«Παρκάρει» η ελεγχόμενη στάθμευση

*Ετοιμη ίσως και τον Οκτώβριο σύμφωνα με τη δημοτική αρχή που ελέγχει τις λεπτομέρειες του κόστους συντήρησης *Εν αναμονή των δύο πάρκινγκ σε Κτηνιατρείο και Τ. Τσιόγκα *Βαλτώνει το θέμα του πάρκινγκ πρώην ΙΚΑ

Δημοσίευση: 25 Αυγ 2024 13:21

Του Κώστα Γκιάστα
Στο τελικό της στάδιο βρίσκεται σύμφωνα με τη δημοτική αρχή του Δήμου Λαρισαίων το ζήτημα της εγκατάστασης και λειτουργίας του συστήματος της ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο της πόλης. Ένα θέμα που απασχολεί χιλιάδες κατοίκους αλλά και εργαζόμενους που μετακινούνται καθημερινά στην καρδιά της Λάρισας, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί και να ξεκινήσει μέσα στον Οκτώβριο, με τους όρους λειτουργίας και τα κόστη να γίνονται γνωστά στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Αυτό τουλάχιστον εκφράζει μέσω της «Ε» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κυκλοφοριακών Παρεμβάσεων κ. Βαγγέλης Παπαλέξης. Όσον αφορά στο θέμα των πάρκινγκ στην τελική ευθεία βρίσκονται οι δύο υποθέσεις τόσο του πρώην Κτηνιατρείου (Καρδίτσης-Ηρώων Πολυτεχνείου) όσο και αυτό της οδού Τάκη Τσιόγκα οικόπεδο της ΔΥΠΑ. Πιο αναλυτικά:
Το έργο της ελεγχόμενης στάθμευσης είναι έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και είχε ανακοινωθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Μάλιστα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος της προηγούμενης δημοτικής αρχής κ. Ντ. Διαμάντος, λίγο πριν τη λήξη της θητείας τους (συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του ’23) είχε εξηγήσει στην «Ε» πως η απερχόμενη δημοτική αρχή ολοκληρώνει τον σχεδιασμό που αφορά μόνο το κομμάτι των καρτών μόνιμων κατοίκων και ειδικού ωραρίου για τους εργαζόμενους, βάσει και του Διεθνούς Διαγωνισμού, ωστόσο η εκκίνηση του νέου συστήματος, όπως και η έγκριση της κανονιστικής που θα αφορά το αντίτιμο για τις θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης εκτός των μονίμων κατοίκων είναι θέματα που θα διαχειριστεί η νέα δημοτική αρχή.
Από τον Γενάρη του τρέχοντος η νέα δημοτική αρχή έχει αναλάβει δράση. Κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης των έργων που γίνονται το τελευταίο διάστημα επί της οδού Ανθ. Γαζή ερωτήθηκε σχετικά ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος, ο οποίος απάντησε πως «έχουμε ανάδοχο αλλά είμαστε στη φάση διευκρίνισης τεχνικών ζητημάτων που έχουν να κάνουν κυρίως με τη συντήρηση του συστήματος μετά την εγκατάσταση.
Είναι μία σύνθετη εξίσωση που έχει δύσκολη λύση, αλλά είμαστε σε καλή επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους» εννοώντας καταστηματάρχες, εμπόρους, υπηρεσίες και κυρίως με τους πολίτες της πόλης, στην κατεύθυνση εξεύρεσης της πιο βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.
Για το αν έχουν γίνει αλλαγές με τον ανάδοχο του έργου απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι «απλά θα πρέπει να δοθούν κάποιες διευκρινίσεις στο κομμάτι που αφορά στη συντήρηση του συστήματος μετά την εγκατάστασή του. Είναι ακριβή και θέλουμε να δούμε τι γίνεται. Να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως όπως σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν.
Πρέπει να είμαστε πλήρως ενημερωμένοι στο ζήτημα της ελεγχόμενης στάθμευσης γιατί είναι κάτι που δεν αλλάζει, έχει γίνει η διαγωνιστική διαδικασία, αλλά θέλουμε να εξασφαλίσουμε πριν την υλοποίησή του, όλες τις παραμέτρους που αφορούν τη συντήρησή του. Είναι κάτι πολύ σημαντικό γιατί έχει να κάνει με ένα οικονομικό δεδομένο το οποίο σε καμία περίπτωση δεν είναι αμελητέο. Προφανώς η ελεγχόμενη στάθμευση έχει έσοδα για τον Δήμο και θέλουμε να τα εξασφαλίσουμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο» και πρόσθεσε ότι «σίγουρα όμως θέλουμε να εξασφαλίσουμε κι ένα σύστημα αξιολόγησης τέτοιο που θα αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων με τη συντήρηση στο μέλλον. Είναι ζητήματα τεχνικά κυρίως και λιγότερο πολιτικά για τα οποία θέλουμε να έχουμε πλήρη εικόνα».
Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Βαγγέλης Παπαλέξης εξήγησε στην «Ε» πως το θέμα του ελέγχου του κόστους της συντήρησης είναι πολύ σημαντικό και γι’ αυτό γίνονται όλοι αυτοί οι απαραίτητοι έλεγχοι. Εκτιμά ωστόσο πως το έργο «είναι στην τελική του ευθεία και ίσως μέσα στον Οκτώβριο να ξεκινήσει τη λειτουργία του».
ΚΟΝΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΔΥΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ
Το ζήτημα της εύρεσης θέσεων πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης αλλά και γύρω από αυτό αποτελεί έναν μεγάλο καθημερινό «πονοκέφαλο» για πολλούς οδηγούς. Με γνώμονα αυτό η δημοτική αρχή προσπαθεί να εξασφαλίσει νέες θέσεις. Μια ενέργεια είναι η χρήση του χώρου που βρίσκεται επί της οδού Τσιόγκα και αφορά σε οικόπεδο της ΔΥΠΑ. Γι’ αυτό το ζήτημα ωστόσο έχουν υπάρξει έντονες διαμαρτυρίες από το Εργατικό Κέντρο της Λάρισας καθώς εκεί προοριζόταν να γίνει το νέο Εργατικό Κέντρο. Το άλλο πάρκινγκ είναι αυτό του πρώην Κτηνιατρείου (Καρδίτσης και Ηρώων Πολυτεχνείου) που είναι της Περιφέρειας και αναμένεται να δοθεί προς χρήση του Δήμου.
Για το θέμα της Τσιόγκα, σύμφωνα με τον κ. Παπαλέξη αναμένεται η υπογραφή της απόφασης από την υπουργό Εργασίας, ενώ για το θέμα του Κτηνιατρείου σημείωσε πως είναι θέμα λεπτομερειών μεταξύ των υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Δήμου Λαρισαίων, για τον τρόπο διαχείρισης του συγκεκριμένου χώρου. Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Παπαλέξη θα έχουμε ολοκλήρωση των θεμάτων μέσα στον Σεπτέμβριο.
ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΙΚΑ
Αντίθετα δεν προχωράει το θέμα κατασκευής πάρκινγκ στο οικόπεδο που βρισκόταν το πρώην ΙΚΑ, επί των οδών Ασκληπιού και Ηπείρου, στο κέντρο της Λάρισας.
Ενώ επί θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής Απόστολου Καλογιάννη είχε ανακοινωθεί πως προχωρά η ανταλλαγή οικοπέδων ανάμεσα στον Δήμο Λαρισαίων και τον ΕΦΚΑ και παράλληλα, μελετάται η δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης 250 θέσεων στο οικόπεδο του πρώην ΙΚΑ (που ανήκει στον ΕΦΚΑ), η νυν Δημοτική Αρχή Θανάση Μαμάκου ανακοίνωσε πως όχι μόνο δεν προχωράει, αλλά αποδεικνύεται και... «όνειρο απατηλό». Έτσι το χαρακτήρισε ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κυκλοφοριακών Παρεμβάσεων κ. Βαγγέλης Παπαλέξης, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως το σχόλιό του σχετίζεται με το γεγονός ότι χρειάζεται πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανταλλαγής οικοπέδων για να περιέλθει το οικόπεδο του πρώην ΙΚΑ στα χέρια του Δήμου Λαρισαίων, αφήνοντας αιχμές για την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και συγκεκριμένα ότι δεν είχε θέσει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της ανταλλαγής. Αυτό έγινε σε μια προ μηνών συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε ερώτηση της «Ε» προς τον κ. Παπαλέξη για το αν έχουν αλλάξει τα δεδομένα αυτήν την περίοδο απάντησε αρνητικά, κάτι που σημαίνει πως το θέμα του πρώην ΙΚΑ δεν εξελίσσεται καλά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass