ΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΜΕ ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΚΑΤΑΚΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ

Ηλεκτρικές... ορθοπεταλιές στη Λάρισα

* Μια μόδα που άργησε, αλλά τελικά ήρθε!

Δημοσίευση: 30 Νοε 2014 12:50 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:42

 

Του Δημήτρη Βάλλα

Αν και συνήθως, όπως λένε οι ειδικοί στον χώρο, στη Λάρισα η... μόδα σε τέτοια πράγματα ολίγον αργεί, τελικά άρχισε να καθιερώνεται και το ηλεκτρικό ποδήλατο μπήκε πλέον για τα καλά στη ζωή πολλών συμπολιτών μας που το χρησιμοποιούν καθημερινά γλιτώνοντας βενζίνη, ασφάλεια, τέλη κυκλοφορίας, διπλώματα αλλά και πεταλιές!

Παλιός επιχειρηματίας στη Λάρισα σε διαφόρους τομείς που όμως πάντα ακλουθούσε την τεχνολογία γιατί πίστευε ότι σε αυτήν ανήκει το μέλλον, ο Δημήτρης Ταμπούρας εδώ και έναν χρόνο τώρα ασχολείται μόνο με τα ηλεκτρικά ποδήλατα και θα μας ξεναγήσει σε μπαταρίες, μοντέλα και ηλεκτρικές πεταλιές.

ΣΤΗΝ ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

«Πράγματι θα μας πει ο Λαρισαίος επιχειρηματίας, αφορμή να ασχοληθώ με αυτά ήταν ένας φίλος μου από την Κατερίνη που τα φέρνει από το εξωτερικό επιδιώκοντας το χαμηλό κόστος.

Στη Λάρισα γενικά κάθε μόδα αργεί να έλθει, όμως τον τελευταίο καιρό βλέποντας ο ένας τον άλλον πολλοί άρχισαν να ενδιαφέρονται.

Μου τα ζητούν κυρίως γυναίκες και ηλικιωμένοι. Στην αρχή όλοι τους είναι διστακτικοί και σκεπτικιστές, όμως μετά δηλώνουν ενθουσιασμένοι και ότι «σώθηκαν».

Οι προδιαγραφές τους είναι να έχουν μία ταχύτητα μέχρι 30 χιλιόμετρα την ώρα και μια μπαταρία διαρκεί για μια απόσταση 35-40 χιλιομέτρων. Βέβαια οι μπαταρίες επαναφορτίζονται και είναι δύο ειδών: Μολύβδου που είναι πιο βαριές και ζυγίζουν 10 κιλά, και λιθίου που είναι πιο ελαφρές και ζυγίζουν 1 κιλό!».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

Όμως, ας ξεκινήσουμε από την αρχή και ας δούμε με τη βοήθεια ειδικών τι ακριβώς είναι το ηλεκτρικό ποδήλατο:

Ένα ηλεκτρικό ποδήλατο μοιράζεται τα ίδια πάνω-κάτω χαρακτηριστικά με ένα απλό ποδήλατο και η συμπεριφορά του στην οδήγηση είναι σχεδόν όμοια με αυτή ενός απλού ποδηλάτου.

Η ουσία ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου βρίσκεται στο ότι αξιοποιεί την ανθρώπινη δύναμη. Δεν την αντικαθιστά πλήρως. Κάνει την οδήγηση ευκολότερη, βοηθάει στο να ξεπερνάτε εύκολα "εμπόδια" όπως ανηφόρες και δυνατό αντίθετο άνεμο και προσφέρει ευελιξία, καθώς και τη δυνατότητα να φτάνετε ακόμα πιο μακριά, δίχως να κουράζεστε ή να ιδρώνετε.

Η άνεση και η ποιότητα των υλικών έχουν την ίδια σημασία σε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο όσο και σε ένα συμβατικό. Όμως, στην περίπτωση του ηλεκτρικού, υπάρχουν επιπλέον πράγματα που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη: Το μοτέρ, την μπαταρία, τον διακόπτη ελέγχου-μετάδοσης.

Τα μοτέρ των ηλεκτρικών ποδηλάτων διαθέτουν ισχύ που συνήθως ξεκινάει από 200W και φτάνει τα 1000W ή και περισσότερα. Το όριο που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τα 250W αλλά σε κάθε χώρα μπορεί να ισχύει και ένα διαφορετικό όριο.

Τα Watt στα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι το αντίστοιχο της ιπποδύναμης στα αυτοκίνητα. Περισσότερα Watt σημαίνει ότι το ποδήλατο έχει τη δυνατότητα να «σηκώσει» περισσότερο βάρος με μεγαλύτερη ευκολία, καταναλώνοντας όμως περισσότερη ενέργεια στην μπαταρία. Έτσι, ένα μοτέρ των 400W καταναλώνει περισσότερη ενέργεια και «αδειάζει» γρηγορότερα την μπαταρία, αλλά είναι σαφώς πιο δυνατό.

Ο σχεδιασμός και η θέση στην οποία βρίσκεται το μοτέρ είναι εξίσου σημαντικά στοιχεία. Ο πιο δημοφιλής τύπος μοτέρ είναι το Hub Motor και είναι συνήθως ενσωματωμένο στο μπροστινό ή στον πίσω τροχό.

Το όριο ταχύτητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι 25χλμ/ώρα. Αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεται άδεια κυκλοφορίας, δίπλωμα οδήγησης ή πινακίδες για να το οδηγήσει κάποιος.

Τα περισσότερα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι ρυθμισμένα για ταχύτητες έως 30 χλμ/ώρα, όμως η πραγματική ταχύτητα μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το βάρος του ποδηλάτη-ποδηλάτου, το έδαφος και τις καιρικές συνθήκες.

Όπως και με τα αυτοκίνητα, η εμβέλεια των ηλεκτρικών ποδηλάτων ποικίλλει. Οι περισσότεροι ποδηλάτες μπορούν να διανύσουν περίπου 35-45χλμ με μια φόρτιση. Χωρίς υποβοήθηση από το πετάλι η διαδρομή που θα καλυφθεί θα είναι μικρότερη από τη μέση εμβέλεια. Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι το έδαφος. Όσο περισσότερες είναι οι ανηφόρες τόσο μικρότερη θα είναι η απόσταση που το ποδήλατο μπορεί να καλύψει με μια φόρτιση. Ακόμα, όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος που μεταφέρει ένα τέτοιο ποδήλατο τόσο μικρότερη θα είναι η απόσταση που θα μπορέσει να καλύψει.

Ο μέσος χρόνος φόρτισης για μια υψηλής ποιότητας μπαταρία είναι 4-5 ώρες. Αυτό ισχύει για Li-Ion και NiMH μπαταρίες. Για φθηνότερες μπαταρίες μολύβδου ο χρόνος φόρτισης είναι περίπου 6-9 ώρες.

Για να διατηρήσετε την μπαταρία σας σε καλή κατάσταση και να επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής της, φορτίστε τη συχνά και άμεσα μετά από κάθε χρήση. Όταν δεν χρησιμοποιείτε το ηλεκτρικό σας ποδήλατο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καλό είναι να θυμάστε να φορτίζετε την μπαταρία κάθε 4-8 εβδομάδες. Όσο περισσότερο χρόνο αφήνετε την μπαταρία αφόρτιστη τόσο μικρότερη γίνεται η διάρκεια ζωής της.

Η μπαταρία φορτίζει με 0,20 ευρώ - 0,25 ευρώ και με αυτή τη φόρτιση διανύονται 40χλμ κατά μέσο όρο. Με την τιμή του πετρελαίου να φθάνει σχεδόν τα 1,30 ευρώ/λίτρο, η μετακίνηση με το Ηλεκτρικό Ποδήλατο είναι πάνω από 34 φορές πιο οικονομική. Αν συνυπολογίσουμε και τα κόστη για άδεια οδήγησης, πινακίδες, άδεια κυκλοφορίας, service, ΚΤΕΟ και ασφάλεια, τότε το κόστος του αυτοκινήτου αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο έναντι του κόστους του Ηλεκτρικού Ποδηλάτου».

Άντε λοιπόν και καλές ηλεκτρικές πεταλιές μια που η πόλη ενδείκνυται καθώς δεν φημίζεται για τις ανηφόρες της!

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass