Συγκροτήματα κατοικιών με χαμηλό ενοίκιο για εκπαιδευτικούς

*ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΕ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ *ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ 2025 ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΩΝ ΒΡΥΣΙΩΝ ΦΑΡΣΑΛΩΝ *ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 2025

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2024 13:30

Συγκροτήματα κατοικιών με χαμηλό ενοίκιο για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, και πιο συγκεκριμένα για τις ανάγκες στέγης που προκύπτουν σε νεοδιόριστους και αναπληρωτές εκπαιδευτικών, μελετά να κατασκευάσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Δημ. Κουρέτας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Αναλυτικότερα, στην πρόθεση της Περιφέρειας Θεσσαλίας να διερευνήσει κάθε δυνατότητα, ώστε να συμβάλει στο στεγαστικό πρόβλημα νεοδιόριστων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης, μετά από σχετική επερώτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τάσου Τσιαπλέ, «εάν η Περιφέρεια προτίθεται να ενεργοποιήσει τις διατάξεις του νόμου ν.4483/2017, ώστε να παρέχει επίδομα στέγασης, σίτισης σε νεοδιόριστους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, να συμβάλει οικονομικά στην ενοικίαση δωματίων ξενοδοχείων για τη διαμονή τους, για το πρώτο διάστημα και σε συνεργασία με την κυβέρνηση και δήμους να αξιοποιηθούν όπου υπάρχουν κλειστά ξενοδοχεία, για την στέγαση εκπαιδευτικών». Ο κ. Κουρέτας δήλωσε ότι πέραν των προβλεπόμενων ενεργειών, «βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για δανειοδότηση, ώστε να κατασκευαστούν συγκροτήματα κατοικιών με χαμηλό ενοίκιο για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Προσανατολιζόμαστε σε ένα δεσμευτικό δάνειο συνομιλώντας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και εταιρείες για να φτιαχτούν κατοικίες με χαμηλό ενοίκιο».
Η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Μαρία Γαλλιού πρόσθεσε ότι «εξειδικεύονται ο τρόπος παροχής σίτισης και καταλύματος διαμονής και καθορίζεται το ύψος του χρηματικού επιδόματος. Σε ρεαλιστική βάση προτιθέμεθα να διερευνήσουμε το θέμα μέσα από μια συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, την εξέταση της δυνατότητας συνδρομής των δήμων και προφανώς της δικής μας οικονομικής δυνατότητας».

ΦΡΑΓΜΑ ΒΡΥΣΙΩΝ
Όσον αφορά στο φράγμα των Βρυσιών Φαρσάλων, η κ. Γαλλιού δήλωσε πως «το έργο μπορεί να προχωρήσει μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Μετά λόγω της φύσης του και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν τον χειμώνα, δεν μπορούν να συνεχιστούν οι εργασίες. Θα συνεχιστούν από την άνοιξη του 2025 και μέχρι το φθινόπωρο αναμένεται να δοθεί το έργο στη διάθεση των πολιτών».
Σε επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, η αντιπεριφερειάρχης προέβη σε αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τις δυσκολίες που προέκυψαν κατά την πορεία υλοποίησης του έργου κατασκευής φράγματος στα Βρυσιά Φαρσάλων. Σύμφωνα με την κ. Γαλλιού «μετά τη θεομηνία Daniel και Elias που έπληξαν και την περιοχή των Βρυσιών Φαρσάλων, μεγάλο μέρος των εργασιών που είχαν υλοποιηθεί υπέστησαν βλάβες και η συνέχιση των εργασιών κατέστη αδύνατη, μέχρι τους καλοκαιρινούς μήνες του 2024, όπου έγινε επανεκκίνηση των εργασιών και το έργο εκτελείται κανονικά, από τα μέσα Αυγούστου του 2024. Εξελίσσονται κανονικά οι εργασίες σκυροδέτησης τοιχίου και έχουν ολοκληρωθεί οι χωματουργικές εργασίες».
Σχετικά με τη μη κατασκευή των πεδινών ταμιευτήρων και δικτύων άρδευσης, στις περιοχές της Κοιλάδας και των Αγίων Αναργύρων Λάρισας (επερώτηση ΛΑΣΥ), η κ. Γαλλιού ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η λιμνοδεξαμενή θα έχει τη δυνατότητα να αρδεύει έκταση 6.000 στρέμματα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναμένει την ολοκλήρωση των μελετών και παρακολουθεί στενά την πορεία τους, έτσι ώστε όταν θα προκύψει και ο προϋπολογισμός του έργου να βρεθεί το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο και να δημοπρατηθούν τα έργα».

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το τεχνικό πρόγραμμα του 2025 και στην εισήγησή του, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι «η παράταξή του θα ψηφίσει το τεχνικό πρόγραμμα εφόσον σε αυτό συμπεριληφθούν τα τρία γήπεδα της Νίκης Βόλου, του Μαγνησιακού και του Σαρακινού, όπως και να συνεχιστεί ο δρόμος από την Αγριελιά μέχρι Βλαχογιάννι, ο περιφερειακός της Καρδίτσας, στο ύψος της Αστυνομίας (υπάρχει έτοιμη μελέτη), η ΟΧΕ -Ολοκληρωμένη Επένδυση Πολιτισμού, το γεωπάρκο των Μετεώρων και η λεωφόρος Καραμανλή, στα 2 τμήματα, στον κόμβο της Βιοκαρπέτ και στο ύψος του Συκουρίου».
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας εξέφρασε το παράπονο γιατί «η προηγούμενη περιφερειακή αρχή έχει προχωρήσει σε υπερδέσμευση των πόρων, κυρίως στις υποδομές από το πρόγραμμα Θεσσαλία 21-27, με αποτέλεσμα στη νέα περιφερειακή αρχή να έχουν απομείνει μόλις 2 εκατομμύρια ευρώ». «Όπως και να χει, θα αναζητήσουμε τους διαθέσιμους πόρους, θα κοιτάξουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα προγράμματα, όπως αυτό των Δημοσίων Επενδύσεων και θα επιχειρήσουμε να εντάξουμε τα παραπάνω έργα» κατέληξε.ΑΓΕΤ
Αρνητικά στη νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων της πολυεθνικής εταιρείας ΑΓΕΤ, γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής και πιο συγκεκριμένα ομόφωνα αρνητική ήταν στα τρία από τα τέσσερα αιτήματα της ΑΓΕΤ, για τροποποίηση της υπάρχουσας ΑΕΠΟ, σχετικά με τη χρήση πρώτων υλών και καυσίμων καθώς και τη μεταφορά SRF. Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η μεταφορά εναλλακτικών πρώτων υλών με πλοία, καθώς κρίθηκε φιλοπεριβαλλοντική και οικονομικότερη η διακίνησή τους με αυτόν τον τρόπο, για την παραγωγή τσιμέντου.

ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η τροποποίηση του Οργανισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας που προβλέπει τη δημιουργία Αυτοτελών Διευθύνσεων Πολιτικής Προστασίας και Κρατικής Αρωγής (ναι από «Πρωτοβουλία», «Ενωμένοι Θεσσαλοί», λευκό από «Συμμαχία Πολιτών», κατά από ΛΑΣΥ).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass