Εκδήλωση μνήμης για τον Βερδικουσιώτη ήρωα παπα-Θανάση

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2024 15:01

Εκδήλωση μνήμης για τον Βερδικουσιώτη ήρωα ιερέα - δάσκαλο και πρόεδρο του χωριού, κατά την τουρκοκρατία, Αθανάσιο Παπαθανασίου, πραγματοποιήθηκε από τον Μορφωτικό Σύλλογο Βερδικούσιας «Ομόνοια», σε συνεργασία με τους απογόνους και φίλους του ήρωα (σημαντική ήταν η συμβολή του Γιάννη Γρ. Παπαϊωάννου και του Γιάννη Ηλ. Μάνη).
Τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση προς τιμήν του ήρωα Παπαθανάση, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ελασσόνας κ.κ Χαρίτωνα, μαζί με τον εφημέριο του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία, π. Αθανάσιο Μαντζαρή.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους: Μητροπολίτη της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσόνας κ.κ Χαρίτωνα, θεματικό αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας, κ. Δημήτριο Τσέτσιλα, δήμαρχο Ελασσόνας, κ. Νίκ. Γάτσα, αντιπρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Βερδικούσιας, κ. Δημήτριο Φραγκογκούλα, διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Βερδικούσιας, κ. Χρ. Αντωνούλη, μαθητές και μαθήτριες του Νηπιαγωγείου Βερδικούσιας, πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Βερδικούσιας «Ομόνοια», κ. Μπάμπη Μπαρούτα, και, τέλος, για το Γυμνάσιο - Λύκειο κατέθεσε στεφάνι ο μαθητής Παναγιώτης Ν. Δραγατσίκης.
Εν συνεχεία, έγιναν ομιλίες επισήμων – απογόνων, αλλά και παρουσίαση του ντοκιμαντέρ για τον ήρωα Παπαθανάση. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η φιλόλογος Ευφροσύνη Νικ. Θάνου - Ιγγλέζου. Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου κ. Μπάμπης Μπαρούτας.
Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Χαρίτων επικεντρώθηκε στην ανάγκη γνώσης - διάδοσης της ιστορίας του χωριού, τη διατήρηση της πολιτιστικής μας συνείδησης - ταυτότητας και παράλληλα την ανάδειξη της ηγετικής - ηρωικής μορφής του προπάτορά μας Παπαθανάση.
Ο Δημήτρης Τσέτσιλας αναφέρθηκε στην ανάγκη καθιέρωσης θεσμού για την ετήσια τελετή μνήμης του ήρωα Παπαθανάση, με προτεινόμενη ημερομηνία τη 2η Κυριακή του Οκτωβρίου.
Ο κ. Νίκος Γάτσας στην ένορκη απόφαση για επανάσταση και ελευθερία - ανεξαρτησία από τους Τούρκους, που πήραν οι οπλαρχηγοί, δημογέροντες και προύχοντες της επαρχίας Ελασσόνας, Δομενίκου και Τρικάλων, στη Βερδικούσια, την 7η Απριλίου 1854.
Ο κ. Δημήτριος Φραγκογκούλας στην απελευθέρωση του χωριού από τους Τούρκους,στις 5 Οκτωβρίου 1912, σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλήθηκαν από το Γενικό Επιτελείο Στρατού και από τα αρχεία της Δημοτικής Κοινότητας Βερδικούσιας.
Ο Θαν. Δήμκος ανέφερε ότι την 7η Απριλίου 1854 οι επαναστάτες επέλεξαν τη Βερδικούσια ως έδρα τους, επειδή ήταν το μόνο χωριό που παρέμενε ελεύθερο κεφαλοχώρι. Και αυτό έχει συνάφεια με τον ηρωισμό του Παπαθανάση που αρνήθηκε να υπογράψει το φιρμάνι παράδοσης του χωριού στους Τούρκους.
Μίλησαν, ακόμη, ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Βερδικούσιας κ. Χρήστος Αντωνούλης, ο απόγονος 5ης γενιάς - συνταξιούχος ΕΤΕ κ. Ιωάννης Μάνης, ο συγγραφέας - ερευνητής κ. Θανάσης Δήμκος, ο απόγονος 5ης γενιάς - απόστρατος Π.Α. κ. Παναγιώτης Κατίνας και η σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ κα Ειρήνη Ζγούρη. Η κυρία Μαρία Αθ. Καρκατσέλα - Δαούλα απήγγειλε το ποίημά της «Ένας αλύγιστος παπάς» αφιερωμένο στον ήρωα Παπαθανάση. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η πρόεδρος του Συλλόγου Βερδικουσιωτών Ν. Λάρισας κ. Φωτεινή Γκόγκου, με την ταμία, κ. Θεοδώρα Ζερδαλή, και ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής και μουσικός κ. Γιώργος Σβάρνας, δημιουργός του ένθετου CD στο σχετικό βιβλίο του Θανάση Αστ. Δήμκου, με τρία τραγούδια δημοτικά, αφιερωμένα για τον ήρωα Παπαθανάση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass