Ενοχος πρώην πρόεδρος για υπεξαίρεση σε πολιτιστικό σύνδεσμο της Λάρισας

*ΓΙΑ «ΤΡΥΠΑ» 15.500 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ *ΑΘΩΑ Η ΠΡΩΗΝ ΤΑΜΙΑΣ*«ΑΔΗΛΩΤΗ» Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ *«ΧΑΘΗΚΑΝ» ΚΑΙ ΚΟΥΠΟΝΙΑ ΕΤΗΣΙΟΥ ΧΟΡΟΥ

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2024 13:26

Ένοχος κρίθηκε χθες ερήμην από το Β’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας πρώην πρόεδρος πολιτιστικού συνδέσμου της Λάρισας, όπου παραπέμφθηκε για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, συνέργεια στην πράξη αυτή και πλαστογραφία, ενώ αντίθετα κηρύχθηκε αθώα η πρώην ταμίας του Συνδέσμου η οποία παραπέμφθηκε επίσης για τα ίδια αδικήματα.
Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια έπειτα από μήνυση που κατέθεσε στις 14 Απριλίου 2019 η τότε Διοίκηση του Συνδέσμου (σ.σ. υλοποιώντας απόφαση της Γενικής Συνέλευσης μελών του Συνδέσμου σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε») διαπιστώνοντας ότι κάτι δεν πάει καλά με το ταμείο και ειδικότερα με τα έσοδα μετά και την πανελλήνια εκδήλωση του Συνδέσμου, στις 12 Ιανουαρίου σε κέντρο της Λάρισας.

Για να αποδειχθεί στη συνέχεια πως ο Σύνδεσμος είχε ενισχυθεί οικονομικά από τον Δήμο Λαρισαίων, λαμβάνοντας επιχορήγηση ύψους 9.800 ευρώ, η οποία κατατέθηκε στον λογαριασμό του προέδρου στις 31 Δεκεμβρίου 2018 όπως αναφέρθηκε χθες στην ακροαματική διαδικασία.
Οι μάρτυρες που κατήγγειλαν την υπόθεση σημείωσαν χθες προς το Δικαστήριο ότι ο πρώην πρόεδρος, παρότι ομολόγησε την πράξη του για το συνολικό έλλειμμα ύψους 15.577,14 ευρώ (σ.σ. όπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά), συγγενικά του πρόσωπα επέστρεψαν 2.000 ευρώ στο ταμείο του Συνδέσμου, αλλά όχι και τα υπόλοιπα, με αποτέλεσμα μέλη του Δ.Σ. να προσφεύγουν τελικά στη Δικαιοσύνη.

Όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται στη μήνυση, μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου «χρησιμοποιώντας τη «Διαύγεια» βρήκαν το ένταλμα πληρωμής από τον Δήμο Λαρισαίων προς τον Σύνδεσμο για το ποσό των 9.800 ευρώ και με ημερομηνία εκταμίευσης 31/12/2018», ενώ «ταυτόχρονα διαπιστώσαμε ότι το έλλειμμα του ταμείου ήταν 15.577,14 ευρώ. Τούτο πρόεκυψε από τον οικονομικό έλεγχο της Εξελεγκτικής Επιτροπής το οποίο με το από 7/4/2019 πόρισμα διαπίστωσε την έλλειψη χρημάτων από τις συνδρομές μελών, αλλά και από τις συνδρομές των μελών του χορευτικού συγκροτήματος».
Μέλη του Δ.Σ. καταθέτοντας χθες ενώπιον του Δικαστηρίου τόνισαν μεταξύ άλλων πως προκλήθηκε καχυποψία όταν πρόεδρος και ταμίας δεν έδιναν πειστικές απαντήσεις για τα «κουπόνια» (αποκόμματα) των προσκλήσεων της πρωτοχρονιάτικης εκδήλωσης.
Προσθέτοντας ότι τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. δεν γνώριζαν τα περί επιχορήγησης από τον Δήμο Λαρισαίων, ενώ όταν ο πρώην πρόεδρος παραδέχθηκε τα έλλειμμα, του έδωσαν χρονικό περιθώριο να επιστρέψει τα χρήματα, μέρος των οποίων επέστρεψαν τελικά συγγενικά του πρόσωπα και έκτοτε, πέραν του ποσού των 2.000 ευρώ, δεν επιστράφηκαν άλλα χρήματα.
Οι μάρτυρες διευκρίνισαν επίσης πως η πρώην ταμίας μάλλον δεν γνώριζε. Από την ακροαματική διαδικασία «δεν προέκυψε αποδεικτική βεβαιότητα» για την ενοχή της πρώην ταμία τόνισε ο εισαγγελέας της έδρας, προτείνοντας την απαλλαγή της, ενώ για τον πρώην πρόεδρο πρότεινε την ενοχή του και για τις δύο πράξεις.
Η πρόεδρος του Δικαστηρίου -υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση- κήρυξε ένοχο τον πρώην πρόεδρο επιβάλλοντας συνολική ποινή φυλάκισης 22 μηνών (με τριετή αναστολή) και χρηματική ποινή ύψους 1.200 ευρώ.
Σημειώνεται πως ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου δεν παρέστη χθες στην ακροαματική διαδικασία, αλλά και ούτε εκπροσωπήθηκε, με αποτέλεσμα να κριθεί ένοχος ερήμην σε αντίθεση με την πρώην ταμία η οποία εκπροσωπήθηκε και διά του συνηγόρου της αρνήθηκε τις κατηγορίες.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass