Επιχείρηση στην Κάρλα όπως και στον Παγασητικό

* ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΨΑΡΙΩΝ * ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ Η ΜΑΓΝΗΣΙΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΖΗΤΑ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Δ. ΚΟΥΡΕΤΑΣ

Δημοσίευση: 29 Αυγ 2024 13:00

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες απομάκρυνσης των νεκρών ψαριών από τον Παγασητικό, καθώς με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας ρίχτηκαν στη μάχη ειδικά αντιρρυπαντικά σκάφη, ενώ στις γειτονικές ακτές έχει επιλεγεί η διαδικασία της απόχης, με τη συνδρομή μικρών καϊκιών.

Κι αυτό γιατί τα νεκρά ψάρια θα οδηγηθούν σε ειδικούς κλιβάνους για να καούν και δεν πρέπει να φέρουν μαζί τους φερτά υλικά (άμμο, πέτρες και λοιπά).
Κι ενώ το πρόβλημα στον Παγασητικό βαίνει προς αποκλιμάκωση, οι φόβοι για περιβαλλοντική ρύπανση εντός της Κάρλας και ιδιαίτερα στα παρακάρλια παραμένουν, καθώς μετά το κλείσιμο του θυροφράγματος νεκρά ψάρια επιπλέουν και στο ύψος του Συλλεκτήρα Τ1, στην αποστραγγιστική τάφρο που οδηγεί τα νερά στο θυρόφραγμα. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, και εκεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα επιχειρήσει σήμερα την απομάκρυνση των νεκρών ψαριών.
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί η απουσία ενεργειών και παρεμβάσεων θεσμοθετημένων φορέων, γύρω από την Κάρλα, όπως του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, ο οποίος έχει μεταφερθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ή του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Κρίσης (ΥΦΥΠΕΚΑ). Εξέλιξη που καθιστά αναγκαία την άμεση δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, ο οποίος θα έχει τη γενική επίβλεψη τέτοιων προβλημάτων, που λόγω κλιματικής κρίσης θα τα συναντάμε ολοένα και πιο συχνά.
Να σημειωθεί ότι τα ψάρια που βρίσκονταν έξω από την τεχνητή λίμνη, λόγω της εξάτμισης και των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν, μετά την υποχώρηση των νερών παθαίνουν ασφυξία από την έλλειψη οξυγόνου και την έλλειψη αλατότητας.
Στο μεταξύ, σε επιφυλακή βρίσκονται όλοι οι φορείς, καθώς μετά το κλείσιμο του θυροφράγματος στην περιοχή της Κάρλας η στάθμη του νερού έχει ανέβει και περιμένουμε βροχές. Οι αρμόδιοι, ωστόσο, εμφανίζονται καθησυχαστικοί.
Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται και οι εργασίες αποκατάστασης της βλάβης στο αντλιοστάσιο της Πέτρας, το οποίο θα μπορεί να μεταφέρει νερά στην τεχνητή λίμνη της Κάρλας. Στο προσκήνιο επανέρχεται και η πρόταση της Περιφέρειας για να διανοιχτεί σήραγγα προς το Αιγαίο για να εκτονωθούν τα νερά της Λίμνης που είχε καταλάβει τεράστια έκταση λόγω των πλημμυρών. Πρόταση που αρχικά έχει απορριφθεί από την κυβέρνηση.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Προς την κατεύθυνση αυτήν και η πρόταση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας (ΠΠΜ): Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η απομάκρυνση των νεκρών ψαριών από τις παραλίες και τα παράκτια ύδατα, για να σταματήσει η υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Επιπλέον, απαιτείται άμεσα η εξεύρεση μιας μακροπρόθεσμης λύσης που θα αποτρέψει την επανάληψη τέτοιων καταστροφών στο μέλλον. Όλες οι πιθανές επιλογές πρέπει να εξεταστούν, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής μιας νέας σήραγγας προς το Αιγαίο, η οποία θα μπορούσε να προσφέρει μια μόνιμη λύση, χωρίς να επιβαρύνει κάθε φορά τον Παγασητικό Κόλπο.
Η αξιολόγηση αυτών των λύσεων πρέπει να γίνει με τη συμμετοχή περιβαλλοντικών φορέων, επιστημόνων και αρμόδιων αρχών, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις περιβαλλοντικές και τεχνικές παραμέτρους.
Παράλληλα, είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας στον Παγασητικό. Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου και το σοκαριστικό περιστατικό με τα νεκρά ψάρια, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για συστηματική και ολοκληρωμένη παρακολούθηση και αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων και της συνολικής οικολογικής κατάστασης του κόλπου (π.χ. βιοδείκτες ρύπανσης, δείκτες βιοποικιλότητας). Η άμεση και διαφανής δημοσιοποίηση αυτών των δεδομένων είναι απολύτως κρίσιμη στο πλαίσιο της διασφάλισης της βιωσιμότητας του κόλπου και της πρόληψης παρόμοιων καταστροφών στο μέλλον» καταλήγει η ανακοίνωση.
ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
Την άμεση κήρυξη της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της σοβαρής κατάστασης που έχει προκληθεί από τις μεγάλες ποσότητες νεκρών ψαριών στις ακτές του Παγασητικού Κόλπου και τη λίμνη Κάρλα ζητά με επιστολή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Τσιάρα, με κοινοποίηση προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Κικίλια, τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Στυλιανίδη, τον υφυπουργό ΥΠΑΑΤ, κ. Κέλλα, τον γενικό γραμματέα, κ. Στρατάκο, και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Παπαγεωργίου. Ο κ. Κουρέτας ζητά από τον υπουργό κ. Τσιάρα την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass