Ενισχύεται η ένταξη μεταναστών στη λαρισινή κοινωνία

* ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΑΛΑΜΠΥΡΑΣ * ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2024 13:31

«Το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών ενισχύεται, και πέρα από τις δύο διαπολιτισμικές μεσολαβήτριες που απασχολούνται, προστίθενται στο δυναμικό της δομής ψυχολόγος, νομικός σύμβουλος και κοινωνικός λειτουργός. Έτσι, διευρύνονται οι δυνατότητές μας στην κατεύθυνση της βοήθειας των μεταναστών να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία» δηλώνει στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας Παναγιώτης Δαλαμπύρας για την ενίσχυση με προσωπικό του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών Λάρισας (ΚΕΜ).

Το ΚΕΜ άρχισε να λειτουργεί τον περασμένο Ιούνιο, όταν και εντάχθηκαν στο δυναμικό του ένας ψυχολόγος, με ειδίκευση στη συμβουλευτική ατόμων με μετατραυματικό στρες (PTSD) και πολλαπλές ευαλωτότητες (π.χ. γυναίκες, παιδιά ΑμεΑ κ.ο.κ.), ένας νομικός, με ειδίκευση σε θέματα Μεταναστευτικού και Εργατικού Δικαίου, και μία κοινωνική λειτουργός, εξειδικευμένη σε θέματα μεταναστών/μειονοτήτων ή/και κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ ήδη απασχολούνταν δύο διαπολιτισμικές μεσολαβήτριες με γνώσεις αραβικών και κουρμάντζι. Ο κ. Δαλαμπύρας, αναφερόμενος στο τι μπορεί να προσφέρει το ΚΕΜ στους μετανάστες, αφού τονίζει ότι τα ΚΕΜ είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημειώνει ότι «αποτελούν το τοπικό σημείο αναφοράς για την ενημέρωση, εξυπηρέτηση και δικτύωση του μεταναστευτικού/προσφυγικού πληθυσμού του Δήμου με άλλες κοινωνικές, και όχι μόνο υπηρεσίες και προγράμματα. Οι δομές αυτές συμβάλλουν στην πρόσβαση στα βασικά αγαθά και παρέχουν πολλές υπηρεσίες κάτω από την ίδια στέγη, όπως ενημέρωση, υποστήριξη, συμβουλευτική και παραπομπή του μεταναστευτικού/ προσφυγικού πληθυσμού για την εξυπηρέτηση διάφορων αιτημάτων. Επιπλέον, υλοποιούν δράσεις ενίσχυσης της κοινωνικής ένταξης, όπως μαθήματα ελληνικής γλώσσας και στοιχείων ελληνικής ιστορίας και ελληνικού πολιτισμού σε ενήλικες μετανάστες και μετανάστριες, αιτούντες/αιτούσες και δικαιούχους διεθνούς προστασίας, διαπολιτισμικές δράσεις με έμφαση στη συνύπαρξη παιδιών και νέων αλλοδαπών και γηγενών και δράσεις για την προώθηση της πρόσβασης των μεταναστών/-τριων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας στην αγορά εργασίας». Ο κ. Δαλαμπύρας αναφέρθηκε και στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών (εν συντομία Σ.Ε.Μ.), που αν και ιδρύθηκε στη Λάρισα το 2021, δε λειτουργεί. «Σκοπεύουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε στην πόλη μας να λειτουργήσει και το Σ.Ε.Μ. Μάλιστα, είμαστε σε φάση να ανακοινώσουμε ότι το Σ.Ε.Μ. θα λειτουργήσει λίαν συντόμως» δήλωσε.

ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Σύμφωνα με τους στόχους δημιουργίας τους, η αποστολή των Κ.Ε.Μ. είναι η εξής: H πληροφόρηση, εξυπηρέτηση και παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε πολίτες τρίτων χωρών. H ανάπτυξη συνεργασιών και δικτυώσεων για τη διασύνδεση των ωφελούμενων με υπηρεσίες και προγράμματα κοινωνικής ένταξης. H υλοποίηση δράσεων ένταξης για την προώθηση της κοινωνικής συνοχής. Απευθύνονται στους νόμιμα διαμένοντες πολίτες τρίτης χώρας, στους δικαιούχους διεθνούς προστασίας (κάτοχοι Άδειας Διαμονής Ενιαίου Τύπου) και στους αιτούντες άσυλο (κάτοχοι Δελτίου Αιτούντος Διεθνή Προστασία).

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι οι εξής: «Ενημέρωση, εξυπηρέτηση, συμβουλευτική στήριξη για θέματα ένταξης και δικτύωσης μεταναστών. Συνεργασία και παραπομπή αιτημάτων σε άλλες σχετικές δομές, υπηρεσίες και φορείς (Σ.Ε.Μ., Συλλόγους Μεταναστών/Δικαιούχων Διεθνούς Προστασίας, ΜΚΟ, Κοινωνικές Υπηρεσίες). Στο πλαίσιο των Κ.Ε.Μ. μπορεί να υλοποιούνται παράλληλα δράσεις, όπως μαθήματα ελληνικής γλώσσας και στοιχείων ελληνικής ιστορίας και ελληνικού πολιτισμού σε ενήλικες μετανάστες και δικαιούχους διεθνούς προστασίας, διαπολιτισμικές δράσεις με έμφαση τη συνύπαρξη παιδιών και νέων αλλοδαπών και γηγενών και δράσεις για την προώθηση της πρόσβασης των μεταναστών και δικαιούχων διεθνούς προστασίας στην αγορά εργασίας. Πληροφορούν τους πολίτες τρίτων χωρών για νομικά ζητήματα που τους αφορούν και σχετίζονται με τη νόμιμη διαμονή τους στη χώρα (π.χ. άδειες διαμονής, δελτίο πρόσφυγα, έκδοση ΑΜΚΑ). Παρέχουν κοινωνικό-ψυχολογική στήριξη και ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες πολιτών τρίτων χωρών (π.χ. γυναίκες, παιδιά). Υποστηρίζουν τη μάθηση παιδιών μεταναστών/δικαιούχων διεθνούς προστασίας προσχολικής και σχολικής ηλικίας και ενημερώνουν για δράσεις γλωσσικής κατάρτισης ενηλίκων που υλοποιούνται στην περιοχή. Ευαισθητοποιούν την τοπική κοινωνία για θέματα ξενοφοβίας, ρατσισμού και εμπορίας ανθρώπων. Προάγουν τον εθελοντισμό. Στηρίζουν τη συμμετοχή των πολιτών τρίτων χωρών σε ομάδες, σε συλλόγους και σε διαπολιτισμικές οργανώσεις. Δικτυώνονται με άλλα Κ.Ε.Μ. και υπηρεσίες/φορείς που δραστηριοποιούνται στην ένταξη των πολιτών τρίτων χωρών. Συνεργάζονται και παραπέμπουν αιτήματα. Διαγιγνώσκουν προβλήματα και παραπέμπουν σε εξειδικευμένες δομές/ υπηρεσίες (Ξενώνες αστέγων, κακοποιημένων γυναικών, θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, δομές για ΑμεΑ και ψυχικής υγείας, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί, στοχευμένες δράσεις για μετανάστες/πρόσφυγες, δομές παροχής βασικών αγαθών, δομές παροχής συσσιτίων, κοινωνικά φαρμακεία, ΚΗΦΗ, δημοτικά ιατρεία κ.ά.). Παραπέμπουν αιτήματα και συνεργάζονται για ένταξη των ομάδων-στόχου σε προγράμματα εκμάθησης γλώσσας, κατάρτισης, απασχόλησης, αναγνώρισης δεξιοτήτων και τίτλων από αλλοδαπή. Συνεργάζονται με την τοπική αγορά εργασίας για απόκτηση πρόσβασης μέσω συμβουλευτικής και υπηρεσιών συνοδείας».
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass