«Στρώνουν» δρόμους για αγρότες και κτηνοτρόφους

* ΟΙ ΔΗΜΟΙ * ΑΝΟΙΞΕ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΓΗ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ * ΥΨΟΥΣ 65.000.000 ΕΥΡΩ * ΣΕ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Δημοσίευση: 13 Αυγ 2024 13:35

Εκδόθηκε με την υπογραφή του γενικού γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, προδημοσίευση πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της παρέμβασης Π3-73-1.2: «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027).

Η παρέμβαση Π3-73-1.2 συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό 100%.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της παρέμβασης ανέρχεται σε 65.000.000 ευρώ. Δικαιούχοι για την υποβολή των σχετικών προτάσεων είναι οι Δήμοι της χώρας. Με τις πιστώσεις της πρόσκλησης θα χρηματοδοτηθούν έργα τα οποία αφορούν βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, υλοποιούνται σε εκτός σχεδίου περιοχές, προβλέπουν τσιμεντόστρωση ή ασφαλτόστρωση, δεν περιλαμβάνουν δαπάνες που αφορούν συνήθεις παρεμβάσεις συντήρησης κ.λπ.
Ως ελάχιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων προτάσεων ορίζεται το ποσό των 150.000,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Ως μέγιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων προτάσεων ορίζεται το ποσό των 500.000,00  ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Κατ’ εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση με προϋπολογισμό μέχρι το ποσό του 1.000.000,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), μόνο στις περιπτώσεις που η πρόταση αφορά φυσικό αντικείμενο συνεχόμενο (μία αγροτική οδός), λειτουργικό και λόγοι οδικής ασφαλείας επιβάλλουν την ολοκλήρωσή της  μέχρι το ποσό αυτό.
Με τα έργα που θα συγχρηματοδοτηθούν διασφαλίζεται η οδική ασφάλεια και η απρόσκοπτη μετακίνηση των γεωργών και κτηνοτρόφων στις εκμεταλλεύσεις τους, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η προδημοσίευση της πρόσκλησης της παρέμβασης Π3-73-1.2: «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» κοινοποιείται στους Δήμους της χώρας και αναρτάται  στις  ιστοσελίδες  του  ΥΠΑΑΤ www.agrotikianaptixi.gr  και www.minagric.gr.
ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Σύμφωνα με τη δράση, «στις επιλέξιμες δαπάνες συμπεριλαμβάνονται και οι απαιτούμενες αποκλειστικά για το έργο δαπάνες που αφορούν:
την οριστική μελέτη κατασκευής του έργου, η οποία θα πρέπει να έχει εκπονηθεί μετά τις 01/01/2023 και πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στήριξης, τις αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες, τις δαπάνες Οργανισμών Κοινής Ωφελείας (ΟΚΩ).
ΑΡΧΕΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΕΠΙΛΟΝΗΣ
«Τα κριτήρια επιλογής, σύμφωνα με τα οποία βαθμολογούνται οι αιτήσεις στήριξης πράξεων, εξετάζουν: Την ωριμότητα των έργων από πλευράς ύπαρξης κατά περίπτωση μελετών, αδειοδοτήσεων, που απαιτούνται από τη φύση του έργου. Τη σκοπιμότητα της πράξης (αριθμός αγροτικών εκμεταλλεύσεων που εξυπηρετούνται). Την αποδοτικότητα της πράξης σε σχέση με το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
Τη συνέργεια/συμπληρωματικότητα της πράξης με το υφιστάμενο ή και υπό κατασκευή δίκτυο. Την ανθεκτικότητα των προτεινόμενων έργων, με προτεραιότητα, μεταξύ άλλων, σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις των φαινομένων, που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.
Χωροταξικά κριτήρια (ορεινές περιοχές, περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα).
Την πρόσβαση σε κτηνοτροφικές ή μεικτές εκμεταλλεύσεις (φυτικής και ζωικής παραγωγής)».
ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας επιλεξιμότητας των δαπανών, δηλαδή της ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των προτεινόμενων πράξεων, ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2029.
Το φυσικό αντικείμενο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η τελική αίτηση πληρωμής να έχει υποβληθεί σε εύλογο χρόνο, σύμφωνα με την παραπάνω καταληκτική ημερομηνία».
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Η αίτηση στήριξης υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κοινής Αγροτικής Πολιτικής - Ο.Π.Σ.Κ.Α.Π., συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά/έγγραφα. Για τον σκοπό αυτόν απαιτείται τα στελέχη του δυνητικού δικαιούχου να διαθέτουν ατομικό κωδικό πρόσβασης στο Ο.Π.Σ.Κ.Α.Π..
Η επιλογή και ένταξη των πράξεων γίνεται με συγκριτική αξιολόγηση ύστερα από εξέταση της πληρότητας των κριτηρίων επιλεξιμότητας και βαθμολόγηση της κάθε αίτησης σύμφωνα με τα κριτήρια επιλογής. Οι αιτήσεις κατατάσσονται κατά απόλυτη φθίνουσα σειρά, βάσει κριτηρίων επιλογής και επιλέγονται για στήριξη όσες καλύπτονται από τις διαθέσιμες πιστώσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass