«Ιερά υποχρέωσις» των στρατιωτικών η αλληλογραφία με τους οικείους τους

* ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΡΟΥΡΑΣ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ «ΑΤΕΛΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ»

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2024 13:26

«Συχνά εντυπωσιαζόμαστε από την ισχύ πυρός που προβάλλουν στο πεδίο της Μάχης τα Όπλα Μάχης και παραμελούμε να αναγνωρίσουμε την αξία όπλων υποστήριξης μάχης και σωμάτων όπως το Ταχυδρομικό. Η παρουσία του Ταχυδρομικού τόσο σε πολεμική όσο και σε ειρηνική περίοδο είναι κρίσιμη» τόνισε χθες ο διοικητής της 1ης Στρατιάς, αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος απευθύνοντας χαιρετισμό κατά τα εγκαίνια της έκθεσης, «Ατελώς από το μέτωπο».

Η έκθεση που άνοιξε από χθες τις πύλες της και για το κοινό στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της 1ης Στρατιάς, με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Σκοπός της έκθεσης είναι η ανάδειξη της σπουδαιότητας του ρόλου του Ταχυδρομικού Σώματος και η συνδρομή του στην τόνωση του ηθικού των Ελλήνων, που οδήγησε στο Έπος του 1940. Η Έκθεση περιλαμβάνει αυθεντικά δελτάρια και επιστολές στρατιωτών από το μέτωπο προς τους οικείους τους και αντίστροφα, καθώς και αντικείμενα της ταχυδρομικής υπηρεσίας διαφόρων περιόδων.
Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν χθες το απόγευμα, με τον διοικητή της 1ης Στρατιάς καλωσορίζοντας τους επίσημους προσκεκλημένους να σημειώνει ότι η έκθεση «προβάλλει το ταχυδρομικό σώμα, μια υπηρεσία του Ελληνικού Στρατού η οποία διαδραμάτισε και εξακολουθεί να το πράττει, σημαίνοντα ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του Στρατού Ξηράς». Προσθέτοντας ότι η «παρουσία του Ταχυδρομικού τόσο σε πολεμική όσο και σε ειρηνική περίοδο είναι κρίσιμη για την εύρυθμη λειτουργία του στρατεύματος, ενώ με τις σύγχρονες μεθόδους που χρησιμοποιεί πλέον, εξοικονομεί σημαντικούς ανθρώπινους και χρηματικούς πόρους». Με τον κ. Κωνσταντάκο να τονίζει τέλος τις δυνατότητες της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας και τη σημασία της, ειδικά κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στη σημασία της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας αναφέρθηκε στην ομιλία της η λοχαγός (ΤΔ) Λαμπρινή Τερζούδη, για να τονίσει μεταξύ άλλων πως «τα λόγια από το ημερολόγιο ενός στρατιώτη αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο τη σημασία που είχε η αλληλογραφία για τους άνδρες στο μέτωπο, καθώς ήταν ο μόνος επιτρεπτός τρόπος επικοινωνίας με τις οικογένειές τους.
Η στρατιωτική ηγεσία θεωρούσε την αλληλογραφία «ιερά ύποχρέωσι» των στρατιωτικών προς τους οικείους τους και τους παραινούσε να μεταδίδουν στις οικογένειές τους χαρά και ελπίδα, όχι λύπη και απογοήτευση, να δίνουν ενθουσιώδεις περιγραφές της ζωής τους, να καταγράφουν τις επιτυχίες τους και να τονίζουν την πίστη τους στη νίκη. «Είναι ύποχρέωσις όλων τών Στρατιωτικών νά συντελέσωσιν όσον δύνανται εις τήν διατήρησιν του Φρονήματος του Λαου. Ό έν εκστρατεία στρατιωτικός δέν διαθέτει άλλο μέσον πρός τούτο είμή τήν έπιστολήν».
Για να υπογραμμίσει τέλος ότι «ιδιαίτερη αξία είχε η επικοινωνία αυτή και για τον άμαχο πληθυσμό και δεν είναι τυχαίο ότι οι επιστολές των στρατιωτικών αποτέλεσαν αγαπημένο θέμα σε όλη τη διάρκεια του πολέμου. Αποσπάσματά τους δημοσιεύονταν σε ειδικές στήλες στον Τύπο της εποχής, σε βιβλία και περιοδικά, στις εφημερίδες που εκδίδονταν από τις μονάδες του μετώπου».
Με τη χθεσινή εκδήλωση να ολοκληρώνεται με ξενάγηση. Σημειώνεται πως η είσοδος στην έκθεση που θα λειτουργήσει έως και 25 Οκτωβρίου θα είναι ελεύθερη, θα υπάρχει σύντομη ξενάγηση και θα λειτουργεί καθημερινά από 10:00 έως 13:00 και 18:00 έως 20:00 στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Λάρισας.
Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass