Σύντομες ειδήσεις

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2024 13:20

Κλειστά τα γραφεία της Μητρόπολης
Από τη Μητρόπολη Λάρισας ανακοινώθηκε ότι τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως θα είναι κλειστά κατά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, από τη Δευτέρα 12 Αυγούστου έως και την Πέμπτη 29 Αυγούστου.

Καλούνται όσοι επιθυμούν να εκδώσουν άδειες γάμου, να φροντίσουν τις ημέρες που τα γραφεία παραμένουν ανοιχτά να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά τους, καθώς και τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους στις ημέρες και ώρες λειτουργίας του διοικητικού κέντρου της Μητροπόλεως.

 

 

ΚΚΕ ΓΙΑ ΠΑΝΩΛΗ:

Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες

Με αφορμή την εμφάνιση πανώλης στη Θεσσαλία, το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής της Κ.Ε. του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως «η επιβεβαίωση για πρώτη φορά στην Ελλάδα κρουσμάτων πανώλης σε εκτροφές αιγοπροβάτων, αρχικά στην Καλαμπάκα του Νομού Τρικάλων και στη συνέχεια στην Ελασσόνα του Νομού Λάρισας, και η συνεπακόλουθη αναγκαστική θανάτωση χιλιάδων ζώων, ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου, αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης. Για άλλη μια φορά ο κρατικός μηχανισμός -ικανότατος όταν πρόκειται να υπηρετήσει τις επιδιώξεις των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων- αποδεικνύεται παντελώς ανίκανος να προστατεύσει τη λαϊκή περιουσία, να προλάβει τη μεταδοτική νόσο, που είναι προφανές ότι προήλθε από ανεξέλεγκτη εισαγωγή από άλλη χώρα και την καταστροφή του κτηνοτροφικού κεφαλαίου της πολύπαθης Θεσσαλίας.
Σε αυτήν την κατάσταση ασφαλώς έχουν συνεισφέρει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις που συνδιαμορφώνουν και εφαρμόζουν τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και της ΚΑΠ, προωθώντας σταθερά τις αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου, για λογαριασμό των επιχειρηματικών συμφερόντων, αλλά και την ιδιωτικοποίηση των αρμοδιοτήτων της κτηνιατρικής υπηρεσίας, η οποία έχει αποδεκατιστεί από προσωπικό και μέσα.
Η κυβέρνηση να μην το παίζει Πόντιος Πιλάτος. Να ανακοινώσει τώρα, επίσημα, πώς εισήλθε η πανώλη των αιγοπροβάτων στη χώρα και πώς αυτή έφτασε στη Θεσσαλία. Με ευθύνη της να εντοπιστεί η διασπορά της νόσου και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε αυτή να μην εξαπλωθεί. Να εξασφαλιστούν η πλήρης, στο 100% της ζημιάς, αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων, η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους και η στήριξη με ζωοτροφές και απολυμαντικά των κτηνοτρόφων, που θα υποχρεωθούν να θέσουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα. Να στελεχωθούν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας με όλο το απαραίτητο μόνιμο κτηνιατρικό και βοηθητικό προσωπικό».

 

 

Διευκρινίσεις για υλοποίηση Σχεδίων Βελτίωσης

* ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η υποχρέωση υποβολής πρώτης αίτησης πληρωμής του επενδυτικού σχεδίου στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) λαμβάνει τρίμηνη παράταση και θα πρέπει να υποβληθεί εντός 12 μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία το επενδυτικό σχέδιο έχει συμπεριληφθεί σε απόφαση ένταξης» τονίζει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟ) Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενημερώνοντας για την ορθή υλοποίηση των επενδύσεων των Σχεδίων Βελτίωσης των ήδη εγκεκριμένων παραγωγών της Δράσης 4.1.5 «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» και προσθέτει τα εξής:
«Επειδή η απόφαση ένταξης επενδυτών για την Π.Ε. Λάρισας στο πρόγραμμα εκδόθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2024, κατά συνέπεια η υποχρέωση κατάθεσης πρώτου αιτήματος πληρωμής ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις 24 Ιανουαρίου του έτους 2025. Για περισσότερες διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο A 1.1 (1ος όροφος) της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας (Καλλισθένους και Θεοφράστου) στο τηλέφωνο 2413-511.134.
Ακόμη, με σκοπό την ορθή υλοποίηση των επενδύσεων των Σχεδίων Βελτίωσης των ήδη εγκεκριμένων παραγωγών στο Υπομέτρο 4.1 των Δράσεων 4.1.1 «Στήριξη για επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις» και 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος» γνωστοποιεί τα εξής: Σύμφωνα με την υπ’ αρ.1824 /05-07-24 (ΦΕΚ 4128/Β/ 2024) απόφαση του ΥΠΑΑΤ, η υποχρέωση ολοκλήρωσης του φυσικού αντικειμένου και υποβολή του τελικού αιτήματος πληρωμής του επενδυτικού σχεδίου στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) λαμβάνει 6μηνη παράταση και θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 60 μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία το επενδυτικό σχέδιο έχει συμπεριληφθεί σε απόφαση ένταξης. Επειδή η πρώτη απόφαση ένταξης επενδυτών για την Π.Ε. Λάρισας στο πρόγραμμα εκδόθηκε στις 15 Απριλίου 2020, κατά συνέπεια το πέρας κατάθεσης τελικού αιτήματος θα πρέπει να είναι το αργότερο μέχρι 15 Απριλίου του έτους 2025. Για περισσότερες διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο A 1.1 (1ος όροφος) της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας (Καλλισθένους και Θεοφράστου) στο τηλέφωνο 2413-511.134».

 

 

Σήμα κινδύνου από τους ελαιοπαραγωγούς των Γόννων

* «ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΝΕΡΟΥ» ΤΟΝΙΖΕΙ Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Τεμπών σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι προχθές, «μέσα στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Τεμπών, ελαιοπαραγωγοί από τους Γόννους και από άλλα χωριά του Δήμου έστειλαν SOS για την παραγωγή της ελιάς που κινδυνεύει να χαθεί λόγω έλλειψης νερού, αποδίδοντας την κύρια ευθύνη στην ολιγωρία της Δημοτικής Αρχής.
Οι δημότες, κυρίως των Γόννων, όπου αυτήν τη στιγμή «καίγονται», εξέφρασαν με τρόπο σαφή και «έντονο» την αγωνία τους. Ο λόγος της αγωνίας τους επίσης σαφής και ξεκάθαρος. Είτε η Δημοτική Αρχή κάνει άμεσες κινήσεις, για μερική διόρθωση του εγκαταλελειμμένου αρδευτικού δικτύου, ώστε να μπορέσουν να ποτίσουν, σώζοντας τμήμα της παραγωγής, ή αυτή «πάει στράφι». Η Δημοτική Αρχή, ενώ αρχικά ήθελε να περιορίσει τη συζήτηση μεταξύ του δημάρχου και των επικεφαλής των παρατάξεων, μετά από πίεση των παρατάξεων, υποχώρησε και δέχτηκε ο λόγος να δοθεί, κυρίως, στους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι γνωρίζουν τα πράγματα από πρώτο χέρι και οι λύσεις που προτείνουν είναι ρεαλιστικές.
Την κυρίως εισήγηση, εκ μέρους των ελαιοπαραγωγών, έκανε ο τοπικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και πρώην κοινοτάρχης Γόννων Τάκης Δημεράς. Αν και δεν υπήρξε καμία επισήμως δέσμευση του δημάρχου για πολύ συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, εντούτοις μετά την εντονότατη πίεση που δέχτηκε από τους αγρότες των Γόννων, κάποιες μικρές παρεμβάσεις που θα γίνουν στο αρδευτικό δίκτυο, ενδέχεται να δώσουν μια ανάσα ανακούφισης και μια ελπίδα ότι η παραγωγή της ελιάς δε θα καταστραφεί ολοσχερώς. Οι μικροδιορθώσεις στο αρδευτικό σύστημα γίνονται δεκτές ως λύση ανάγκης, χωρίς να εγκαταλείπεται η διεκδίκηση, από τους αγρότες και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Τεμπών, για ολοκληρωμένη δημιουργία αρδευτικού δικτύου, με πλήρη αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων, εξασφαλίζοντας έτσι χαμηλό κόστος.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Τεμπών παρακολουθεί από πολύ κοντά την υπόθεση, γιατί πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα για όλη την περιοχή και επιπλέον γιατί οι κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγοί των Γόννων, διαθέτοντας λίγα στρέμματα, είναι στην κυριολεξία «κρεμασμένοι» από την παραγωγή της κάθε χρονιάς, για να μπορούν να επιβιώνουν» καταλήγει η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τεμπών Μαρία Κωστή.

 

 

Μέτρα κατά της πανώλης των μικρών μυρηκαστικών
* ΖΗΤΟΥΝ ΕΟΑΣΝΛ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

«Η εμφάνιση κρουσμάτων πανώλης των αιγοπροβάτων σε Τρίκαλα και Ελασσόνα αποκάλυψε για μία ακόμα φορά την τραγική υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών που επωμίζονται το σύνθετο έργο της αποτροπής της εξάπλωσης της ζωονόσου και της διασφάλισης της βιωσιμότητας των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων» τονίζουν με ανακοίνωσή τους η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ελασσόνας και ζητούν τη λήψη μέτρων για:
- Να μην εξαπλωθεί η νόσος της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στη χώρα μας.
- Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς των κτηνοτρόφων που έχασαν τα ζώα τους και να αναπληρωθεί από το κράτος το χαμένο εισόδημά τους.
- Οικονομική στήριξη (για ζωοτροφές, απολυμαντικά κ.λπ.) για κτηνοτρόφους που υποχρεώθηκαν να βάλουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα.
- Να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου.
- Να εξασφαλιστεί η πλήρης αναπλήρωση του κόστους ανασύστασης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο σε περίπτωση εμφάνισης εστιών της νόσου.
- Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε προσωπικό με προσλήψεις μόνιμων κτηνιάτρων και βοηθητικών ειδικοτήτων, με κατεπείγουσες διαδικασίες.
- Να ενισχυθεί η υλικοτεχνική υποδομή των κτηνιατρικών υπηρεσιών για να μπορέσουν να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους σε όφελος του λαού και της εγχώριας κατανάλωσης.

 

 

Δύο απινιδωτές για 303 ΠΕΒ και 404 ΓΣΝΛ
* ΕΝΕΚΡΙΝΕ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Την προμήθεια δύο αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών για τις ανάγκες πρόληψης υγείας των στρατιωτικών υπηρεσιών ενέκρινε σε πρόσφατη συνεδρίασή της η Περιφερειακή Επιτροπή Θεσσαλίας. Σύμφωνα με την απόφαση, ο ένας απινιδωτής θα χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών στο 303 ΠΕΒ που εδρεύει στην ανατολική πλευρά της Λάρισας και απασχολεί περίπου 350 άτομα προσωπικό και ο δεύτερος απινιδωτής θα εξοπλίσει στρατιωτικό ασθενοφόρο του 404 Στρατιωτικού Νοσοκομείου. Σημειώνεται ότι οι εξωτερικοί απινιδωτές, όπως αναφέρεται στην απόφαση, παραχωρούνται δωρεάν προς χρήση σε φορείς κατόπιν αιτήματος με γνώμονα την προαγωγή της πρόληψης υγείας των πολιτών και την εκπλήρωση των σκοπών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

 

 

Η ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ τιμά τον Κώστα Βιδάλη
* ΣΤΙΣ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Συμπληρώνονται φέτος 78 χρόνια (14/8/1946) από τον μαρτυρικό θάνατο του Κώστα Βιδάλη, πολιτικού συντάκτη του «Ριζοσπάστη» στη Θεσσαλία. Μέλος της ΕΣΗΕΑ από τα πιο παλιά, με αγωνιστική συνεισφορά σε όλους τους αγώνες του κλάδου. Ο Κ. Βιδάλης έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στα χρόνια της φασιστικής κατοχής στον τομέα του παράνομου αντιστασιακού Τύπου. Στέλεχος του ΚΚΕ και δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» δολοφονήθηκε στο χωριό Μελία από το αστικό κράτος. Ο Κώστας Βιδάλης είχε έρθει στη Θεσσαλία, παρόλο που γνώριζε ότι κινδυνεύει η ζωή του, για να κάνει ρεπορτάζ για την τρομοκρατία στην ύπαιθρο και έτσι να φτάσει η αλήθεια σε όλον τον λαό. Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, τιμώντας τον κομμουνιστή, αντιστασιακό και δημοσιογράφο Κώστα Βιδάλη, θα καταθέσει στεφάνι στον τόπο εκτέλεσής του στη Μελία την Τρίτη 13 Αυγούστου και ώρα 11 το πρωί.

 

 

Σε νέα Διεύθυνση το Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλίας

Από το Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλίας του Ελληνικού Κτηματολογίου γίνεται γνωστό προς τους πολίτες και τους επαγγελματίες ότι από την Τρίτη 23 Ιουλίου το Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλίας θα λειτουργεί στη νέα διεύθυνση, Παλαιολόγου 19, στη Λάρισα, Τ.Κ. 41223 (Απόφαση Δ.Σ. Ελληνικού Κτηματολογίου 293/8/11.07.2024).
Πρόκειται για έναν νέο χώρο που παρέχει στους συναλλασσόμενους τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν γρήγορα, άμεσα και χωρίς ταλαιπωρία, μέσα σε ένα σύγχρονο, ψηφιακά εξοπλισμένο, περιβάλλον. Λόγω της μεταστέγασης, αναστέλλονται έως και τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024 οι εργασίες για το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών του (διά ζώσης και ηλεκτρονικές).

 

 

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Τεμπών

Συνεδριάζει την ερχόμενη Τρίτη 23 Ιουλίου, στις 8 μ.μ., το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Τεμπών, στην αίθουσα συνεδριάσεων «Αντλιοστάσιο», στο Μακρυχώρι.
Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η ρύθμιση αποπληρωμής σε δόσεις, ληξιπρόθεσμων οφειλών ΔΕΥΑΤ, η συμμετοχή στη σύσταση της Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΕΚΠΠΘ) και στο Πρόγραμμα «Απόλλων» και η υποβολή αίτησης για Άδεια Ίδρυσης και Λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού Πυργετού.

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass