Θηλιά η υποχρηματοδότηση των δήμων

*ΑΓΩΝΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΑΝ. ΜΑΜΑΚΟΥ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ *Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ

Δημοσίευση: 30 Αυγ 2024 13:16

Του Κώστα Γκιάστα
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλανίζουν τους Δήμους όλης της χώρας έθιξε χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων ο δήμαρχος κ. Θανάσης Μαμάκος και αυτό είναι η υποχρηματοδότηση των Δήμων. Εξήγησε πως ο συνδυασμός της αύξησης των μισθών των υπαλλήλων (που διευκρίνισε βέβαια ότι καλώς έγινε), του τέλος ταφής και του ενεργειακού κόστους προκαλούν πολλά προβλήματα στους Δήμους και στη λειτουργία τους.

Επίσης αναφέρθηκε και στα σχέδια νόμου που έχουν να κάνουν με τις ΔΕΥΑ, με την ανακύκλωση και τη συγχώνευση Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Είπε πως δεν έχουμε ακόμα κάτι στα χέρια μας παρά το γεγονός πως ακούγονται διάφορα με γεωγραφικά και οικονομικά κριτήρια.
Ακόμα ο κ. Μαμάκος απευθυνόμενος στο Δημοτικό Συμβούλιο μίλησε και για το μείζον πρόβλημα της διακοπής του προγράμματος 55-67 που έγινε πλέον 55-74. Ένα πρόγραμμα που κόπηκε τον Αύγουστο και δημιούργησε μεγάλη αναταραχή. Εξήγησε πως δόθηκαν οι υποσχέσεις πως μέσα στο 2025 να δοθεί λύση.
«Όμως οι Δήμοι έχουν θέματα και οι άνθρωποι αυτοί βοηθούσαν στη λειτουργία τους» είπε και εξήγησε πως θα γίνουν ενέργειες από την ΚΕΔΕ για την άμεση συνέχιση του προγράμματος για 10.000 τουλάχιστον θέσεις.
Ακόμα αναφέρθηκε σε διώξεις αιρετών ανά την Ελλάδα επειδή συνεργεία πήγαν να κόψουν δένδρα και εξήγησε πως υπάρχει καταστατικό πρόβλημα για το πώς οι δήμαρχοι μπορούν να βρεθούν «στο μάτι κάθε απίθανου τύπου».
Γενικά κατέληξε στο συμπέρασμα με όλα τα παραπάνω πως «η τοπική αυτοδιοίκηση δεν αντιμετωπίζεται με τον δέοντα σεβασμό από την κεντρική διοίκηση».
Εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε ο κ. Σούλτης και εξήγησε πως υπάρχει η στάση του κ. Δούκα για δυναμικές αντιδράσεις, με τον κ. Μαμάκο να υποστηρίζει πως δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός πως θα υπάρχει συνάντηση μετά την έκθεση. «Αν κλείσουμε τους δήμους συμβολικά τότε δεν πάμε σε διάλογο» διευκρινίζοντας ωστόσο πως η συνεργασία του με τον κ. Δούκα είναι εξαιρετική.
Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης ο επικεφαλής κ. Κρίκης υπενθύμισε πως «έχουν πολιτικές ευθύνες η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ και οι εκπρόσωποι των κομμάτων που κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια για μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις που πέρασαν στην τοπική διοίκηση, ξεκινώντας από τον Καποδίστρια, Καλλικράτη και Κλεισθένη και διαμόρφωσαν αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο στην αυτοδιοίκηση σήμερα και την οδήγησαν στην υποχρηματοδότηση». Για το 55-67 ζήτησε η κινητοποίηση των Δήμων να είναι πιο έντονη για να πιεστεί η κυβέρνηση καθώς «σε κλειστά γραφεία και συναντήσεις δεν υπάρχει πίεση».
Ακόμα μίλησε για τα σχολεία λέγοντας πως «η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με χειρότερους όρους από την προηγούμενη. Οι διευθύνσεις προχωρούν σε συγχωνεύσεις τμημάτων».
Στο θέμα των βυθιζόμενων μπαρών στους πεζόδρομους αναφέρθηκε ο κ. Διαμάντος ζητώντας να μάθει τι συμβαίνει. Ο κ. Μαμάκος εξήγησε πως θα το χρησιμοποιήσουμε με τέτοιο τρόπο για να μην αποβαίνει σε βάρος του Δήμου.
Επίσης έγινε γνωστό πως σε επόμενη συνεδρίαση θα συζητηθεί το θέμα της ονομασίας περιφερειακής λεωφόρου σε Ανδρέα Παπανδρέου.
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ
Στη συνέχεια ακολούθησε συνεδρίαση λογοδοσίας με πέντε θέματα – ερωτήσεις. Στην πρώτη ερώτηση από τον Αθανάσιο Δρυστέλλα, δημοτικό σύμβουλος της Δημοτικής Παράταξης “Λάρισα που μας Αξίζει” που είχε ως θέμα την «ανακατασκευή του κτιρίου της Παιδικής Στέγης» απάντησε αρχικά ο αντιδήμαρχος κ. Τερζούδης. Εξήγησε πως εκεί είναι να στεγαστούν τρία νηπιαγωγεία όμως υπάρχουν αρκετά προβλήματα που καθυστερούν το έργο. «Επισημάνθηκαν οι αστοχίες. Προέκυψαν προβλήματα και χρειάζεται χρόνος. Είναι σοβαρά θέματα και δεν επιτρέπουν ούτε σκέψη για τη μη σοβαρή αντιμετώπισή τους. Θα καθυστερήσει αλλά δεν ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθεί. Οι εργασίες προχωρούν. Στόχος ένα ασφαλές κτίριο» είπε μεταξύ άλλων ενώ υπογράμμισε πως δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για υπόγειο πάρκινγκ.
Από την πλευρά του ο κ. Σούλης εκ μέρους της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης χαρακτήρισε ως μεγάλη επιτυχία της προηγούμενης δημοτικής αρχής που κατάφερε να πάρει το οικόπεδο ενώ σημείωσε πως όταν πάρθηκε υπήρχαν σκέψεις για υπόγειο πάρκινγκ. Τα εμπόδια ωστόσο στη συνέχεια ήταν πολλά.
Ο κ. Μαμάκος σε σχόλιό του εξήγησε πως η κατάσταση είναι τραγική και πως το ζήτημα είναι πως θέλει μισό εκατομμύριο για να γίνει. Είπε πως έχει ήδη κάνει επαφές για χρηματοδότηση.
Επόμενο θέμα ήταν τα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής του Αγίου Θωμά με ερώτηση του κ. Ιωάννη Παναγιώτου της “Λαϊκής Συσπείρωσης”. Τόσο ο κ. Παναγιώτου όσο και οι κάτοικοι που έδωσαν το παρών στη συνεδρίαση εξήγησαν πως χρειάζεται φανάρι και διάβαση επί της οδού Ιωαννίνων στο ύψος της οδού Αυλώνος. Εκ μέρους της δημοτικής αρχής απάντησε ο αντιδήμαρχος κ. Παπαλέξης λέγοντας πως θα τοποθετηθούν φανάρια και διάβαση μέχρι την έναρξη των σχολείων.
Εν συνεχεία συζητήθηκε το θέμα του σπιτιού της οικογένειας Τλούπα και η δημιουργία Μουσείου Τάκη Τλούπα μετά από ερώτηση του Αριστείδη Λαμπρούλη από την Λαϊκή Συσπείρωση, την οποία κατέθεσε ο κ. Πέτρος Κρίκης.
Ο δήμαρχος κ. Μαμάκος απαντώντας για το θέμα αφού εξήγησε το ιστορικό της υπόθεσης είπε πως πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση με ιδιώτη ο οποίος ζητάει την ανάλογη αποζημίωση.
Εξήγησε πως η οικογένεια Τλούπα έχει προσφέρει πολλά στην πόλη κι εκείνη τους έχει τιμήσει με τον τρόπο της όμως πρόσθεσε πως ο Δήμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει μια τέτοια αγορά.
Από την πλευρά του βέβαια ο αντιδήμαρχος κ. Ανδριτσόπουλος απαντώντας στην πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Ταμβακά σε ρεπορτάζ της «Ε» είπε ποτέ καμία υπηρεσία του Δήμου δεν οδηγείται σε έκνομες ενέργειες από φήμες.
Ο κ. Κρίκης ζήτησε και απάντηση για το θέμα της «επαναπρόσληψης απολυμένου ΑμεΑ» με τον κ. Αργυρόπουλο να εξηγεί την κατάσταση αναλυτικά λέγοντας πως θα δοθεί λύση στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Τέλος ο κ. Σούλτης μίλησε για το θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης και τις ανησυχητικές διακοπές εργασιών από τα εν λόγω έργα. Ο κ. Τερζούδης εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως αυτή τη στιγμή ξεκίνησαν όλες οι εργασίες αφού έγιναν πληρωμές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass