Δίωξη κατά της προέδρου της ΡΑΣ

* ΑΣΚΗΣΕ ΧΘΕΣ Ο ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΕΦΕΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ * ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΚΑΤΑ ΤΡΙΩΝ ΑΚΟΜΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ * ΣΥΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ

Δημοσίευση: 31 Ιουλ 2024 13:00

Δίωξη κατά της προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Συγκοινωνιών (ΡΑΣ) με αφορμή το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών άσκησε χθες ο αντεισαγγελέας Εφετών Λάρισας.

Η δίωξη αφορά το διάστημα -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- από τον Ιούλιο του 2017 έως και την ημέρα της τραγωδίας στις 28-02-2023, που εκτελεί, δηλαδή, χρέη προέδρου της ΡΑΣ για αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν με παραλείψεις.
Όπως και για άλλους διωκόμενους, η νέα δίωξη αφορά το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς (σιδηροδρόμου) με παραλείψεις με επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας συμπεριφορές κατ’ εξακολούθηση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο μεγάλου αριθμού προσώπων, τη βαριά σωματική βλάβη περισσότερων προσώπων, καθώς και σημαντική βλάβη εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, τον κίνδυνο περισσότερων προσώπων και τον κοινό κίνδυνο σε περισσότερα ξένα πράγματα. Αλλά και για τα πλημμελήματα, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, της βαριάς σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο λόγω του επαγγέλματός του να καταβάλλει ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή, και της απλής σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο λόγω του επαγγέλματός του να καταβάλλει ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή.
Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΖΑΧΑΡΕΩΣ
Υπενθυμίζεται πως η ΡΑΣ (με το υπ’ αριθμ. 27/Σ/31-7-2019 τηλεγράφημα του ΟΣΕ) γνώριζε έγκαιρα για τις επιπτώσεις στα συστήματα ασφαλείας και τη μη ασφαλή σιδηροδρομική κυκλοφορία μετά, μάλιστα, και την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ της 29ης Ιουλίου 2019 στο Κτίριο Σηματοδότησης του Εμπορικού Σταθμού Λάρισας του ΟΣΕ (σ.σ. κτίριο με ηλεκτρολογικό υλικό, χώρος του ελέγχου (control) και χώρος συστοιχιών μπαταριών – συσσωρευτών) που βρίσκεται στο ύψος του Εργοστασίου Ζαχάρεως στη Λάρισα και αφορά στην Ενιαία Τηλεδιοίκηση Λάρισας.
Από το 2019, επίσης, ήταν εκτός λειτουργίας το σύστημα Φωτεινής Σηματοδότησης μεταξύ Λάρισας – Ν. Πόρων, η βλάβη μετά τη φωτιά στο κτίριο του Ζαχάρεως δεν φαίνεται να αποκαταστάθηκε ή να συντηρήθηκε για να λειτουργεί τηλεδιοίκηση, το εγκατεστημένο από το 2018 σύστημα δικτύου κινητής τηλεφωνίας σιδηροδρόμου (GSM-R) λειτουργούσε ελλιπώς, στη βραδινή βάρδια απασχολούνταν μόνο ένας σταθμάρχης και παρά την επικρατούσα κατάσταση δε θεσπίστηκε κανένα προσωρινό μέτρο, παρά τον κίνδυνο για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα επιβατών και εργαζομένων. Μετά και τη χθεσινή άσκηση δίωξης μένει να γίνει γνωστό πότε θα απολογηθεί η πρόεδρος της ΡΑΣ.
ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ Η ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥΣ
Υπενθυμίζεται πως μετά τη μήνυση συγγενών θυμάτων η διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας διέταξε προκαταρκτική, την οποία διενήργησε αντεισαγγελέας Εφετών. Με Πράξεις του οποίου τέθηκαν στο αρχείο τα αναφερόμενα περί πλημμελούς άσκησης καθήκοντος από ιατροδικαστές και δικαστικούς πραγματογνώμονες.
Αντίθετα, χθες, στο ίδιο πλαίσιο, από τον αντεισαγγελέα Εφετών ασκήθηκε δίωξη σε βάρος συνολικά τεσσάρων πυροσβεστών. Σε βάρος των τριών υπαλλήλων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας ασκήθηκε δίωξη για παράβαση καθήκοντος διά παραλείψεως, ενώ σε βάρος του τετάρτου και στελέχους του Πυροσβεστικού Σώματος ασκήθηκε δίωξη για παράβαση καθήκοντος με ενέργεια, με αφορμή ζητήματα που αφορούν στη διενέργεια της έρευνας για τα αίτια εκδήλωσης της φωτιάς μετά και τη μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών.
Υπενθυμίζεται πως για το ίδιο στέλεχος του Π.Σ. έχει ασκηθεί δίωξη για παράβαση καθήκοντος (διά παραλείψεως), με αφορμή το «ξεμπάζωμα», τη μεταφορά χωμάτων από τον τόπο της τραγωδίας σε ιδιωτικό οικόπεδο.
Αδίκημα για το οποίο ως γνωστόν ασκήθηκε άλλη δίωξη, επίσης σε βάρος ενός ακόμα υπηρεσιακού παράγοντα (στελέχους της ΕΛ.ΑΣ.), του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας και του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Οι τέσσερις κλήθηκαν ήδη σε απολογία και αναμένεται να λάβουν προθεσμία.
ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΡΕΥΝΑ
Σημειώνεται πως οι δύο δικογραφίες, τόσο για τους 4 για το «ξεμπάζωμα», όπως και για τους άλλους τρεις υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας, θα συσχετιστούν με τη δικογραφία της κύριας Ανάκρισης.
Σε ό,τι αφορά τώρα τα πολιτικά πρόσωπα, να διευκρινιστεί πως η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας απέστειλε ήδη στη Βουλή συλλεγέν υλικό από την προκαταρτική έρευνα για το «ξεμπάζωμα» σχετικά με την παρουσία του υφυπουργού, Χρ. Τριαντόπουλου, στον τόπο της τραγωδίας και ειδικότερα σε άτυπη σύσκεψη με αφορμή τη διαμόρφωση του χώρου και την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας.
Διευκρινίζεται πως μέχρι σήμερα η παρουσία του κ. Τριαντόπουλου στον χώρο προέκυπτε από δηλώσεις στα ΜΜΕ και ανακοινώσεις, ενώ πλέον υπάρχουν καταθέσεις μαρτύρων που τον αναφέρουν ως παρόντα στη συζήτηση για τη διαμόρφωση του χώρου.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι η έρευνα του εφέτη-ανακριτή βρίσκεται σε εξέλιξη τόσο για στελέχη του Υπουργείου Μεταφορών όσο και για μέλη άλλων φορέων, ενώ εκκρεμούν, επίσης, και πραγματογνωμοσύνες.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass