«Αγκυρα» 500 ευρώ για μεταβίβαση βάρκας

* ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΟΙ ΙΔΟΚΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 2020 ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ «ΧΑΡΑΤΣΙ» ΤΩΝ 100 ΕΥΡΩ * ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΑΛΙΕΙΣ * ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ 1975

Δημοσίευση: 24 Σεπ 2024 15:30

Σαν... κεραμίδα στο κεφάλι έρχεται το χρηματικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν όσοι προσπαθήσουν να μεταβιβάσουν τη βάρκα τους αυτήν την περίοδο.

Λίγες ημέρες αφού ανακοινώθηκε η ισχύς «χαρατσιού» ύψους 100 ευρώ ετησίως για τους ερασιτέχνες αλιείς, με την ενεργοποίηση νόμου του 1975, έρχεται και νέα οικονομική επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες μικρών σκαφών.
Ιδιοκτήτης βάρκας μικρότερης των 7 μέτρων βρέθηκε στην Εφορία της Λάρισας και ενημερώθηκε πως για να τη μεταβιβάσει θα πρέπει πρώτα να πληρώσει τον εν λόγω φόρο τόσο αναδρομικά και για τα προηγούμενα χρόνια, όσο και για τον επόμενο!
Συγκεκριμένα, ενώ είχε πληρώσει 100 ευρώ για το έτος 2023, του ζητήθηκε πως για να προχωρήσει η μεταβίβαση θα πρέπει να πληρώσει και για τα έτη 2020, 2021, 2022, αλλά και για το έτος 2024, ποσό που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα πλήρωνε του χρόνου.
Ο άνθρωπος για να κάνει τη δουλειά του πλήρωσε, δηλαδή, 500 ευρώ με σκοπό να ξεμπερδεύει.
«Τι γίνεται, όμως, όταν η αξία της βάρκας καμιά φορά είναι πολύ χαμηλή και ίσα που ξεπερνάει την αξία του ποσού που καλείται να πληρώσει στην Εφορία με τον νέο νόμο;» αναρωτιέται, χωρίς, όμως, να υπάρχει κάποια απάντηση.
Όπως έγινε γνωστό μέσα στο καλοκαίρι, την υποχρέωση να πληρώσουν φόρο πλοίων β’ κατηγορίας, από 100 έως 200 ευρώ, έχουν περίπου 100.000 ιδιοκτήτες ερασιτεχνικών σκαφών αναψυχής μικρού και μεσαίου μεγέθους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 27/1975, όπως είχε τροποποιηθεί με τον ν. 4646/2019.
Βάσει του εν λόγω άρθρου, όλα τα μικρά και μεσαία θαλάσσια σκάφη και πλοία, είτε επαγγελματικά είτε ιδιωτικά -με εξαίρεση μόνο τα αλιευτικά και τα ρυμουλκά των οποίων ο χρόνος δραστηριοποίησης σε υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών δεν υπερβαίνει το 50% του συνολικού χρόνου δραστηριοποίησής του- οφείλουν να καταβάλουν κάθε χρόνο φόρο πλοίων β’ κατηγορίας, ο οποίος ανέρχεται σε 100 ευρώ, εφόσον το μήκος του σκάφους δεν υπερβαίνει τα 7 μέτρα, και σε 200 ευρώ, εφόσον το μήκος υπερβαίνει τα 7 μέτρα και φθάνει μέχρι τα 12 μέτρα. Μάλιστα, η διορία για το έτος 2023, η πρώτη δηλαδή πληρωμή, λήγει στο τέλος της εβδομάδας.
Ο κ. Γιώργος Κοκκώνης, πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Κάτω Ολύμπου, δήλωσε πρόσφατα στην «Ε» πως από τότε που έγινε γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης για τη φορολόγηση όλοι είναι ανάστατοι.
Ωστόσο, είχαν λάβει τις διαβεβαιώσεις πως δε θα ισχύσει αναδρομικά από το 2020 η πληρωμή του ποσού αυτού. Όμως, όπως φαίνεται, οι Εφορίες δεν έχουν λάβει κάποια τέτοια εντολή και τα ποσά καταβάλλονται κανονικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός κ. Κέλλας έχει ετοιμάσει μια τροποποίηση στον εν λόγω νόμο, όμως αυτή πρέπει πρώτα να ψηφιστεί για να ξεκινήσει να ισχύει. Όπως εκτιμούν οι ιδιοκτήτες των βαρκών, κάτι τέτοιο δε φαίνεται να αποτρέπεται για την πρώτη πληρωμή.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Το θέμα έχει απασχολήσει και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ερασιτεχνών Αλιέων, η οποία, μάλιστα, προ ημερών εξέδωσε και νέα ανακοίνωση, με την οποία ενημερώνει πως πραγματοποιήθηκε και δεύτερη συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη Φορολογική Πολιτική, κ. Χρίστο Δήμα.
«Προσπαθήσαμε ακόμα μία φορά και αποδείξαμε τεκμηριωμένα πως ο Νόμος 27/1975 δεν πρέπει να εφαρμοστεί στις ερασιτεχνικές λέμβους μέχρι 7 μέτρα που δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους.
Η θέση της Πολιτείας είναι αμετακίνητη, με τον ισχυρισμό ότι παρά την προθεσμία που δόθηκε, αλλά με κλειστή τη Βουλή λόγω διακοπών, δεν μπορεί να διορθωθεί στην παρούσα φάση ένα λάθος και με λίγα λόγια καταλάβαμε πως αυτό το λάθος πρέπει να το πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των μικρών λέμβων που δεν είναι οικονομικά εύρωστοι». Τονίζεται, μάλιστα, πως η Ομοσπονδία θα συνεχίσει τον αγώνα της.    

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass