«Ελεος! Μη μας πάρετε και το φιλοδώρημα...»

* ΕΚΔΗΛΗ ΑΓΩΝΙΑ ΑΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ * ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΜΙΣΘΟΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2024 14:09
Ο Πάνος Δόλγυρας και η Δήμητρα Μπαράτση εξηγούν στην «Ε» πως θα είναι μεγάλο λάθος αν θεωρηθεί μισθός το φιλοδώρημα Ο Πάνος Δόλγυρας και η Δήμητρα Μπαράτση εξηγούν στην «Ε» πως θα είναι μεγάλο λάθος αν θεωρηθεί μισθός το φιλοδώρημα

Του Κώστα Γκιάστα

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στον χώρο της εστίασης από την είδηση πως υπό ορισμένες συνθήκες το φιλοδώρημα που αφήνει ο πελάτης στους εργαζόμενους στην εστίαση θα θεωρείται ως μισθός και θα φορολογείται ανάλογα με τις αντίστοιχες κρατήσεις.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που ναι μεν προϋπήρχε, αλλά ήρθε και πάλι στο προσκήνιο, όπως λένε οι επαγγελματίες, λόγω της διασύνδεσης POS με τις ταμειακές μηχανές και επιβεβαιώνεται με απόφαση του Αρείου Πάγου. Καθαρή εικόνα αναμένεται να βγάλουν οι άνθρωποι του κλάδου σ’ αυτό το θολό τοπίο, σε λίγες ημέρες, μέσα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα, τις διευκρινίσεις των αρμόδιων Υπουργείων και των φοροτεχνικών που θα δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις για το ισχύει και τι όχι. Η «Ε» με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις κατέγραψε τον παλμό των ανθρώπων της εστίασης:

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ
Ο Πάνος, ο Δημήτρης, η Εύα, ο Λάμπρος είναι μια παρέα νέων παιδιών που εργάζονται σε ένα κατάστημα επί της πλατείας Ταχυδρομείου. Στην καρδιά, δηλαδή, μιας πόλης που φημίζεται για την... κατανάλωση του καφέ. Αναλογικά με άλλες πόλεις στη χώρα η Λάρισα διαθέτει ίσως τον μεγαλύτερο αριθμό καφετεριών και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απαιτούνται και πολλά εργατικά χέρια, τα οποία με κόπο βρίσκουν και διατηρούν τα καταστήματα.
Αυτήν την περίοδο τα μεροκάματα στην αγορά κυμαίνονται μεταξύ 30-50 ευρώ. Ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, όμως με την ακρίβεια που υπάρχει στην αγορά εύκολα... εξαφανίζονται σε καύσιμα, φαγητό, τσιγάρα και καφέδες. Πού να υπολογίσουμε αν κάποιος έχει να θρέψει και οικογένεια.
«Ως εκ τούτου, το φιλοδώρημα για έναν νεαρό είναι πολύ σημαντικό» εξηγεί στην «Ε» ο Πάνος Δόλγυρας, καθώς από αυτά τα χρήματα ο εργαζόμενος: «Θα φάει ένα σάντουιτς, ίσως να βγάλει τα τσιγάρα του. Γενικά αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για την εργασία μας, χωρίς, ωστόσο, να είναι σταθερό κάθε μέρα ή νύχτα».
Όλοι τους σημειώνουν πως αν φορολογηθεί και το πουρμπουάρ, τότε τα πράγματα θα σφίξουν ακόμα περισσότερο, καθώς «ήταν που ήταν ήδη δύσκολα για τους νέους εργαζόμενους, τώρα θα γίνουν ακόμα δυσκολότερα».
Για το αν έδινε ο κόσμος φιλοδώρημα και αν έχει μειωθεί λένε πως «έδινε πουρμπουάρ τα προηγούμενα χρόνια, αλλά τώρα δυσκολεύονται. Ακόμη, βέβαια, υπάρχει, αλλά όχι όπως ήταν», ενώ προσθέτουν πως σ’ αυτό ρόλο έχει παίξει και η πιστωτική κάρτα.
«Πληρώνουν ακριβές ποσό. Ίσως, βέβαια, κάποιοι να μη γνωρίζουν πώς να δώσουν φιλοδώρημα με τις κάρτες. Όμως, να τους ενημερώσουμε πως είναι πολύ απλό. Εκεί, δηλαδή, που άφηναν ένα ευρώ για πουρμπουάρ ή κάποιο ποσό άλλο, μπορούν τώρα να το πούνε και να το περάσουν στην κάρτα».  Όλοι, όμως, αναγνωρίζουν και κατανοούν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η κάρτα, αλλά το γεγονός πως η ακρίβεια έχει χτυπήσει σε όλους τους κλάδους. Ο Πάνος Δόλγυρας είναι 28 ετών και εργάζεται ως σερβιτόρος τα τελευταία 6 χρόνια. Έχει δει οικονομική κρίση, πανδημία και προσπάθεια επαναφοράς του κόσμου σε φυσιολογικά επίπεδα. «Με όλα αυτά που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια ο κόσμος σίγουρα έχει κόψει κάποια πράγματα. Το δυσάρεστο είναι πως έχει κόψει αρκετά. Έχει αλλάξει ο κόσμος. Έχει περιορίσει τις εξόδους του».
Για το αν προτιμάει περισσότερο καφέ ή αλκοόλ, λέει πως: «Ο καφές είναι λίγο πιο φθηνός από το αλκοόλ και ακόμη παραμένει μια προσιτή έξοδος. Θα πιει καφέ και θα αποφύγει το ποτό». Όμως, τα τελευταία χρόνια ακόμη και ο καφές έχει ακριβύνει αρκετά. «Η αλήθεια είναι πως έχει ακριβύνει, παρά τις προσπάθειες των καταστημάτων να απορροφήσουν την αύξηση στα υλικά. Πλέον δεν μπορεί ο κόσμος να βγαίνει κάθε μέρα να πίνει το καφεδάκι του, όπως ήταν παλιά. Ούτε να διπλώνει και με δεύτερο καφέ - έξοδο το απόγευμα. Ένας καφές την ημέρα και αυτός όχι κάθε μέρα» υποστηρίζει, ενώ για το ποια ηλικιακά γκρουπ βγαίνουν περισσότερο, εξηγεί πως «οι μεγαλύτεροι το έχουν περιορίσει το θέμα της εξόδου. Στην ηλικία των 25-35 είναι καλύτερα τα πράγματα. Αυτοί είναι οι που κρατούν την εστίαση ζωντανή».

H ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΠΑΡΑΤΣΗ
Η κ. Δήμητρα Μπαράτση, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης Νομού Λάρισας εξηγεί στην «Ε» πως ακόμη και οι ίδιοι αιφνιδιάστηκαν από αυτήν την εξέλιξη, εκφράζοντας παράλληλα την αγωνία της για την αδικία σε βάρος των εργαζομένων. «Στην εστίαση κατά βάση εργάζονται νέα παιδιά. Το φιλοδώρημα αποτελεί ένα έξτρα ποσό, που αποτελεί κίνητρο για να συνεχίσουν να εργάζονται. Ο κόσμος τούς ανταμείβει με αυτόν τον τρόπο για τις υπηρεσίες τους. Αν φορολογηθεί κι αυτό, τότε θα μειωθεί αισθητά» σημειώνει και προσθέτει πως: «Με τόσα που έχει υποστεί ο κλάδος της εστίασης, αυτό θα είναι μία ακόμα θηλιά στον λαιμό όλων. Πριν ισχύσει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να το σκεφτούν πολύ καλά οι αρμόδιοι υπουργοί».

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Ανακοίνωση εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον επισιτισμό και στον τουρισμό, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους απεργούν στις 23 Οκτωβρίου. Μεταξύ άλλων, ζητούν να επανέλθει το ταμείο ανεργίας στα προ μνημονίου επίπεδα και την υπογραφή ΚΣΣΕ για τους ξενοδοχοϋπάλληλους με πραγματικές αυξήσεις, 5νθήμερο, 40ώρο.
Αναφερόμενοι στο ζήτημα του φιλοδωρήματος, σημειώνουν πως: «Και μιας και μας χαρακτηρίσατε φοροφυγάδες, με το φιλοδώρημά μας, σας λέμε, λοιπόν, το εξής: Παρακρατήστε το όλο. Ελπίζουμε τα 2 ευρώ του σερβιτόρου και του διανομέα να λύσουν το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας». Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατόρων Γ. Κουράσης, εμφανιζόμενος σε τηλεοπτικά κανάλια, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως: «Αυτό το πρόβλημα δημιουργήθηκε μετά από τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Όταν ο πελάτης πληρώνει το φιλοδώρημα με μετρητά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, είναι μια προσωπική συναλλαγή μεταξύ αυτών των δύο ανθρώπων, δε συμμετέχει η επιχείρηση, δεν το γνωρίζει η επιχείρηση. Όταν, όμως, ο πελάτης αποφασίσει να πληρώσει τον λογαριασμό και αποφασίσει να βάλει μέσα και το φιλοδώρημα, μπαίνει ως μια εκκρεμής συναλλαγή στο POS, η οποία το αποδίδει στον εργαζόμενο ως μισθό».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass