Τεράστιες οι διαστάσεις της ενδοοικογενειακής βίας

Τονίστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Lions Clubs International 117Β Ελλάδα-Κύπρος και το Lions Branch Λάρισα Ασκληπιάς

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2024 15:09

«Οφείλουμε να σκύψουμε μπροστά στο πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας, καθώς στις μέρες μας έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις» τόνισε η επικεφαλής του Lions Branch Λάρισα Ασκληπιάς Λητώ Τσακίρη, ανοίγοντας την εκδήλωση κατά της ενδοοικογενειακής βίας με θέμα «Η φωνή μας γίνεται κραυγή».


Την εκδήλωση που έγινε χθες βράδυ στο ΔΩΛ διοργάνωσαν οι Lions Clubs International 117Β Ελλάδα-Κύπρος και το Lions Branch Λάρισα Ασκληπιάς της Λέσχης Θεσσαλονίκης Ηράκλεια, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας του Δήμου Λαρισαίων.
Η κ. Τσακίρη, αναφερόμενη στον χαρακτήρα της εκδήλωσης, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι σκοπός, μέσω των εισηγήσεων ειδικών και εκπροσώπων φορέων, είναι να δοθεί στον πολίτη η δυνατότητα να αντιληφθεί πως μπορεί να στηρίξει, να αντιδράσει, να ενημερώσει και να λειτουργήσει ενεργά στα συμβάντα ενδοοικογενειακής βίας που μπορεί να εκδηλωθούν ακόμη και στο ευρύτερο περιβάλλον του.
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «σπουδαιότερο όλων είναι το κομμάτι που αφορά τα παιδιά μας, τα οποία νιώθουν αδύναμα να αντεπεξέλθουν συνθήκες βίας σε μεγάλη συχνότητα στη σύγχρονη κοινωνία». Αναφέρθηκε, επίσης, και σε μια ακόμα πτυχή της ενδοοικογενειακής βίας, «σε βάρος του ανδρικού πληθυσμού, που λόγω των κοινωνικών συνθηκών δε δύναται να εκφραστεί προς τα έξω», για να υπογραμμίσει το μήνυμα πως «ας μάθουμε να επικοινωνούμε, να μοιραζόμαστε τη σκέψη μας, ας συνυπάρχουμε σεβόμενοι τον σύντροφό μας και τα παιδιά μας, να φτιάξουμε μια καλύτερη κοινωνία».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο αντιδημάρχος Κοινωνικής Πολιτικής Παν. Δαλαμπύρας ανέπτυξε το θέμα: «Ενδοοικογενειακή βία, κακοποίηση ενηλίκων ή ανηλίκων, σεξουαλική κακοποίηση, λεκτική». Σημειώνοντας τη μεγάλη εμπειρία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας του Δήμου Λαρισαίων, τόνισε πως στον Δημοτικό Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και Πολλαπλών Διακρίσεων το 2024 και μέχρι σήμερα ο αριθμός των φιλοξενουμένων ατόμων (γυναίκες, παιδιά) ανέρχεται σε 42 άτομα. Στάθηκε, τέλος, στην έκταση του προβλήματος, αφού μόνο στο πρόγραμμα ποινικής διαμεσολάβησης και έως τον Αύγουστο του 2024 έγιναν 107 παραγγελίες, γεγονός που, όπως είπε, «καταδεικνύει την τεράστια αύξηση περιπτώσεων που καταγγέλλονται».
Η θεματική αντιπεριφερειάρχης Πρόνοιας Εθελοντισμού, επίτροπος της Ένωσης Περιφερειών Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Ανδριάνα Κομήτσα, ανέπτυξε το θέμα «Κακοποιημένα παιδιά, κοινωνικοί λειτουργοί, αναδοχή».
Υπογράμμισε αναφερόμενη, μεταξύ άλλων, στην Αναδοχή πως «στην Περιφέρεια Θεσσαλίας οι επιδόσεις που καταγράφουμε στο κομμάτι της αναδοχής είναι τουλάχιστον εντυπωσιακές. Από το 2018, όποτε περιήλθε στις Περιφέρειες η αρμοδιότητα της εποπτείας για τις αναδοχές, με τον νόμο 4538, έχουν πραγματοποιηθεί 45 αναδοχές παιδιών σε οικογένειες που προσφέρθηκαν να τα περιθάλψουν με την αγάπη και τη φροντίδα τους.
Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ σε πανελλαδικό επίπεδο. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι πρώτη με διαφορά στην προώθηση των αναδοχών παιδιών. Για να καταλάβετε την εξαιρετική δουλειά που γίνεται από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας και τα Τμήματα Κοινωνικής Εργασίας, που είναι υπεύθυνα για τις αναδοχές, να σας πω μόνο ότι σε άλλες μεγάλες Περιφέρειες της χώρας οι αναδοχές που έχουν προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια μετριούνται στα δάχτυλα τους ενός χεριού. Και εμείς στη Θεσσαλία έχουμε ήδη φθάσει τις 45 και άλλες δύο «τρέχουν» αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, οπότε σύντομα θα φτάσουμε τις 47».
H προϊσταμένη του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛ.ΑΣ. Σοφία Σάρμα αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες του Γραφείου, οι οποίες, όπως είπε, «αφορούν εκτός από τον χειρισμό των υποθέσεων και την ενημέρωση των πολιτών, ως προς τον τρόπο αντίδρασης και προστασίας τους από εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας και διεκδίκησης δικαιωμάτων τους, σε περίπτωση θυματοποίησης. Ακόμα, στοχεύουμε στην πρόληψη μιας δευτερογενούς επαναλαμβανόμενης θυματοποίησης, επιδιώκοντας διατήρηση της επικοινωνίας με το θύμα και συνεργαζόμαστε με φορείς και οργανώσεις, σε περίπτωση που απαιτείται. Σημαντικό εργαλείο στην προσπάθειά μας αποτελεί η εφαρμογή panic button. Μέχρι σήμερα η εφαρμογή έχει εγκατασταθεί από την Υπηρεσία μας σε 54 γυναίκες και σε 5 άντρες θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Ακόμα μία καινοτομία που προστέθηκε στο πλαίσιο προστασίας του θύματος είναι η λειτουργία των «safe houses». Στη Λάρισα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος φιλοξενίας θυμάτων κακοποίησης, του οποίου η διεύθυνση είναι απόρρητη και επιτηρείται από την Υπηρεσία μας. Μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί δύο θύματα με τα ανήλικα τέκνα τους».
Η κλινική ψυχολόγος και μέλος των Lions Μωυσή Λούση ανέπτυξε το θέμα «Υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών», η διευθύντρια του ΟΑΕΔ Όλγα Τσιούρβα αναφέρθηκε στα προγράμματα στήριξης ατόμων θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, η διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας Αικατερίνη Καραγιώργου ανέπτυξε το θέμα «Ο ρόλος του σχολείου στην ανίχνευση της παιδικής κακοποίησης παραμέλησης» και τέλος, η Lion κοινωνιολόγος Διονυσία Τριπολίτου ανέπτυξε το θέμα «Κακοποιητική συμπεριφορά σε άτομα ανδρικού φύλου στη σύγχρονη οικογένεια».
Σημειώνεται πως οι εισηγήσεις πλαισιώνονταν από το πλούσιο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης, το οποίο ήταν δομημένο στο πρόγραμμα της ενδοοικογενειακής βίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass