Εισαγγελική έρευνα για το λούνα παρκ

*ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΘΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΕΙ Η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ  Η 78ΧΡΟΝΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ ΣΕ ΜΟΔ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ 13ΧΡΟΝΗΣ ΣΤΟΝ ΑΛΜΥΡΟ *ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟ 2019

Δημοσίευση: 31 Αυγ 2024 13:14

Πέντε χρόνια από τον θάνατο της 13χρονης στο λούνα παρκ του Αλμυρού κι ενώ η 78χρονη ιδιοκτήτρια επιχείρησης υπηρεσιών πάρκων ψυχαγωγίας παραπέμπεται -με Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών- ως κατηγορούμενη για θανατηφόρο έκθεση με βαθμό κακουργήματος, η ίδια επιχειρηματίας πλειοδότησε στον διαγωνισμό του Δήμου Λαρισαίων και θα αναλάβει το λούνα παρκ στο φετινό παζάρι της Λάρισας.

Το οξύμωρο της παραπομπής σε δίκη για κακούργημα με αφορμή τον θάνατο της 13χρονης και την ίδια ώρα της συμμετοχής σε διάφορες εμποροπανηγύρεις, όπως αυτή της Λάρισας, εγείρει ερωτήματα με αφορμή και τη διάσταση του «νόμιμου, αλλά μη ηθικού». Αφού η 78χρονη -γνωστή και ως η «βασίλισσα» των λούνα παρκ- τηρεί την… προβλεπόμενη νομοθεσία και έλαβε μέρος στη διαδικασία, καταθέτοντας μάλιστα και λευκό Ποινικό Μητρώο, όπως και την απαιτούμενη προκαταβολή στον Δήμο Λαρισαίων, που προσωρινά βρίσκεται σε «αδιέξοδο», αφού η επιχειρηματίας τηρεί τα προβλεπόμενα σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό.
Η εξέλιξη προκάλεσε, ωστόσο, την παρέμβαση του διευθύνοντος την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- διέταξε κατεπείγουσα προκαταρτική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας σε πρώτη φάση θα διερευνηθεί η νομιμότητα χορήγησης της άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας του λούνα παρκ της Λάρισας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Υπενθυμίζεται πως μετά και τα δημοσιεύματα χθες, ο Δήμος Λαρισαίων αντέδρασε και σε ανακοίνωσή του σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης που πλειοδότησε του διαγωνισμού κατέθεσε, όπως προβλεπόταν, «λευκό» Ποινικό Μητρώο, με αποτέλεσμα η αρμόδια Επιτροπή του Δήμου, μην μπορώντας να πράξει διαφορετικά σε ό,τι αφορά πάντα τη διαδικασία, να κατακυρώσει τον διαγωνισμό στην 78χρονη.
ΔΥΟ ΠΟΙΝΙΚΑ ΜΗΤΡΩΑ
Διευκρινίζεται πως σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως των διαγωνισμών, απαιτείται μητρώο γενικής χρήσης, στο οποίο δεν καταχωρίζονται όλες οι ποινές, ενώ καταχωρίζονται οι αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις. Πέντε δε χρόνια μετά την πάροδο της τριετούς αναστολής, οκτώ δηλαδή χρόνια μετά, η όποια καταδικαστική απόφαση καταστρέφεται και πρακτικά είναι σαν να μην επιβλήθηκε ποτέ ποινή, οπότε εκδίδεται λευκό ποινικό μητρώο γενικής χρήσης. Σαν αυτό που απαιτούνταν και κατέθεσε η 78χρονη στον διαγωνισμό του Δήμου Λαρισαίων.
Αυτό που είναι άγνωστο στους περισσότερους είναι πως υπάρχει και το ποινικό μητρώο δικαστικής χρήσης που εκδίδεται από τις δικαστικές αρχές και όχι για τρίτους, είναι πλήρες και περιγράφει αναλυτικότερα τις επιβληθείσες ποινές, πλην εκείνων που έχουν καταστραφεί. Ωστόσο, οι ρυθμοί απόδοσης δικαιοσύνης στα ελληνικά δικαστήρια είναι γνωστοί και στην περίπτωση που ασκηθεί αναίρεση στην απόφαση δικαστηρίου δευτέρου βαθμού, τότε η καθυστέρηση στην έκδοση αμετάκλητης απόφασης είναι ακόμα μεγαλύτερη.
ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ ΣΕ ΜΟΔ
Σαν χθες συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από τον θάνατο της 13χρονης στις 30 Αυγούστου 2019 στο λούνα παρκ Αλμυρού, όπου υπεύθυνη της επιχείρησης είναι η ίδια η 78χρονη που πήρε τον διαγωνισμό στο φετινό παζάρι, όπως και σε προηγούμενα παζάρια της Λάρισας. Μετά από περίπου τρία χρόνια προκαταρκτικής έρευνας της Εισαγγελίας Βόλου, τον Ιανουάριο του 2024 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου παρέπεμψε την 78χρονη, όπως και έναν ακόμα εργαζόμενο στο λούνα παρκ, ως κατηγορούμενους για τον θάνατο της ανήλικης, για θανατηφόρα έκθεση σε βαθμό κακουργήματος.
Μετά από έφεση των κατηγορουμένων το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την έφεση καθιστώντας αμετάκλητη την παραπομπή και έτσι η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας προσδιόρισε τη δίκη για το ερχόμενο φθινόπωρο σε ΜΟΔ θεσσαλικής πόλης, με κατηγορούμενη (και) την 78χρονη.
ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ
Η περίπτωση του θανάτου του 19χρονου στη Χαλκιδική επιβεβαίωσε τα ήδη γνωστά στους Δήμους σύνθετα προβλήματα της πολυνομίας σε άλλες περιπτώσεις και σε άλλες του νομοθετικού κενού ελέγχου σε τέτοιες επιχειρήσεις.
Μετά τον θάνατο της 13χρονης στον Αλμυρό, το ίδιο λούνα παρκ την επόμενη χρονιά λειτούργησε και στο παζάρι της Λάρισας, όπου στις 29 Σεπτεμβρίου 2019 αποκολλήθηκε φωτιστικό στο παιχνίδι «Καράβι» από ύψος αρκετών μέτρων, με τον Λαρισαίο πατέρα ανήλικης να το καταγγέλλει.
Από τον έλεγχο που ακολούθησε από αρμόδιες Υπηρεσίες βρέθηκαν ηλεκτρικοί πίνακες χωρίς ρελέ διαφυγής, ηλεκτρικά καλώδια χωρίς προστασία κ.λπ., ενώ βρέθηκαν τα βιβλία συντήρησης των παιχνιδιών, χωρίς, ωστόσο, να βεβαιώνεται η συντήρηση από αρμόδιο υπεύθυνο πρόσωπο για την επίβλεψη της εκτέλεσης μηχανολογικών εγκαταστάσεων. Μετά τον έλεγχο οι Υπηρεσίες βεβαίωσαν χρηματικά πρόστιμα και η 78χρονη ιδιοκτήτρια παραπέμπεται στις 27 Σεπτεμβρίου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, κατηγορούμενη για το αδίκημα της έλλειψης μέτρων για την υγιεινή και την ασφάλεια.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

Παζάρι χωρίς λούνα παρκ ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΙ
ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Ο Θ. ΜΑΜΑΚΟΣ

MAMAKOS.jpgΑναστέλλει τη λειτουργία του λούνα παρκ στη Νεάπολη ο δήμαρχος Θανάσης Μαμάκος και με δήλωσή του αργά χθες το βράδυ, μετά τον θόρυβο που ξέσπασε για την αδειοδότηση της εταιρείας, που πλειοδότησε στον διαγωνισμό, αναφέρει τα εξής:
«Συναισθανόμενος τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των συμπολιτών μας, μετά τα τελευταία γεγονότα, που συνδέονται με τη λειτουργία των λούνα παρκ στη χώρα μας και θεωρώντας ότι ο σεβασμός της ευαισθησίας των πολιτών, ειδικά όταν αφορά στην ασφάλεια νέων και παιδιών, είναι υπεράνω κάθε πιθανής εμπορικής συμφωνίας, αποφάσισα να προτείνω την αναστολή της λειτουργίας του λούνα παρκ στην εμποροπανήγυρη της πόλης, που είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Και αυτό παρά το γεγονός ότι έχουν ακολουθηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες, όσον αφορά στη σχετική δημοπρασία.
Η πρότασή μου αυτή έχει την ομόθυμη στήριξη όλων των μελών της δημοτικής μας ομάδας και για τον λόγο αυτόν έχω δώσει ήδη εντολή να συγκληθεί άμεσα το αρμόδιο όργανο του Δήμου, προκειμένου να προχωρήσει στην προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass