Αθώος ο πρώην δήμαρχος Πλαστήρα

*ΕΙΧΕ ΠΑΡΑΠΕΜΦΘΕΙ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΚΒΙΑΣΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ *«ΓΙΑ 15 ΨΗΦΟΥΣ ΕΧΑΣΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΗΜΟΥΝ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΔΩΣΑ ΠΟΤΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ» ΤΟΝΙΣΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2024 13:00

Αθώος κρίθηκε πρώην δήμαρχος του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα Καρδίτσας από το Μονομελές Εφετείο Λάρισας όπου είχε παραπεμφθεί κατηγορούμενος για απόπειρα εκβίασης κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.

Ο πρώην δήμαρχος παραπέμφθηκε έπειτα από καταγγελία εργολάβων με αφορμή μια σύμβαση του 2017, μεταξύ του δήμου και της νέας ιδιωτικής εταιρείας, η οποία ανέλαβε το έργο, που αφορούσε στην αποκομιδή απορριμμάτων και καθαρισμού κοινόχρηστων χώρων. Μια υπόθεση που με αφορμή, μεταξύ άλλων και μια ηχογράφηση συνομιλίας σε καφετέρια της περιοχής, μεταφέρθηκε και στο δημοτικό συμβούλιο, αναδείχθηκε και προεκλογικά με τον πρώην δήμαρχο στην απολογία του να σημειώνει χαρακτηριστικά πως «για 15 ψήφους έχασα τις εκλογές, ήμουν 25χρονια δήμαρχος και δεν έδωσα ποτέ δικαίωμα».
Όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται στο κατηγορητήριο, ο πρώην δήμαρχος «απείλησε τους διαχειριστές της εταιρείας» που ανέλαβε τη νέα σύμβαση ότι «προκειμένου να συνεχίσει η ανωτέρω επιχείρησή τους να συνάπτει εργολαβίες με άλλους δημόσιους φορείς, να του καταβάλουν το ποσό των 2.000 ευρώ μηνιαίως», «απειλώντας τους ότι διαφορετικά θα τους διαβάλει σε όλους τους Δημάρχους και δε θα καταφέρουν να μειοδοτήσουν σε κανένα διαγωνισμό, καθώς και ότι θα αναγκαστούν να αλλάξουν χώρα, αλλά και ότι θα τους βγάλει έκπτωτους χειραγωγώντας την επιτροπή παραλαβής του έργου». « Έτσι αποπειράθηκε να τους εξαναγκάσει να του καταβάλουν το προαναφερθέν χρηματικό ποσό, με σκοπό να αποκομίσει, κατά το ποσό αυτό, παράνομο όφελος, με αντίστοιχη ζημία της περιουσίας των παθόντων, πλην όμως η πράξη του αυτή δεν ολοκληρώθηκε για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή του, διότι οι παθόντες δεν ενέδωσαν στην πιο πάνω παράνομη απαίτησή του».
Ωστόσο όπως αποσαφηνίστηκε και στην ακροαματική διαδικασία το 2017 το έργο της αποκομιδής ανέλαβε νέος ανάδοχος και προκειμένου να μη χάσουν την εργασία τους οι νυν εργαζόμενοι, ο δήμαρχος, όπως είπε, προέτρεψε τους νέους εργολάβους «να συνεχίσουν το έργο με τους ίδιους εργαζόμενους», καθώς πρόκειται για αναξιοπαθούντες κατοίκους της περιοχής και, με μηνιαίο μισθό από 50 έως 150 ευρώ.
Στο πλαίσιο της δίκης κατάθεσαν και οι δυο εργολάβοι οποίοι ανέδειξαν το θέμα, καταγγέλλοντας την υπόθεση και στον Εισαγγελέα Διαφθοράς για να αποσαφηνίσουν πως «υπήρξε θέμα με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ο πρώην δήμαρχος «εμάς δεν μας ζήτησε ποτέ χρήματα». Με την πρόεδρο του Δικαστηρίου να παρατηρεί πως οι εργολάβοι στις καταθέσεις τους «δεν θυμούνται» επίμαχα σημεία της υπόθεσης, με την εισαγγελέα της έδρας να παρατηρεί επίσης, απευθυνόμενη στον εργολάβο, πως «τον Σεπτέμβριο του 2019 τα αναφέρατε λεπτομερώς στον Εισαγγελέα Διαφθοράς» και σήμερα «μας λέτε ιστορίες που έρχονται σε σαφή αντίθεση με αυτά που λέγατε πριν 5 χρόνια».
Μάρτυρας κατάθεσε για το τι ειπώθηκε στη συνάντηση στη καφετέρια, του δημάρχου και του εργολάβου παρουσία εργαζομένων στην καθαριότητα, ενώ άλλος μάρτυρας κατέθεσε πως τα όσα ειπώθηκαν για τις 2.000 ευρώ είναι παρεξήγηση και πως ο δήμαρχος ζήτησε από τον νέο εργολάβο «να μην πάρει άλλους εργάτες».
Κατά την απολογία του ο πρώην δήμαρχος αρνήθηκε την κατηγορία, σημειώνοντας ότι προέτρεψε τον νέο εργολάβο να διατηρήσει στις θέσεις τους νυν εργαζόμενους καθότι πρόκειται για αναξιοπαθούντες κατοίκους της περιοχής, με μηνιαίο μισθό από 50 έως 150 ευρώ.
Σημείωσε επίσης και τον πολιτικό αντίκτυπο που έλαβε η υπόθεση μετά την καταγγελία και όσα μεταφέρθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο με αφορμή και την ηχογράφηση από άγνωστο της συζήτησης στην καφετέρια, για να τονίζει πως «για 15 ψήφους έχασα τις εκλογές, ήμουν 25 χρονια δήμαρχος και δεν έδωσα ποτέ δικαίωμα». Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του πρώην δημάρχου, αλλά με απόφαση του Δικαστηρίου κρίθηκε αθώος. Να διευκρινιστεί πως για άλλες διαστάσεις της υπόθεσης, όπως η ηχογράφηση, ο πρώην δήμαρχος έχει και ο ίδιος προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass