«Ηταν απαίτηση της κοινωνίας να ιδρυθεί Πρότυπο Γυμνάσιο και Λύκειο»

* Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ Θ. ΜΑΜΑΚΟΣ ΚΑΛΕΣΕ ΑΠΑΝΤΕΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΝΕΓΕΡΘΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟ

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2024 15:15

Της Νατάσας Πολυγένη
Ανοιχτό κάλεσμα συστράτευσης δυναμέων για τη γρήγορη ανέγερση της νέας σχολικής μονάδας που θα στεγάσει το Πρότυπο Γυμνάσιο και Λύκειο Λάρισας απηύθυνε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε χθες το μεσημέρι, με αφορμή την ίδρυση του Πρότυπου Γυμνασίου και Λυκείου που ξεκίνησε φέτος τη λειτουργία του στην πόλη.

Ο δήμαρχος, πλαισιωμένος από την περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Βασιλική Ζιάκα, τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Νίκο Ζέρβα, τον αντιδήμαρχο Παιδείας και Άθλησης κ. Ηρακλή Γερογιώκα, τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και Πρασίνου κ. Χρήστο Τερζούδη και τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λαρισαίων κ. Χρήστο Αγορίτσα, αναφέρθηκε στο χρονικό ίδρυσης του σχολείου, στα εμπόδια που έπρεπε να ξεπεραστούν, αλλά και στις ενέργειες που έγιναν για τη στελέχωση και τον εξοπλισμό της νέας σχολικής μονάδας που συστεγάζεται σήμερα με το 2ο Γυμνάσιο και 2ο Γενικό Λύκειο Λάρισας, αλλά στόχος είναι γρήγορα να αποκτήσει τη δική της στέγη.
Το οικόπεδο όπως είπε έχει βρεθεί και βρίσκεται επί των οδών Ιλάρχου Σαρίμβεη και Οιδίποδος, στη συνοικία Νεράιδα του Δήμου Λαρισαίων, το πρακτικό υπεγράφη όπως και το τοπογραφικό, θα ακολουθήσει η εκπόνηση της μελέτης, αλλά όπως τόνισε, στόχος είναι να εξευρεθούν οι πόροι για να ξεκινήσει η ανέγερσή του. «Πιέζουμε για την αναγκαία χρηματοδότηση του έργου. Πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν καλά για την πόλη και σύντομα θα αποκτήσουμε ένα νέο σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα «κόσμημα» για την πόλη. Η προσπάθεια αφορά ολόκληρη την πόλη. Σε αυτήν τη προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Όλοι μαζί πρέπει να προσπαθήσουμε για να αποκτήσει το δυνατόν γρηγορότερα η Λάρισα το νέο διδακτήριο. Θα ήταν λάθος σε αυτή την υπόθεση να εμπλακεί κάποιος, προσπαθώντας με λανθασμένο τρόπο να αυτοαναγορευτεί σε σωτήρα της πόλης ή να ιδιοποιηθεί την προσπάθεια των πολλών» είπε χαρακτηριστικά.
Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Μαμάκος αναφέρθηκε στο χρονικό της ίδρυσης του Πρότυπου Γυμνασίου και Λυκείου Λάρισας και στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν τονίζοντας μεταξύ άλλων «Η λειτουργία του Πρότυπου Γυμνασίου και Λυκείου είναι ένα σημαντικό γεγονός για την πόλη. Ένα νέο καινούριο δημόσιο σχολείο. Το πιο σημαντικό όμως είναι, ότι με προσπάθειες, επιμονή και υπομονή αυτή τη στιγμή η Λάρισα ανήκει στο δίκτυο των πόλεων που έχουν Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια. Με έναρξη λειτουργίας από την αρχή και όχι με μετονομασία ενός ήδη λειτουργούντος σχολείου. Μια δημόσια δομή εκπαίδευσης που φιλοδοξεί να περάσει σε καινοτόμες διαδικασίες και μεθόδους παροχής της γνώσης, όπου ο καθένας διεκδικεί τη θέση του ισότιμα μέσω εξετάσεων και στην οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό παιδιά ανεξαρτήτως οικονομικής επιφάνειας. Για να φτάσουμε εδώ χρειάστηκε να περάσουμε από ένα φράγμα ιδεοληψιών, φοβικών επιλογών, υποχωρήσεων, παρεμβάσεων και κινδυνολογίας, όμως οι κοινωνίες προχωράνε μπροστά μέσα από δυσκολίες», ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και όλους όσοι συνέβαλαν θετικά για τη λειτουργία του Πρότυπου Σχολείου.
«Ήταν απαίτηση από την κοινωνία της Λάρισας να δημιουργηθεί ένα Πρότυπο Γυμνάσιο και Λύκειο. Έγινε μεγάλη προσπάθεια και καταφέραμε να ιδρυθεί. Υπήρξαν όντως εμπόδια. Χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες από πολλούς φορείς. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να παρέχουμε την εκπαίδευση Πρότυπου Γυμνασίου και Λυκείου στην πόλη. Όλοι μαζί συγκροτημένα και συνεργαζόμενοι το καταφέραμε», ανέφερε η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Βασιλική Ζιάκα.
Όσον αφορά τη συστέγαση τόνισε «Από την αρχή η πρόταση ήταν για συστέγαση για κάποιο χρονικό διάστημα σε ένα κτίριο σχολείου που υπήρχαν αρκετές κενές αίθουσες και στη συνέχεια έγιναν από τον Δήμο αμέσως οι διαδικασίες για την εξεύρεση οικοπέδου». Μίλησε για τη στελέχωση και τον εξοπλισμό του νέου σχολείου ευχαριστώντας το Υπουργείο Παιδείας και όλους τους φορείς και υπηρεσίες που συνέδραμαν την προσπάθεια και έκλεισε με την ευχή σύντομα να ανεγερθεί η νέα σχολική μονάδα.
Αντίστοιχα ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Νίκος Ζέρβας δήλωσε «Ως πρόεδρος της επιτροπής καταλληλότητας είμαι πολύ ικανοποιημένος από την ταχύτητα που εξελίσσονται οι διαδικασίες. Είμαστε σίγουροι ότι η πόλη της Λάρισας θα έχει σύντομα ένα νέο κτίριο «κόσμημα, αντάξιο των προσδοκιών και θα είναι σημείο αναφοράς για την πόλη και τον νομό».
«Από την ώρα που πήρα την εντολή από τον δήμαρχο Λαρισαίων να σταθώ δίπλα στους νέους διευθυντές των σχολείων, κάναμε ό,τι έπρεπε ώστε τα σχολεία να είναι έτοιμα και να υποδεχθούν τους νέους μαθητές με το πρώτο κουδούνι στις 11 Σεπτεμβρίου. Ήταν ένα μικρό θαύμα αυτό που καταφέραμε, διότι μέσα σε πολύ λίγες μέρες φροντίσαμε να υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός για να λειτουργήσουν τα σχολεία…», υπογράμμισε κατά την παρέμβασή του ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χρήστος Αγορίτσας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass