργού Οικονομικών, προκειμένου να προσδώσει μεγαλύτερη αληθοφάνεια και πιστότητα στα λεγόμενά της.
Ακόμα περισσότερο, προκειμένου να δημιουργήσει σε όλους τους μηνυτές της επίδικης υπόθεσης τη βεβαιότητα ότι το εγχείρημά της συνοδεύονταν από οργάνωση και σοβαρότητα ζητούσε σε όλες τις περιπτώσεις να της προσκομίσουν συγκεκριμένα οικονομικά και προσωπικά στοιχεία, όπως φορολογικές ενημερότητες, εκκαθαριστικά εφορίας, αντίγραφα δελτίων αστυνομικών ταυτοτήτων, πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, βεβαιώσεις ΑΜΚΑ και εξουσιοδοτήσεις με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής τους, ώστε σε πρώτη φάση να συντάξει τα νομιμοποιητικά και δικαιολογητικά έγγραφα για τους φακέλους με τα σχετικά αιτήματα και στη συνέχεια να τους προωθήσει».
ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ...
«Πάντα τα ανωτέρω όμως δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, καθόσον» η κατηγορούμενη «δεν διέθετε καμία γνώση και τεχνική δυνατότητα, αλλά και ικανότητα να χειριστεί υποθέσεις σχετικές με επιδοτήσεις κοινοτικών προγραμμάτων, των οποίων είχε παντελή άγνοια, όπως άλλωστε δεν διέθετε σε προσωπικό επίπεδο γνωριμία με κυβερνητικούς ή άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ικανοποίηση των αιτημάτων των μηνυτών για επιδότησή τους μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η ίδια δε δεν είχε καμία γνώση ή εμπειρία σχετική με τα ανωτέρω θέματα, καθώς η πραγματική της επαγγελματική κατάσταση ήταν αυτή της τραπεζοκόμου στο Νοσοκομείο», «χωρίς να έχει καμία θεωρητική γνώση επί των θεμάτων, στα οποία αυτή εμφανίστηκε στους μηνυτές ως γνώστης και ικανή, η οποία γνώση να προκύπτει από κάποια έστω στοιχειώδη, ακόμα και σε επίπεδο σεμιναρίων, εκπαίδευση, πέραν μίας επικοινωνιακής δυνατότητας, την οποία επισημαίνουν όλοι ο μηνυτές ότι είχε, καθώς και της δυνατότητας να δημιουργεί κλίμα οικειότητας».
Στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας χθες οι παθόντες κατέθεσαν με λεπτομέρειες πως εξαπατήθηκαν και για τα ποσά που κατέβαλαν στην 58χρονη. Συγκατηγορούμενοι βρέθηκαν χθες και συγγενικά πρόσωπα που δήλωσαν άγνοια για τη δράση της 58χρονης.
Ισχυρισμό που κατέρριψε η εισαγγελέας της έδρας, σημειώνοντας ότι «όλη η οικογένεια ήταν ενημερωμένη για τις πράξεις της κατηγορουμένης» με αφορμή και τις συνεχείς οχλήσεις των θυμάτων, προτείνοντας την ενοχή τους για απλή συνέργεια στην απάτη, ενώ για την 58χρονη τόνισε νωρίτερα ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τέλεσε το αδίκημα» προτείνοντας την ενοχή της για απάτη κατ’ εξακολούθηση.
Το Δικαστήριο έκρινε ένοχη την 58χρονη για φυσική αυτουργία σε απάτη κατ’ εξακολούθηση, επιβάλλοντας κάθειρξη 10 ετών, άλλα τρία συγγενικά της πρόσωπα κρίθηκαν επίσης ένοχοι και τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών (με τριετή αναστολή και περιοριστικούς όρους), ενώ ένα τέταρτο συγγενικό πρόσωπο κρίθηκε αθώο.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass