Το πρωί μαγιό, το βράδυ κουβέρτα…

* ΓΕΜΑΤΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΚΙΣΣΑΒΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΑΠΟ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ *ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΛΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ * ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΤΗΝ «Ε» ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΑΝΑΤΟΛΗ, ΜΕΓΑΛΟΒΡΥΣΟ, ΣΚΛΗΘΡΟ ΚΑΙ ΣΚΗΤΗ

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2024 13:20
ΜΕΓΑΛΟΒΡΥΣΟ ΜΕΓΑΛΟΒΡΥΣΟ

Σφύζουν από ζωή τούτες τις ημέρες τα ορεινά χωριά σε όλη τη χώρα ,κυρίως λόγω των ανταμωμάτων και των εορταστικών εκδηλώσεων με αφορμή τις μεγάλες γιορτές του Αυγούστου.

Καλοκαίρι όμως για τους περισσότερους σημαίνει μπάνιο στη θάλασσα και, με δεδομένο αυτό, τα χωριά που έχουν μεν δροσιά αλλά δίνουν και λύσεις για μπάνιο προτιμούνται ολοένα και περισσότερο. Αυτό τουλάχιστον καταγράφεται σε πολλά χωριά που βρίσκονται στον ορεινό όγκο του Κισσάβου, αλλά και στο Μαυροβούνι. Η «Ε» σε επικοινωνία που είχε με τους προέδρους των χωριών Ανατολή, Μεγαλόβρυσο, Σκλήθρο και Σκήτη κατέγραψε πως υπάρχει μεγάλη κίνηση τη φετινή σεζόν, μεγαλύτερη απ’ όλα τα προηγούμενα χρόνια και επίσης αυξημένο ενδιαφέρον από τους νέους. Κάποιοι μάλιστα προσανατολίζονται να ανακατασκευάσουν τα σπίτια των παππούδων τους με σκοπό να τα χρησιμοποιούν ως εξοχική κατοικία τόσο για τον χειμώνα όσο και για το καλοκαίρι. Ως ενθαρρυντικό σημάδι καταγράφεται το γεγονός πως νέοι επαγγελματίες από τον χώρο του καφέ και της εστίασης επενδύουν σε καταστήματα, με τον κόσμο να αγκαλιάζει αυτές τις προσπάθειες.
ΑΝΑΤΟΛΗ
«Στην Ανατολή Αγιάς δεν έφυγε η κουβέρτα από τον ύπνο μας όχι μόνο τον βραδινό αλλά και τον μεσημεριανό» κι αν αυτό δεν είναι κίνητρο μέσα στα καυτά καλοκαίρια της Λάρισας τότε ποιο είναι;
Ο κ. Στέλιος Τσανίκας είναι ο πρόεδρος της Κοινότητας (της οποίας το παλιό όνομα είναι Σελίτσανη) στην οποία παρατηρείται ένα περίεργο φαινόμενο. Μπορεί να μην έχει ακουστεί κλάμα μωρού (σ.σ. αναφέρεται στις γεννήσεις) εδώ και πολλές δεκάδες χρόνια, όμως κάθε καλοκαίρι το χωριό σφύζει από ζωή. Ανάμεσά τους πολλά παιδιά.
«Το χωριό μας τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τα πάνω του. Μπορεί οι μόνιμοι κάτοικοι να μην ξεπερνούν τους 30 τον χειμώνα, όμως σαν πιάσει καλοκαίρι τα 300 περίπου σπίτια ανοίγουν. Άλλα περισσότερο, άλλα λιγότερο» εξηγεί στην «Ε» και σημειώνει πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που έρχονται για επίσκεψη αρκετά συχνά, αλλά και άλλοι που ψάχνουν να μείνουν.
«Πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να ανακατασκευάσουν τα παλιά σπίτια και αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι» σημειώνει. Προσπαθώντας να εξηγήσει τους λόγους για το αυξημένο ενδιαφέρον για την Ανατολή σημειώνει πως είναι ένα όμορφο μέρος που έχει πολύ καλή θερμοκρασία «δέκα βαθμούς διαφορά από την πόλη» λέει και προσθέτει πως ετοιμάζεται να ανοίξει και νέο κατάστημα με καφέ και φαγητό στο χωριό. «Όλα αυτά μαζί κάνουν πολλούς να συνδυάζουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές έχοντας ως ορμητήριο το χωριό μας».
ΜΕΓΑΛΟΒΡΥΣΟ
Στο Μεγαλόβρυσο (η αλλιώς Νιβόλιανη) πρόεδρος της τοπικής κοινότητας είναι ο κ. Βαγγέλης Λάμπρου. Όσα χρόνια ζει στο χωριό είδε αλλαγή στην ποιότητα της ζωής του. Ίσως αυτή τη διαφορά να καταλαβαίνουν και όσοι πηγαίνουν στο χωριό τους καλοκαιρινούς μήνες. Και δεν είναι λίγοι. «Μπορεί τον χειμώνα να είμαστε μόνο 80, όμως τους καλοκαιρινούς μήνες φτάνουμε και τους 400. Άνθρωποι που θέλουν να ξεφύγουν από την πόλη, έρχονται εδώ και προχωρούν ακόμα και σε ανακαινίσεις κατοικιών» λέει.
Ισχυρίζεται πως αν έχει καθαρή ατμόσφαιρα τότε από εκεί φαίνεται η Αλόννησος και η Σκόπελος, ενώ η θερμοκρασία είναι εντυπωσιακά πιο χαμηλή από τη Λάρισα ή και τα παράλια. «Εκτός από αυτά έχουμε και πολλές εκδηλώσεις που κάνουμε ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες» με πιο χαρακτηριστικό το πρόσφατα αντάμωμα. Στο χωριό ξεκινούν και νέες προσπάθειες καφενείων από ανθρώπους που φεύγουν από τη Λάρισα.
«Είναι μια ωραία επιλογή για το καλοκαίρι που αρχίζει σιγά - σιγά να την εκτιμά πολύς κόσμος».
ΣΚΛΗΘΡΟ
Το Σκλήθρο μετράει περίπου 350 σπίτια. Αν τον χειμώνα οι μόνιμοι κάτοικοι ίσα που φτάνουν τους 60, τα καλοκαίρια πολλαπλασιάζονται, εξηγεί στην «Ε» ο πρόεδρος του χωριού, κ. Κώστας Χουτζιούμης.
«Δεν είναι όμως μόνο Λαρισαίοι. Έχουμε ανθρώπους απ’ όλη τη Θεσσαλία αλλά και από άλλες πόλεις. Έρχονται μετά το μπάνιο για φαγητό, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν και να μείνουν στο χωριό».
Σύμφωνα με τον κ. Χουτζιούμη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για ανακατασκευή κατοικιών που βρήκαν οικογένειες από τους παππούδες τους και τους γονείς τους.
«Είναι μια πολύ καλή επιλογή τόσο για τους καλοκαιρινούς μήνες όσο και τον χειμώνα. Άλλωστε από την παραλία απέχουμε λίγα λεπτά οδήγησης» σημειώνει και προσθέτει πως ένα πλεονέκτημα είναι και τα δύο καφενεία - ταβέρνες που λειτουργούν εκεί. «Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τη χαμηλή θερμοκρασία τα βράδια, για έναν ιδανικό ύπνο, τότε εγώ πιστεύω πως το Σκλήθρο είναι ο κοιμώμενος γίγαντας του τοπικού τουρισμού» υπογραμμίζει.
ΣΚΗΤΗ
Η Σκήτη είναι ένα πολύ γνωστό χωριό για όσους επισκέπτονται τα παράλια του Δήμου Αγιάς. Χρόνο με τον χρόνο όμως το έχουν μάθει και πολλοί τουρίστες με αποτέλεσμα να μετράει ήδη 5 ξενώνες, δύο ταβέρνες και ένα καφενείο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του χωριού κ. Κώστα Ζιμπή.
«Έχουμε επισκέπτες κατά κύριο λόγο στις ηλικίες 40-60 ετών όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και Ρουμάνους και Βούλγαρους. Από Έλληνες μάς έρχονται άνθρωποι από τα Γρεβενά, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Φέτος η κίνηση είναι μεγαλύτερη από το προηγούμενα χρόνια» σημειώνει και ψάχνοντας να το εξηγήσει λέει πως «ίσως να ήταν σκασμένος ο κόσμος από τα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια». Παρά τη συνεχόμενη ζέστη τη φετινή χρονιά, η θερμοκρασία τα βράδια πέφτει στο χωριό με αποτέλεσμα οι δροσερές νύχτες στο βουνό να αποτελούν προνόμιο.
ΚΑΙ ΑΛΛΑ…
Φυσικά δεν είναι μόνο αυτά τα χωριά στα οποία καταγράφεται μεγάλη κινητικότητα. Χωριά όπως τα Αμπελάκια, η Ραψάνη, η Αιγάνη, η Σπηλιά, η Μελιβοία έχουν πολύ κόσμο επίσης αυτή την εποχή, ενώ το ενδιαφέρον για σπίτια, ειδικά το καλοκαίρι, είναι αυξημένο.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass