Ξεμπλοκάρουν μεταβιβάσεις ακινήτων

*Τι δηλώνει στην «Ε» ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για το Κτηματολόγιο, Κωνσταντίνος Κυρανάκης *«Βροχή» οι προτάσεις και τα σχόλια πολιτών, στη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης» *Μονομερείς διορθώσεις συμβολαίων, παραίτηση του δημοσίου από ένδικα μέσα, διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων των κτηματολογικών εγγραφών, τα αγνώστου ιδιοκτήτη…, απασχολούν τους πολίτες

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2024 13:25
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για το  Κτηματολόγιο, Κων. Κυρανάκης Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για το Κτηματολόγιο, Κων. Κυρανάκης

Μεγάλη εμφανίζεται η ανταπόκριση των πολιτών, από τις πρώτες μέρες ανάρτησης της δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο: «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Ήδη έχουν κατατεθεί δεκάδες προτάσεις –σχόλια, πάνω στα άρθρα που περιλαμβάνει, με τη μερίδα του λέοντος να κατέχει το άρθρο 16, που αφορά στη «Δυνατότητα μονομερούς διόρθωσης στοιχείων συμβολαίων – Προϋποθέσεις και επιτρεπτές αποκλίσεις εμβαδομετρήσεων – Τροποποίηση άρθρου 98 ν. 4495/2017». Ακολουθούν τα άρθρα 12, 13 και 7 (με τη σειρά αριθμού σχολίων) που αφορούν συγκεκριμένα τα εξής: Αρθρο 12: «Πειθαρχικές ποινές προϊσταμένων κτηματολογικών γραφείων και υποκαταστημάτων – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 15 ν. 2664/1998’. Αρθρο 13: «Διαδικασία διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων των κτηματολογικών εγγραφών – Τροποποίηση υποπερ. αα) περ. β) παρ. 1 άρθρου 18 ν. 2664/1998».
Άρθρο 7: «Υποβολή αίτησης διόρθωσης και κοινοποιήσεις – Έκδοση απόφασης».
Μονομερείς διορθώσεις γεωμετρικών στοιχείων ακινήτων, αιτήσεις διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων και πειθαρχικές ποινές υπαλλήλων του Κτηματολογίου, είναι τα θέματα που διαπιστώνεται να απασχολούν μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών που ανταποκρίθηκαν στην πλατφόρμα του δημόσιου διαλόγου, ο οποίος ολοκληρώνεται την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 20:00.
Κ. ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ: «ΒΑΖΟΥΜΕ
ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΤΗΝ
ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ»
«Το 2025, η Ελλάδα, θα έχει ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο», δηλώνει στην «Ε» ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για το Κτηματολόγιο Κωνσταντίνος Κυρανάκης και σημειώνει αναλυτικά για το νέο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση μέσα στον Σεπτέμβριο : «Με το σχέδιο νόμου βάζουμε στην τελική φάση την κτηματογράφηση στη χώρα. Μέχρι το τέλος του 2025, η Ελλάδα θα έχει επιτέλους ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο και θα λειτουργεί με ενιαίους κανόνες.
Παράλληλα, απλοποιούμε τις διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτου, ενώ το Κτηματολόγιο θα γίνει σύντομα ο πρώτος δημόσιος φορέας που εφαρμόζει Τεχνητή Νοημοσύνη υποστηρικτικά σε διοικητικές αποφάσεις.
Έχουμε φτιάξει ένα μοντέλο το οποίο διαβάζει σε φυσική γλώσσα το συμβόλαιο, αναγνωρίζει το είδος πράξης και κάνει εισήγηση για τον νομικό έλεγχο που πρέπει να εφαρμοστεί.
Πρόκειται για μια τεράστια εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για το ελληνικό δημόσιο. Αυτήν την περίοδο η εφαρμογή ελέγχεται πιλοτικά σε συνεργασία με τους προϊσταμένους του φορέα και την προσεχή Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, θα παρουσιάσουμε την τελική της μορφή».
Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ
Όσον αφορά στις ρυθμίσεις που απελευθερώνουν τις μεταβιβάσεις, περιλαμβάνονται, ανάλογα με την κατηγορία του ακινήτου, σε διάφορα άρθρα του σχεδίου νόμου.
Σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία του Υπουργείου, οι ρυθμίσεις που απελευθερώνουν τις μεταβιβάσεις, είναι πολλές και εμπεριέχονται σε πολλά άρθρα. Συγκεκριμένα : «Η νέα διαδικασία διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων είναι μία από αυτές, στα άρθρα 6 έως 9. Η μονομερής διόρθωση συμβολαίων και η επιτρεπτή απόκλιση 2% στο εμβαδόν είναι μια ακόμη στο άρθρο 16.
Η διόρθωση στα δασικά, σε περίπτωση αποχαρακτηρισμού δασικής έκτασης στο άρθρο 15.
Επίσης, η απλούστευση της διαδικασίας προδήλου σφάλματος στο άρθρο 13, η δυνατότητα επικύρωσης ανώμαλων δικαιοπραξιών στο άρθρο 19, η παραίτηση του δημοσίου από ένδικα μέσα κατά πρωτόδικης απόφασης που δικαιώνει ιδιοκτήτη στα αγνώστου στο άρθρο 20 και η δυνατότητα σύνταξης με αυτοσύμβαση οριστικών συμβολαίων, σε εκτέλεση προσυμφώνων άρθρο 19».
ΣΤΟΧΟΣ Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κων. Κυρανάκη «Με το εν λόγω σχέδιο νόμου επιχειρείται: α) η επιτάχυνση της διαδικασίας κτηματογράφησης, για την επίτευξη του στόχου για μετάβαση του συνόλου της χώρας σε καθεστώς λειτουργούντος κτηματολογίου εντός 2025, καθώς και η θέσπιση νέας ψηφιακής διαδικασίας διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων ακινήτων,
β) η απλοποίηση και η επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων, καταχώρισης εγγραπτέων πράξεων και διόρθωσης κτηματολογικών εγγραφών, σε καθεστώς λειτουργούντος κτηματολογίου, για την αποφυγή πολύπλοκων διοικητικών διαδικασιών και πολύχρονων δικαστικών διαμαχών,
γ) η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και νέων εφαρμογών, για την περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει το ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο»,
δ) η ενίσχυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας στην οργάνωση και λειτουργία του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο».».
ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ
ΣΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ
Με στόχο να αναπτύξει ταχύτητες στις διαδικασίες του Κτηματολογίου, το σχέδιο νόμου, «πιέζει» σε χρόνους, τους υπαλλήλους των Κτηματολογικών Γραφείων.
Συγκεκριμένα στο Άρθρο 12 αναφέρονται τα εξής: «Πειθαρχικές ποινές προϊσταμένων κτηματολογικών γραφείων και υποκαταστημάτων – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 15 ν. 2664/1998. Στην παρ. 2 του άρθρου 15 του ν. 2664/1998 (Α’ 275), περί του χρόνου καταχώρισης κτηματολογικής εγγραφής στα κτηματολογικά φύλλα, προστίθεται τέταρτο εδάφιο και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής: «2. Η κατά το άρθρο 11 καταχώριση στα κτηματολογικά φύλλα των πράξεων για τις οποίες έχει υποβληθεί αίτηση γίνεται κατόπιν αποφάσεως του Προϊσταμένου του Κτηματολογικού Γραφείου, αφού γίνει ο κατά το άρθρο 16 έλεγχος. Η αποδοχή ή η απόρριψη της αίτησης γίνεται χωρίς υπαίτια καθυστέρηση και πάντως σε χρόνο όχι μεγαλύτερο από πέντε (5) εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υποβολής της. Χρόνος καταχώρισης στα κτηματολογικά φύλλα θεωρείται η ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την καταχώριση. Για την υπαίτια και επανειλημμένη υπέρβαση της προθεσμίας του δεύτερου εδαφίου, δύναται να επιβληθεί στους προϊσταμένους των κτηματολογικών γραφείων και υποκαταστημάτων του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» από το αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο η ποινή της οριστικής παύσης, εφόσον η ανωτέρω ποινή κρίνεται αναγκαία, κατ’ εξαίρεση της περ. η) του πρώτου εδαφίου του άρθρου 109 του Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ν. 3528/2007, Α’ 26), περί των πειθαρχικών ποινών.».
ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ
Μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου επιτρέπει τη μονομερή διόρθωση μικρών αποκλίσεων. Σύμφωνα με όσα προβλέπει «ο κύριος ενός οικοπέδου, εάν δεν έχουν συσταθεί οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες, δύναται υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει ταύτιση μεταξύ των στοιχείων της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και της εγγραφής στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου, να προβαίνει μονομερώς στη διόρθωση, σύμφωνα με την ως άνω ταύτιση, των συμβολαιογραφικών πράξεων κτήσης της κυριότητας επί του γεωτεμαχίου αναφορικά με: α) την πραγματική επιφάνεια, β) το περίγραμμα και γ) τη χρήση των κτισμάτων.
Η διόρθωση διενεργείται μονομερώς, εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις: α) δεν μεταβάλλεται κανένα περιγραφικό στοιχείο του γεωτεμαχίου, β) οι αποκλίσεις επί του εμβαδού βρίσκονται εντός των ποσοστών απόκλισης οι οποίες για οικόπεδα ή γήπεδα εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου ή εντός ορίων οικισμού, ορίζονται σε ποσοστό ± 5% και για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα ή γήπεδα σε ποσοστό ± 10%, και γ) έχει καταβληθεί τυχόν οφειλόμενος εκ της μεταβολής φόρος.
Σε περιπτώσεις οικοπέδων ή γηπέδων, επί των οποίων έχουν συσταθεί οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες, μετρήσεις με απόκλιση εμβαδού έως και 2% από τις αναγραφόμενες στις πράξεις σύστασης μετρήσεις θεωρούνται αποδεκτές και δεν απαιτείται η τροποποίηση ή διόρθωση των πράξεων σύστασης και των τίτλων κτήσης, προκειμένου για τη μεταβίβαση των οριζοντίων ή καθέτων ιδιοκτησιών».
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass