Κίνδυνος - θάνατος οι αερογέφυρες ΟΣΕ

* ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΖΟΥΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΕΝΑ *ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΟΣΟ ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΝ ΚΑΘΩΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙ ΤΑ ΣΙΔΕΡΑ ΣΤΙΣ ΚΟΛΟΝΕΣ *ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ *ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΟΣΕ *ΤΙ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ Η ΑΥΤΟΨΙΑ ΤΗΣ «Ε» ΣΕ ΛΑΤΤΑΜΥΑ ΚΑΙ ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2024 13:55
Ποιος εγγυάται για τους πεζούς που περνούν από πάνω; Ποιος εγγυάται για τους πεζούς που περνούν από πάνω;

Μια διπλή απειλή τόσο για τους πεζούς όσο και για την ασφάλεια των διερχόμενων τρένων καταγράφεται μέσα στην πόλη της Λάρισας και αυτή είναι οι αερογέφυρες πεζών που βρίσκονται στις οδούς Λατταμύα και Υψηλάντου.

Η κατάστασή τους είναι απελπιστικά τραγική και εγκυμονεί κινδύνους για πολλούς και διάφορους λόγους. Η «Ε» μετά από τα πολλά παράπονα των κατοίκων των δύο περιοχών βρέθηκε στα σημεία και κατέγραψε τα κακώς κείμενα που υπάρχουν.
Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι πως η μια αερογέφυρα που βρίσκεται στο τέλος της οδού Υψηλάντου, επί της Παλαιολόγου, είναι σε άθλια κατάσταση. Τα σίδερα από την κολόνα στην οποία στηρίζεται έχουν κάνει την εμφάνισή τους και είναι σκουριασμένα. Με την απλή λογική κάτι τέτοιο σημαίνει πως ένα κομμάτι από το μπετόν έχει φύγει από τη θέση του και είναι άγνωστο πλέον αν έχει τη στατική επάρκεια που χρειάζεται για να χαρακτηρίζεται ασφαλής. Με την πάροδο των ετών έχει φθορές σε πολλά σημεία και σαφώς επιβαρύνεται από την ταχύτητα και το βάρος των διερχόμενων τρένων που περνούν λίγα εκατοστά πιο δίπλα. Τα σίδερα έχουν πεταχτεί και σε διάφορα σημεία από τις δύο σκάλες. Από εκεί δηλαδή που εκατοντάδες πολίτες ανεβοκατεβαίνουν καθημερινά για να περάσουν από τη μια πλευρά της πόλης στην άλλη. Χθες μάλιστα, ημέρα λειτουργίας της λαϊκής αγοράς στην περιοχή του σταθμού, πολλοί ήταν οι πολίτες που έρχονταν και επέστρεφαν από την οδό Δούκα.
Και λέμε από τις σκάλες διότι τα ασανσέρ τα τελευταία χρόνια σε μόνιμη βάση δεν λειτουργούν. Όταν πάλι λειτουργούν, είναι για λίγο καθώς μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ξανασταματούν.
Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα επίσης είναι ο τρόπος με τον οποίο έχουν κατασκευαστεί οι σκάλες. Το ένα τρίτο από τη μια πλευρά τους έχει κάτι σαν... τσουλήθρα, καθώς δεν μπορεί να καταλάβει κανείς το νόημα της ύπαρξής του καθώς αν είναι για άτομα με κινητικά προβλήματα, τότε πρόκειται για ένα κακόγουστο αστείο. Αν φύγει κάποιος με αναπηρικό καρότσι από εκεί, θα έχει σίγουρα ατύχημα από την ταχύτητα με την οποία θα φτάσει στο έδαφος. Αν πάλι έχει γίνει για να μεταφέρει κάποιος το καρότσι της λαϊκής για παράδειγμα, είναι πάλι αδύνατο κάτι τέτοιο και πολύ επικίνδυνο για όποιον το επιχειρήσει.
Το θέμα των σκαλοπατιών είναι το ίδιο σημαντικό. Τα περισσότερα σκαλοπάτια είναι σπασμένα, και σε συνδυασμό με τον ελλιπή φωτισμό, μετατρέπονται σε παγίδες για όσους ανεβαίνουν και κατεβαίνουν και φυσικά είναι πολλοί ηλικιωμένοι, η όραση των οποίων δεν είναι τόσο καλή. Η κατάσταση της γέφυρας στο ύψος του Μηχανοστασίου επί της οδού Λατταμύα δείχνει να είναι καλύτερη όσον αφορά στην κατάστασή της στο θέμα με τα μπετά και τα σίδερα. Εκεί που όμως τα πράγματα είναι τραγικά είναι στο θέμα των σκαλοπατιών, καθώς από την πλευρά της οδού Άρτης δεν υπάρχει χώρος να πατήσει πεζός με ασφάλεια. Κάτοικοι που περνούν σχεδόν καθημερινά τα σημεία μιλώντας χθες στην «Ε» εξήγησαν πως είναι ένα θέμα για το οποίο φωνάζουν χρόνια, όμως χωρίς αποτέλεσμα. Δεν νιώθουν ασφαλείς όταν περνούν τις γέφυρες, καθώς εξηγούν πως τα πλακάκια όταν βρέχει γλιστρούν, ενώ τα κάγκελα σε κάποια σημεία δεν είναι σταθερά. Η «Ε» σε επικοινωνία που είχε χθες με τον ΟΣΕ, ενημερώθηκε πως το θέμα των παρεμβάσεων στις δύο αερογέφυρες είναι προχωρημένο και σε λίγο διάστημα (θέμα μηνών ίσως) θα ξεκινήσει εργολάβος τις απαραίτητες εργασίες. Ωστόσο οι κάτοικοι το ακούν αυτό συχνά και δεν εκτιμούν πως θα δοθεί άμεσα λύση στο θέμα. Εν τω μεταξύ συνεχίζονται από πέρυσι τα έργα της τοποθέτησης των ηχοπετασμάτων σε μήκος 10 χλμ. στη Λάρισα. Πρόκειται για χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ έργο, συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 5.999.324 ευρώ, η σύμβαση του οποίου υπογράφηκε τον Ιανουάριο 2023.    ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass