Πλήγμα στους ψαράδες των λαϊκών αγορών

*Εφεραν οι εικόνες των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό *Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι καταναλωτές *«Δεν έχουν καμία σχέση με τον Παγασητικό τα ψάρια μας», δηλώνει στην «Ε» ο εκπρόσωπος των Ιχθυοπωλών Λαϊκών Αγορών Λάρισας Δημ. Αγγελάκης

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2024 14:25

Του Κώστα Γκιάστα

Οι εικόνες των νεκρών ψαριών στο λιμάνι του Βόλου είναι τόσο «δυνατές», που κάνουν τον γύρο του κόσμου με τα μεγαλύτερα δίκτυα ενημέρωσης να τις αναδημοσιεύουν, κάνοντας εκτενείς αναφορές στη μεγάλη πολυδιάστατη ζημιά.

Τέτοιες εικόνες, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Λάρισα, φαίνεται πως δεν αφήνουν ανεπηρέαστους τους πολίτες της που εμφανίζονται ελαφρώς «μουδιασμένοι» όσον αφορά την κατανάλωση ψαριών αυτήν την περίοδο.
Η αντίδρασή τους θυμίζει σ’ έναν βαθμό την περσινή χρονιά με τις πλημμύρες, που για μεγάλη χρονική περίοδο απείχαν από την κατανάλωση ψαριών. Η εικόνα βέβαια των νεκρών ψαριών μέσα από τον Πηνειό και μέσα στην πόλη της Λάρισας ήταν συνταρακτική, καθώς οι σχάρες ήταν γεμάτες από αυτά.
«Ο κόσμος μπορεί να φοβάται κι έχει τους λόγους του, όμως εμείς ως επαγγελματίες οφείλουμε να τους ενημερώσουμε για την αλήθεια. Αυτή είναι πως τα ψάρια που έρχονται στις λαϊκές αγορές της πόλης δεν έχουν καμία σχέση με τον Παγασητικό και είναι απόλυτα ασφαλής η κατανάλωσή τους» ξεκαθαρίζει ο εκπρόσωπος των ιχθυοπωλών των Λαϊκών Αγορών της Λάρισας κ. Δημήτρης Αγγελάκης, μιλώντας στην «Ε».
Παρουσιάζει την κατάσταση στον κλάδο τους, με τα προβλήματα να έρχονται το ένα μετά το άλλο, ενώ ενημερώνει και για τις τιμές των ψαριών που μπορεί κάποιος να βρει στις λαϊκές αγορές.
 «Χρειαστήκαμε πέντε και έξι μήνες να συνέλθουμε καλά από την καταστροφική περίοδο του Ντάνιελ. Αν υπάρξει κι άλλη τέτοια περίοδος τότε απλά θα σβήσουμε» δηλώνει ο Δημήτρης Αγγελάκης, ο οποίος στη μισή του ζωή βρίσκεται στις λαϊκές αγορές και πουλάει ψάρια. Εδώ και μερικούς μήνες εκπροσωπεί το υπό σύσταση σωματείο Ιχθυοπολών Λαϊκών Αγορών Λάρισας.
«Είμαι 19 χρόνια στον δρόμο και τέτοια δύσκολη κατάσταση που περνάμε τα τελευταία χρόνια δεν έχω ξαναδεί. Το ένα πρόβλημα μετά το άλλο» και έγινε πιο συγκεκριμένος τονίζοντας ότι «Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στον Βόλο είναι απολύτως φυσιολογικό να έχει επηρεάσει τον κόσμο. Κάποιους σε μεγάλο βαθμό και κάποιους άλλους σε μικρότερο. Τους βλέπουμε μουδιασμένους και συνεχώς ρωτούν για την ποιότητα των ψαριών και αν σχετίζονται με όσα γίνονται στον Βόλο».
Ο ίδιος όμως ξεκαθαρίζει πως «αυτά τα ψάρια μας δεν έχουν καμία σχέση με τα γεγονότα του Βόλου και γενικότερα του Παγασητικού. Τα ψάρια που φτάνουν στη λαϊκή έρχονται από όλα τα μέρη της Ελλάδας, αναλόγως τον προμηθευτή του καθενός» λέει χαρακτηριστικά.
Προσθέτει μάλιστα πως από τον Ντάνιελ και μετά γενικά η κίνηση στον Παγασητικό έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, επηρεάζοντας και όλες τις γειτονικές αγορές.
«Στόχος μας δεν είναι να παραπληροφορήσουμε τον κόσμο για να έχουμε ένα μικρό κέρδος. Στόχος μας είναι να  πούμε την αλήθεια στους συμπολίτες μας γιατί εμείς στη λαϊκή έχουμε μάθει να τους κοιτάζουμε στα μάτια. Αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε γιατί τους βλέπουμε ανθρώπινα και όχι ως χρήματα» επισημαίνει.
Για το πώς είναι η κατάσταση στον κλάδο εξηγεί πως κάθε φορά τα προβλήματα συσσωρεύονται, με αποτέλεσμα αρκετοί να είναι εκείνοι που δεν αντέχουν να περιμένουν.
«Νέος κόσμος, αλλά και μεγαλύτεροι, δεν αντέχουν. Φεύγουν από τον χώρο, αλλάζοντας εργασία, γιατί τα οικονομικά όλων μας είναι δύσκολα. Είναι λυπηρό αλλά συμβαίνει. Τα μεγάλα συμφέροντα μας συνθλίβουν ως κλάδο. Είναι και η κυβέρνηση που μας συμπεριφέρεται λες και δεν μας θέλουν να μας βλέπουν» δηλώνει και σημειώνει αναλυτικότερα «Η τεκμαρτή φορολόγηση ήταν μια μαχαιριά στην καρδιά όλων μας. Ενώ προσπαθούμε να βγάλουμε ένα μεροκάματο, τώρα το χάνουμε κι αυτό σε μεγάλο βαθμό» υπογραμμίζει και στέκεται και στη χρήση των POS η οποία τους έχει δυσκολέψει σε μεγάλο βαθμό.
Αυτό που έγινε όμως με τον Ντάνιελ ίσως να μην το ξεπεράσουμε ποτέ πραγματικά. Όταν για 5 και 6 μήνες μένεις χωρίς ουσιαστικά μεροκάματα και οι ανάγκες τρέχουν, τότε ίσως να μην μπορέσεις ποτέ να ανακάμψεις ουσιαστικά».
Όσον αφορά στις τιμές των ψαριών, αυτήν την περίοδο ο κ. Αγγελάκης αναφέρει «μπορεί κάποιος να βρει γαύρο από 2,5 ως 4 ευρώ το κιλό, ενώ για τη σαρδέλα δεν υπάρχει σταθερή τιμή αφού είναι «χρηματιστήριο».
Οι τσιπούρες είναι περίπου στα 9 ευρώ το κιλό, ενώ μεταξύ 7,5 με 10 κυμαίνονται οι τιμές στα λαβράκια».
«Πουλάμε για να βγάλουμε ελάχιστα λεπτά κέρδος, καθώς στο τέλος ρίχνουμε τις τιμές» τονίζει και υποστηρίζει ότι είναι βασική αρχή τους να δώσουν στον κόσμο «φτηνό και καλό ψάρι για όλη την οικογένεια».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass