Μόνωσαν τα καλώδια για να σωθούν οι πελαργοί στη Γυρτώνη

*Ο ΔΕΔΔΗΕ, μετά το δημοσίευμα της «Ε» για «οικολογικό έγκλημα» *Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι κάτοικοι του χωριού

Δημοσίευση: 11 Αυγ 2024 16:00

Άμεσα αποδείχθηκαν τα αντανακλαστικά του ΔΕΔΔΗΕ, μετά το δημοσίευμα της «Ε» για «οικολογικό έγκλημα» στη Γυρτώνη, όπου χάνουν τη ζωή τους δεκάδες πελαργοί, από τη νέα γραμμή μεσαίας τάσης, η οποία περνά μέσα από το χωριό, και έχει τοποθετηθεί πριν λίγο διάστημα, για τις ανάγκες του φράγματος της Γυρτώνης.

Λίγες ημέρες μετά το δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθερίας» (4 Αυγούστου 2024) συνεργεία βρέθηκαν στο χωριό και τοποθέτησαν μονώσεις στα καλώδια και συγκεκριμένα στα σημεία όπου γίνεται η επαφή με τις κολώνες.
Σύμφωνα με τους κατοίκους, αυτό ίσως ανατρέψει την κατάσταση, η οποία αν τη τι άλλο τους είχε στεναχωρήσει, αφού έβλεπαν συνέχεια στο έδαφος νεκρά πτηνά.
Όπως είχε αναφερθεί και στο δημοσίευμα της περασμένης Κυριακής, σύμφωνα με τους κατοίκους του χωριού, μετά τον «Ντάνιελ» και τις ζημιές που υπέστη το φράγμα της Γυρτώνης, χαράχτηκε ένα καινούριο σχέδιο ρευματοδότησης για τη λειτουργία του.
Η γραμμή αυτή περνάει πλέον μέσα από το χωριό, με νέες κολόνες και έχει καλώδια με ρεύμα μεσαίας τάσης.
Η Γυρτώνη είναι ένα μέρος που επιλέγουν οι πελαργοί και γι’ αυτό κάθε χρόνο επιστρέφουν περίπου τον Μάρτιο και παραμένουν εκεί περίπου 4-5 μήνες πριν ξαναφύγουν σε πιο ζεστά μέρη, μετά το καλοκαίρι.
Φέτος, σύμφωνα με τους κατοίκους «οι πελαργοί υπολογίζεται πως είναι πάνω από 150 και μάλιστα σημειώνουν πως κάνουν και «καλή δουλειά» στην περιοχή, καθώς καθαρίζουν τον τόπο από φίδια και τρωκτικά, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στη βελτίωση των καλλιεργειών. Δηλώνουν μάλιστα πως ομορφαίνουν το χωριό τους για πολλούς μήνες, έχουν συνδεθεί μαζί τους και τους καταγράφουν από μικρά παιδιά.
«Είμαστε περήφανοι γι’ αυτήν την ιδιαίτερη προτίμηση που δείχνουν οι πελαργοί στο χωριό μας» τονίζουν και προσθέτουν ότι «τη φετινή χρονιά χάνουν τις ζωές τους ο ένας μετά τον άλλο, πέφτοντας από τις κολόνες του ρεύματος. Όταν συμβαίνει αυτό μάλιστα καταγράφεται και διακοπή ρεύματος προκαλώντας προβλήματα στις αγροτικές εργασίες».
Το θέμα έχει απασχολήσει την τοπική κοινωνία και τον Δήμο Τεμπών εδώ και πολλούς μήνες. Από τα τέλη του Γενάρη μάλιστα ο Δήμος Τεμπών απέστειλε έγγραφο στον ΔΕΔΔΗΕ με θέμα την τοποθέτηση έτοιμων φωλιών για τους πελαργούς. Μετά το αίτημα του Δήμου, τοποθετήθηκαν κάποιες φωλιές, αλλά δυστυχώς δεν ήταν αυτή η λύση του προβλήματος.
Σήμερα, με τη νέα αυτή παρέμβαση της μόνωσης των καλωδίων, οι κάτοικοι μιλώντας στην «Ε», δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι και ελπίζουν να δώσει την οριστική λύση στο πρόβλημα, για να μην χαθεί αυτή η ομορφιά που χαρίζουν οι πελαργοί με την παραμονή τους στο χωριό.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass