Στρατηγική συνεργασία για τον δήμο της νέας εποχής

ΤΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΑ ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ -ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΩΝ

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2024 13:00

Το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα επανασχεδιάσει τη διοικητική δομή του Δήμου Λαρισαίων και θα καταρτίσει τον νέο Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών, αφού Δήμος Λαρισαίων και Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση μ’ αυτόν τον σκοπό.

Παράλληλα, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο θα υποστηρίζει τον Δήμο στην εξεύρεση και υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.
Ο γενικός γραμματέας του Δήμου Λαρισαίων κ. Γιώργος Ζιαράγκας μάλιστα σε έγγραφό του αναλύει την ανάγκη ο Δήμος να συνεργαστεί με κάποιον «εξωδημοτικό, δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα» αφού «το υπαλληλικό προσωπικό του Δήμου καλείται να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες ενός Δήμου σαν το δικό μας, οι οποίες παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων του, παραμένουν εκκρεμείς, οδηγούν στο αναπόδραστο συμπέρασμα ότι η διεκπεραίωση της αναδιοργάνωσης και της βελτιστοποίησης του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών του Δήμου μας ενδείκνυται να πραγματοποιηθεί από εξωδημοτικό δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα».
Αναλυτικά όπως αναφέρεται στο κείμενο της προγραμματικής σύμβασης «Ο Δήμος Λαρισαίων, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην οργάνωση των δομών και υπηρεσιών του, κρίνει απαραίτητη, όχι μόνο την επικαιροποίηση του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών του, όπως αυτή προκύπτει από τη νομοθεσία, αλλά την εκ βαθέων αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση αυτών, προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία του Δήμου. Επιπρόσθετα, ο Δήμος Λαρισαίων, ως ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, είναι συχνά δικαιούχος σε χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει για χρηματοδότηση των αναγκών του, με σκοπό την εξέλιξη, ανάπτυξη και αναδιαμόρφωση όλου του Δήμου».
ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Το Καποδιστριακό επίσης θα βοηθήσει τον Δήμο στην κατεύθυνση της εξεύρεσης συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, αφού οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό στον δήμο «…δημιουργούν δυσκολίες στην παρακολούθηση του συνόλου των προσκλήσεων που αφορούν συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα».
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «Οι σοβαρές ελλείψεις από άποψη ανθρώπινου δυναμικού στον Δήμο Λαρισαίων σε συνδυασμό με τον μεγάλο φόρτο εργασίας, στον οποίο καλείται το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου να ανταπεξέλθει σε καθημερινή βάση, καθιστούν ανέφικτο τον σωστό σχεδιασμό και την αποτελεσματική αναδιοργάνωση του Ο.Ε.Υ. του Δήμου, κατόπιν της αυτοδίκαιης κατάργησης/λύσης των Ν.Π.Δ.Δ. και των δημοτικών κοινωφελών επιχειρήσεων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έλαβε χώρα με τις διατάξεις του ν. 5056/2023, και δημιουργούν δυσκολίες στην παρακολούθηση του συνόλου των προσκλήσεων που αφορούν συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, την ορθή σύνταξη και κατάθεση κατάλληλης σχετικής πρότασης, η οποία να τύχει αποδοχής, καθώς και την τελική παρακολούθηση και επιτυχή ολοκλήρωση του εκάστοτε προγράμματος. Άλλωστε, λόγω της ιδιαίτερης φύσης και πολυπλοκότητας αυτών των διαδικασιών, απαιτούνται ειδικές γνώσεις και εμπειρία ως προς τα ανωτέρω και προσεκτικό σχεδιασμό.
Στόχος του έργου είναι η διαμόρφωση και ο επανασχεδιασμός του συνόλου της διοικητικής δομής του Δήμου για τη βελτίωση των υπηρεσιών του και εν γένει τον Δήμο σε τοπικό επίπεδο με βάση την πρακτική και επιστημονική τεκμηρίωση, έτσι ώστε, εν συνεχεία, να αναζητηθούν, να εξευρεθούν και, εν τέλει, να υλοποιηθούν ποικίλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Με άλλα λόγια, η ορθή αναδιοργάνωση και διαμόρφωση του Ο.Ε.Υ. του Δήμου Λαρισαίων με την ταυτόχρονη επικαιροποίηση των περιγραμμάτων θέσεων των υπαλλήλων του, θα αυξήσει την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα του Δήμου, η οποία, μεταξύ άλλων, θα διοχετευθεί και στη σωστή συμμετοχή και ολοκλήρωση χρηματοδοτούμενων δράσεων, οι οποίες έχουν αμιγώς αναπτυξιακό χαρακτήρα, με την υποστήριξη και της επιστημονικής ομάδας του ΕΚΠΑ.
Ειδικότερα, κυρίαρχος στόχος που υπηρετεί η Προγραμματική Σύμβαση του Δήμου Λαρισαίων με το ΕΚΠΑ, είναι αρχικά ο επανασχεδιασμός του συνόλου της διοικητικής δομής του Δήμου στον βέλτιστο βαθμό οργάνωσης, υπό το πρίσμα των αλλαγών που επιβάλλει η νομοθεσία σχετικά με τη συγχώνευση νομικών προσώπων και την αναδιάρθρωση των οργανισμών εσωτερικών υπηρεσιών».
ΣΤΟΧΟΣ
Ο ολοκληρωτικός επανασχεδιασμός της διοικητικής δομής του Δήμου είναι ο στόχος της Προγραμματικής Σύμβασης αναφέρεται στο κείμενο, ενδεικτικά τονίζεται ότι «Σε στρατηγικό επίπεδο, στόχος της Προγραμματικής Σύμβασης – Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και του ΕΚΠΑ, είναι ο ολοκληρωτικός επανασχεδιασμός της διοικητικής δομής του Δήμου, που θα έχει άμεσα και ορατά αποτελέσματα στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του και η υποστήριξή του στην εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων για τη χρηματοδότηση έργων.
Οι υπηρεσίες που προβλέπονται στην παρούσα σύμβαση απαιτούν εξειδικευμένες ειδικότητες από ερευνητική ομάδα, προκειμένου να εντοπιστούν τα τρέχοντα ζητήματα οργάνωσης του Δήμου και να επανασχεδιαστεί η δομή και οι υπηρεσίες του. Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα κρίνεται απαραίτητη, καθώς απαιτείται η τεχνογνωσία της για τη διάγνωση των τοπικών αναγκών, την πρόταση έργων που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του Δήμου, τη συμβολή στην αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων για τη χρηματοδότηση αυτών και η υποστήριξη στη διαδικασία χρηματοδότησης. Συνεπώς, ο σκοπός της προγραμματικής σύμβασης είναι να διατεθεί από το ΕΚΠΑ ομάδα επιστημόνων με σχετικές επιστημονικές γνώσεις και με σχετική επαγγελματική εμπειρία, που θα μπορέσει να προτείνει βιώσιμες λύσεις, συμβάλλοντας στην εξέλιξη, ανάπτυξη και αναδιαμόρφωση όλου του Δήμου και τη δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής πολιτικής χρηματοδοτήσεων για τον Δήμο.

Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass