Φράγματα για την αντιμετώπιση πλημμυρών στη Θεσσαλία

* ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ, ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ * ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ * ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ ΠΕΤΡΟΣ ΒΑΡΕΛΙΔΗΣ

Δημοσίευση: 18 Ιουλ 2024 13:11

Του Κώστα Γκιάστα
Για μια σειρά από έργα που πρέπει να υλοποιηθούν, αλλά και για τη σειρά με την οποία κρίνεται καλύτερο να κατασκευαστούν, συζήτησαν χθες επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο ημερίδας διαβούλευσης της 1ης Αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας (EL08), που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο Λάρισας.

Έργα ορεινής υδρονομίας, που σχετίζονται με πολλές δεκάδες μικρά φράγματα. Έργα που έχουν ως στόχο να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άρδευση, πιο μεγάλα φράγματα, όπως του Εννιπέα, της Πύλης, του Μουζακίου, αλλά και έργα όπως είναι η σύνδεση Γυρτώνης – Κάρλας, ήταν, μεταξύ άλλων, στα θέματα της πολύωρης συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων.
Διοργανώτρια ήταν η Γενική Διεύθυνση Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υδάτων Θεσσαλίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, ενώ εκτός από τους διά ζώσης συμμετέχοντες στην αίθουσα, υπήρχαν και αρκετοί που το παρακολούθησαν διαδικτυακά, καθώς είχε ως στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων μερών και του ευρύτερου κοινού επί του προσχεδίου, καθώς και την καταγραφή σχετικών απόψεων και σχολίων.
Η διαβούλευση για την 1η Αναθεώρηση των ΣΔΚΠ αποτελεί στάδιο της διαδικασίας έγκρισής τους στο πλαίσιο της εφαρμογής της Οδηγίας 2007/60/ΕΚ. Αξίζει να σημειωθεί πως στην ημερίδα παρουσιάστηκε το προσχέδιο της 1ης Αναθεώρησης ΣΔΚΠ του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας (EL08), με έμφαση: Στην Προκαταρκτική Αξιολόγηση των Κινδύνων Πλημμύρας, στους Χάρτες Επικινδυνότητας και Κινδύνων Πλημμύρας, στην επίδραση της κλιματικής αλλαγής και τέλος, στους στόχους του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας και στο Πρόγραμμα Μέτρων.
ΠΕΤΡΟΣ ΒΑΡΕΛΙΔΗΣ
Αρχικά ο κ. Πέτρος Βαρελίδης, γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, ανέφερε πως «η εκδήλωση ακολούθησε την ημερίδα για το σχέδιο διαχείρισης λεκανών απορροής, που πραγματοποιήθηκε πριν μήνες. Είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία η δημόσια διαβούλευση. Δεν είναι προσχηματική διαδικασία, αλλά ουσιαστική που μας βοηθάει να φτιάξουμε ένα σχέδιο αντιμετώπισης των πλημμυρών το οποίο θα είναι ρεαλιστικό και άμεσα υλοποιήσιμο. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του σχεδίου διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας, εξασφαλίζοντας ήδη σημαντικούς πόρους από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και από τα έσοδα των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που διαχειρίζεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος».
Ακόμη, πρόσθεσε πως για «τα επόμενα δύο χρόνια έχουμε ήδη διασφαλίσει πολύ σημαντικά ποσά για να μπορέσουν αυτά τα έργα να ξεκινήσουν. Για να ξεκινήσουν, όμως, πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε ποια είναι αυτά και με ποια σειρά πρέπει να γίνουν. Αυτό είναι ακριβώς που κάνουμε μέσα από αυτήν τη διαδικασία, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στον Αύγουστο».
Για το ποια είναι τα πιο σημαντικά έργα που πρέπει να γίνουν είπε πως «υπάρχουν τα έργα ορεινής υδρονομίας. Μιλάμε για περίπου 100 μικρά φράγματα. Στόχος μας είναι, όπου είναι αυτό εφικτό, τα έργα αυτά να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άρδευση, άρα να έχουν μια τέτοια χωρητικότητα για να κρατάνε το νερό και να μπορούν να κρατήσουν περισσότερο όταν έρχεται το έντονο πλημμυρικό φαινόμενο.
Το άλλο κομμάτι είναι φράγματα πιο μεγάλα, όπως του Εννιπέα, της Πύλης, του Μουζακίου που λειτουργούν ως ανάσχεση στην πλημμυρική ροή, πρέπει να προχωρήσουν. Για να γίνει αυτό, όμως, πρέπει να υπάρχουν ώριμες μελέτες και να επικαιροποιηθούν για να καταλήξουμε σε οριστικό προϋπολογισμό».
Βέβαια, σημείωσε πως «υπάρχει και το ζήτημα της διώρυγας της Γυρτώνης - Κάρλας. Είναι ένα σημαντικό έργο που πρέπει να το δούμε και να προχωρήσουμε στην υλοποίησή του όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ήδη ο ίδιος ο πρωθυπουργός ασχολείται με το θέμα. Έχουμε σύσκεψη στο Μαξίμου εντός των επόμενων ημερών. Επομένως, όταν καταλήξουμε σ’ αυτά, θα γίνουν και οι απαραίτητες ενημερώσεις – ανακοινώσεις».
Για τον ΟΔΥΘ είπε πως «ψηφίστηκε ως νόμος αρχές Μαΐου και η διαδικασία έναρξης λειτουργίας είναι μια διαδικασία που χρειάζεται κάποιον χρόνο. Πιστεύουμε πως θα ολοκληρωθεί σε ενάμιση περίπου χρόνο με την απορρόφηση των ΤΟΕΒ που είναι περίπου 55 στη Θεσσαλία. Όλο αυτό θέλει τον χρόνο του. Δε θα περιμένουμε να δημιουργηθεί ο ΟΔΥΘ προκειμένου να ξεκινήσουν όλα αυτά τα έργα. Τα έργα θα κινούνται παράλληλα και όταν δημιουργηθεί ο ΟΔΥΘ και θα είναι λειτουργικός, θα αναλάβει επιτελικά τον συντονισμό της υλοποίησης και μετά θα αναλάβει την ορθή συντήρηση και λειτουργία.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ
Από την πλευρά του, ο συντονιστής γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας κ. Κώστας Τζανακούλης παρατήρησε ότι «είναι αλήθεια πως εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει καλύτερη κινητικότητα ως προς τα θέματα των νερών γενικότερα και ειδικότερα αυτών των πλημμυρών, αλλά και της ύπαρξης του νερού. Έχουμε πει επανειλημμένα πως οι πλημμύρες και η ύπαρξη του νερού είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος.
Τη μια ημέρα μπορεί να έχουμε έλλειψη και την άλλη πλημμύρες σαν αυτή του «Ντάνιελ». Θα πρέπει στη Θεσσαλία να επισπευστούν τα έργα που είναι απαραίτητα και για τις πλημμύρες, αλλά και για την περίσσια του νερού που χρειαζόμαστε για όλες τις χρήσεις. Έργα όπως είναι τα ορεινά φράγματα, τα μεγάλα φράγματα, η λίμνη Κάρλα, το φράγμα στη Γυρτώνη.
Πρέπει να ολοκληρωθούν. Αυτό τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση. Όταν με το καλό ολοκληρωθούν τα φράγματα σε Εννιπέα, Σκοπιά, Πύλη, Μουζάκι και εκείνα τα έργα που θα συνδέουν το φράγμα της Γυρτώνης με την Κάρλα και ακόμα πιο πέρα όταν σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τα αποστραγγιστικά ως αρδευτικά κανάλια και σταματήσει ο καθένας να μπαίνει και να κάνει ένα ανάχωμα μέσα στα ποτάμια, τότε νομίζω πως θα είμαστε στη σωστή κατεύθυνση και θα αποφεύγουμε τέτοια φαινόμενα. Εμείς μεταφέρουμε αυτές τις απόψεις όπου χρειάζεται. Είναι αλήθεια πως τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση επισπεύδει αυτές τις ενέργειες. Ήδη με την τελευταία σύσκεψη αποφασίστηκαν τα έργα τα ορεινά και γίνεται προγραμματισμός για τη συνέχεια».
Τα ερωτήματα, οι απόψεις και οι θέσεις που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας αναμένεται, σύμφωνα με τους διοργανωτές, να ληφθούν υπ’ όψιν για τη διαμόρφωση του οριστικού Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας.
Η ημερίδα να σημειωθεί πως έγινε σε υβριδική μορφή και ήταν, επίσης, ανοιχτή στο κοινό μέσω ζωντανής αναμετάδοσης από το Facebook και το Youtube.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass