Μονάδα βιομεθανίου στη Λάρισα από τη ΔΕΥΑΛ

*Υπεγράφη προγραμματική σύμβαση με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο που θα εκπονήσει τη μελέτη *«Μειώνουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Επιχείρησης και αποκομίζουμε σημαντικά οικονομικά οφέλη» τονίζει στην «Ε» ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Κώστας Αργυρόπουλος

Δημοσίευση: 18 Αυγ 2024 13:00

Μονάδα βιομεθανίου θα δημιουργήσει η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ), σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η Λάρισα γίνεται οδηγός στην παραγωγή φυσικού αερίου στην Ελλάδα και μπαίνει δυναμικά έτσι στην «κούρσα» για την επίτευξη των πράσινων στόχων, για την αντικατάσταση του ορυκτού φυσικού αερίου, που είναι πανευρωπαϊκό ζητούμενο.
Η ΔΕΥΑΛ υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, για την παροχή των μέσων και της τεχνογνωσίας, ώστε να δημιουργηθούν στη Λάρισα οι κατάλληλες υποδομές και συνθήκες προκειμένου η βιομάζα, ήτοι τα οργανικά απόβλητα του αγροτικού, κτηνοτροφικού, αγροτοβιομηχανικού τομέα, αλλά και η ιλύς των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων να μετατρέπεται κατ’ αρχάς σε βιοαέριο και ακολούθως σε βιομεθάνιο.
Μιλώντας στην «Ε» ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ κ. Κώστας Αργυρόπουλος σημειώνει «Εμείς ως ΔΕΥΑΛ προσπαθούμε να κάνουμε χρήση κατά το δυνατόν των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αφενός, για να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Επιχείρησης και αφετέρου για να έχουμε και έσοδα. Η ΔΕΥΑΛ υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με το ΕΚΠΑ που έχει και την τεχνογνωσία, αλλά και τις δυνατότητες στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός τέτοιου έργου και σύντομα θα ξεκινήσουμε τις μελέτες. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό εργαλείο για την παραγωγή αρχικά βιοαερίου και εν συνεχεία την εκμετάλλευση βιομεθανίου, που θα εισφέρει πολλά έσοδα στην επιχείρηση». Ο κ. Αργυρόπουλος αναφέρει ακόμη ότι «έγιναν και παλιότερα κάποιες προσπάθειες, κατά τις οποίες ξοδεύτηκαν χρήματα χωρίς κανένα αποτέλεσμα».
Η ΜΕΛΕΤΗ
Όπως αναφέρεται στο πρακτικό της προγραμματικής σύμβασης «Η ΔΕΥΑΛ έχει συμπεριλάβει στους σκοπούς της τη διαχείριση, αξιοποίηση και εμπορία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έχει κατασκευάσει έτσι με ενεργειακό εικονικό συμψηφισμό φωτοβολταϊκό ισχύος 0,5 MWp και βρίσκεται σε φάση υλοποίησης αντίστοιχου φωτοβολταϊκού ισχύος 1 MWp και τα δύο στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Λάρισας. Ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΛ με έγγραφό του προς τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ και δήμαρχο Λαρισαίων κ. Αθανάσιο Μαμάκο αναφέρει τον στόχο της ΔΕΥΑΛ για αξιοποίηση μονάδας Βιομεθανίου. Την τρέχουσα χρονική περίοδο όμως η ΔΕΥΑΛ αδυνατεί να προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης δημιουργίας μονάδας βιομεθανίου, καθώς το επιστημονικό της προσωπικό δεν επαρκεί, αλλά δεν εξειδικεύεται σε τέτοιου είδους μελέτες, επιπροσθέτως, καίτοι έχει αιτηθεί την πρόσληψη νέων επιστημόνων δεν έχει ευοδωθεί μέχρι και σήμερα. Γι’ αυτό τον λόγο υπεγράφη προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία μονάδας βιομεθανίου με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελεί το κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Ελλάδας και είναι ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης με βάση ποικίλες έγκυρες παγκόσμιες κατατάξεις Πανεπιστημίων και έχει τη δυνατότητα μέσω προγραμματικής σύμβασης να υποστηρίξει τη ΔΕΥΑ Λάρισας για την υλοποίηση της μελέτης ανάπτυξης μονάδας Βιομεθανίου. Σ’ αυτή θα συλλέγεται η βιομάζα, δηλαδή τα οργανικά απόβλητα του αγροτικού, κτηνοτροφικού, αγροτοβιομηχανικού τομέα, το οργανικό κλάσμα των αστικών στερεών αποβλήτων, καθώς και η ιλύς των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων, και θα τοποθετείται σε κατάλληλους αναερόβιους χωνευτές και υπό κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, ώστε να παράγεται βιοαέριο. Το βιοαέριο, που παράγεται με την παραπάνω διαδικασία, χρησιμοποιείται ως καύσιμο σε μηχανές εσωτερικής καύσης, καυστήρες αερίου ή αεριοστρόβιλους για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας. Στους αναερόβιους χωνευτές, εκτός από το βιοαέριο, παράγεται και ένα υδαρές υπόλειμμα (κατάλοιπο), που είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί σαν αυτούσιο οργανικό εδαφοβελτιωτικό για γεωργικές χρήσεις ή, με κατάλληλες τεχνικές, να τροποποιηθεί σε υγρό και στερεό λίπασμα άριστης ποιότητας.
Το βιοαέριο μπορεί να υποστεί περαιτέρω επεξεργασία, για να μετατραπεί σε αέριο καύσιμο ανώτερης θερμογόνου δύναμης. Το βιοαέριο, μετά τον καθαρισμό και την αναβάθμιση, μετατρέπεται σε υψηλής αξίας αέριο καύσιμο και πλέον ονομάζεται βιομεθάνιο καθ’ ότι αποκτά ιδιότητες ταυτόσημες με το ορυκτό φυσικό αέριο και μπορεί να το υποκαταστήσει σε όλες τις χρήσεις του.
Το βιομεθάνιο, όπως και το φυσικό αέριο, μπορεί να μεταφερθεί προς την κατανάλωση με αγωγούς, σε συμπιεσμένη μορφή (που ονομάζεται Bio-CNG (Compressed Natural Gas) ή σε υγρή μορφή (που τότε ονομάζεται Bio-LNG (Liquified Natural Gas).
Στην Ε.Ε. λειτουργούν, περισσότερες από 750 μονάδες παραγωγής βιομεθανίου, με παραγωγή μεγαλύτερη των 27 TWh ετησίως.
Η ζήτηση για φυσικό αέριο στις χώρες της Ε.Ε. είναι περίπου 5.000 TWh και η υποκατάσταση του φυσικού αερίου από βιομεθάνιο αναμένεται να φθάσει στο 1% έως το 2030. Η ιλύς των ΕΕΛ αποτελεί μέρος της βιομάζας που χρησιμοποιείται για την παραγωγή βιοαερίου και, στη συνέχεια, βιομεθανίου.
Πρόκειται για ένα έργο αναπτυξιακής φύσης με έντονο περιβαλλοντικό πρόσημο, καθώς το βιομεθάνιο αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας με εξαιρετικά χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα και τα υπόλοιπα βιοκαύσιμα, πληρώντας τις προϋποθέσεις της κυκλικής οικονομίας, αφού για την παραγωγή του χρησιμοποιούνται απόβλητα και κατάλοιπα του πρωτογενή τομέα. Γι’ αυτόν το λόγο, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες στηρίζονται και χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο των στόχων που έχει θέσει για την ενεργειακή απεξάρτηση αυτής από τα ορυκτά καύσιμα μέσω της αξιοποίησης ΑΠΕ. Μάλιστα, αναφορικά με την παραγωγή βιομεθανίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του REPowerEU, έχει θέσει ως στόχο να ανέλθει αυτή στα 35 bcm, καθώς σήμερα ανέρχεται σε 4 bcm, σύμφωνα με στοιχεία της European Biogas Association.
ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες εκτιμήσεις, η πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοαερίου στην Ελλάδα είναι αρκετή για να καλύψει πάνω από 30% των αναγκών του δικτύου φυσικού αερίου (πλην της ηλεκτροπαραγωγής), ποσοστό που -υπό συνθήκες- θα μπορούσε να φτάσει και στο 100%.
Η παραγωγή βιομεθανίου έχει προχωρήσει στην Ευρώπη και σε κάποιες χώρες συμπληρώνει ήδη τις ποσότητες φυσικού αερίου που παρέχονται σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Σύμφωνα με τις μελέτες, το βιομεθάνιο θα μπορούσε να καλύπτει το 70% των αναγκών της Ευρώπης για φυσικό αέριο (εκτός ηλεκτροπαραγωγής) το 2050.
Μία από τις χώρες που χρησιμοποιεί βιομεθάνιο στο δίκτυο φυσικού αερίου είναι η Ιταλία. Πρόσφατα η Enaon, αξιοποιώντας την εμπειρία της Italgas, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραγωγών Βιοαερίου-HABIO με στόχο την έναρξη παραγωγής βιομεθανίου και την εισαγωγή του στο ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου. Ο στόχος που έχει τεθεί στο ΕΣΕΚ προβλέπει η παραγωγή βιομεθανίου στην Ελλάδα να φτάσει στις 2,1 TWh έως το 2030.
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass