Σε ιδιώτη το παζάρι της Λάρισας;

* ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΜΕΣΩ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ * ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ *ΦΩΝΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΝΔΡΑΣ

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2024 13:00

Του Κώστα Γκιάστα

Το παζάρι της Λάρισας και ο τρόπος λειτουργίας του, ήταν το θέμα που κυριάρχησε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου χθες βράδυ.

Κατά πλειοψηφία και με τη διαφωνία τόσο της «Συμπαράταξης» όσο και της Λαϊκής Συσπείρωσης, εγκρίθηκε η πρόταση της Δημοτικής Επιτροπής και σύμφωνα με αυτήν λοιπόν πλέον «δύναται ο Δήμος Λαρισαίων με απόφαση του Δ.Σ. που λαμβάνεται κατ’ έτος δια δημοπρασίας, ή εναλλακτικά να αναθέτει στον Αναπτυξιακό Οργανισμό του Δήμου Λαρισαίων κατόπιν σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης με τον Δήμο Λαρισαίων, να εκμισθώνει το σύνολο του χώρου, ή μέρος αυτού, όπου διεξάγεται η Εμποροπανήγυρη, σε τρίτον, ο οποίος θα αναλαμβάνει τη διεξαγωγή και λειτουργία της Εμποροπανήγυρης στο σύνολό της ή σε επιμέρους κομμάτια».
Τοποθετούμενος επ’ αυτού ο δήμαρχος Λαρισαίων εξήγησε πως θα υπάρχει νομιμότητα, διαφάνεια και εξυπηρέτηση δημοσίου συμφέροντος, άρση μακροχρόνιων παθογενειών, αλλά και απαλλαγή των δημοτικών υπηρεσιών από ένα μεγάλο βάρος. Έκανε λόγο για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό, ασφάλεια και εξασφάλιση του κέρδους για τον Δήμο και κάλεσε το ΔΣ να ψηφίσει θετικά για να «δοκιμαστεί κάτι καινούριο» και χωρίς να είναι δεσμευτικό για τη συνέχεια. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Agrothessaly. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Δημήτρης Δεληγιάννης είπε πως το παζάρι είναι ιστορικός θεσμός και είναι σημαντικό ζήτημα ο τρόπος με τον οποίο το εξελίσσει ο Δήμος και πώς θα διασφαλίσει να γίνει καλύτερο. «Η απόφαση να δοθεί σε ιδιώτη είναι πολιτική. Εδώ είναι η διαφωνία μας» είπε και συμπλήρωσε πως «Το παζάρι της πόλης δεν θα είναι των δημοτών. Δεν θα είναι θεσμός που έχουμε χρέος για να τον κάνουμε καλύτερο. Το κάνουμε κερδοσκοπικό παιχνίδι ενός ιδιώτη που δεν ξέρουμε ποιος είναι. Δεν θα συμφωνήσουμε και θεωρώ πως κάνετε ιστορικό λάθος» κατέληξε.  Ο κ. Πέτρος Κρίκης ως επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, αφού ξεκαθάρισε τη θέση του πως το παζάρι είναι αναχρονιστικός και χωρίς καμία αναβάθμιση ως θεσμός, σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή η δημοτική αρχή, έρχεται εντελώς προσανατολισμένη με τις αξίες της και με την ιδεολογία της να πάρει έναν θεσμό από την πόλη και να τον πάει ένα βήμα παραπέρα» και συμπέρανε πως όπως διαμορφώνεται η κατάσταση ο δήμαρχος και ο δήμος γίνονται ντίλερ επιχειρηματικών συμφερόντων που θα μοιράσουν την πίτα.

ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΜΑΝΔΡΑΣ
Την αγωνία τους για το γεγονός πως δεν έχουν εξασφαλίσει την ενοικίαση του χώρου, αλλά συνεχίζουν να καλλιεργούν τα δημοτικά αγροτεμάχια, εξέφρασαν πλημμυροπαθείς αγρότες από την περιοχή της Μάνδρας χθες βράδυ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε εκτός ημερησίας διάταξης το θέμα τους, που έχει προκύψει μετά τον νόμο για τα πλημμυρισμένα δημοτικά αγροτεμάχια. Σύμφωνα με αυτόν, όπως εξήγησε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος, μισθώσεις δημοτικών αγροτεμαχίων σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκη και τα οποία αγροτεμάχια αποδεδειγμένα δεν μπορούν να καλλιεργηθούν, μπορεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να παραταθεί η μίσθωση για δύο έτη. Στη συνέχεια όμως εξήγησε πως μιλώντας με τις υπηρεσίες, του είπαν πως υπάρχει ένα μεγάλο «αγκάθι». Αυτό βρίσκεται στο κομμάτι πως πρέπει να αποδειχθεί πως δεν μπορούν να καλλιεργηθούν. Πρόσθεσε πως για να δοθεί λύση στο θέμα πρέπει να απαλειφθεί αυτό το οποίο σχετίζεται κυρίως με την Κάρλα. Ακόμα πρόσθεσε πως ούτε ο Δήμος μπορεί να ελέγξει αν μπορούν να καλλιεργηθούν ή όχι.
Εκπρόσωποι των αγροτών ωστόσο που βρέθηκαν στη συνεδρίαση ζήτησαν να βρεθεί μια λύση και αν χρειαστεί να πληρώσουν κι όλας για να συνεχίσουν να καλλιεργούν μια γη που πλημμύρισε και έπαθαν μεγάλη ζημιά. «Δώστε λύση. Να τα πληρώσουμε για να ζήσουμε» είπαν χαρακτηριστικά. Ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης» κ. Δημήτρης Δεληγιάννης το χαρακτήρισε ως υπαρκτό πρόβλημα, ενώ παρατήρησε τον κ. Μαμάκο για το ότι η εικόνα του δεν ήταν καλή στο εν λόγω θέμα. Ζήτησε μάλιστα να εξαντληθούν όλες οι πιθανότητες για να δοθεί λύση. Ένταση σημειώθηκε όταν η δημοτική σύμβουλος της «Συμπαράταξης» κ. Νικολέττα Μπασδέκη ζήτησε από τον κ. Μαμάκο να μάθει αν ισχύουν τα όσα ειπώθηκαν από πολίτες για υπόδειξη δικηγόρου, με τον δήμαρχο να το χαρακτηρίζει «μεγάλο ατόπημα».
Ο αντιδήμαρχος κ. Αργυρόπουλος σημείωσε πως μπορεί να μην έχουν οι αγρότες αυτοί συμβόλαιο στα χέρια τους, όμως ποτίζουν με την ανοχή της δημοτικής αρχής. «Αν η δημοτική αρχή δεν είχε ανοχή και ανθρωπιά δεν θα τους αφήναμε. Πότισαν και χωρίς να έχουν πληρώσει μάλιστα. Η ευαισθησία αποδείχθηκε έμπρακτα» υπογράμμισε. Ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης» και πρώην αντιδήμαρχος, κ. Θάνος Αδαμόπουλος σημείωσε από την πλευρά του πως μετά τις πλημμύρες σε συνεννόηση με τον κ. Μαμάκο η δημοτική αρχή αποφάσισε να εξαιρεθούν οι εν λόγω περιοχές από τις δημοπρασίες. Αν και έκαναν ένα έγγραφο για παρατάσεις και μειώσεις ο νόμος που βγήκε τον Γενάρη ήταν ασαφής, αφήνοντας στο κενό αυτούς τους ανθρώπους. «Ας γίνει μια παρέμβαση για αλλαγή του νόμου» ζήτησε. Στην αρχή της συνεδρίασης ο κ. Μαμάκος έκανε μια σύντομη ενημέρωση για τις εξελίξεις που έλαβαν χώρα στη συνεδρίαση στο συμβούλιο ΚΕΔΕ, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση για όλους τους δήμους δύσκολη. Μίλησε για τη διαχείριση της βιομάζας και το γεγονός πως στην Αθήνα υπήρξαν επιχορηγήσεις, αλλά στην επαρχία όχι. Αναφέρθηκε στον ενιαίο κώδικα τοπικής αυτοδιοίκησης και πρότεινε να γίνει μια ειδική συνεδρίαση για να καταθέσουν εγκαίρως προτάσεις. Ακόμα αναφέρθηκε επιγραμματικά στο τέλος ταφής, ενεργειακό κόστος και σε θέματα ανακύκλωσης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass