«Μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα με μετόχους τους Δήμους»

*ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ ΘΑΝ. ΝΑΣΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2024 13:11

Σε εκδήλωση που πραγματοποίησε εταιρεία ενέργειας στην πρωτεύουσα, ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε:
«…Στην περιοχή της Θεσσαλίας, έχουν κατασκευαστεί και συνεχίζουν να κατασκευάζονται με μεγάλη ταχύτητα, φωτοβολταϊκά πάρκα και σε περιοχές με καλλιεργήσιμη γη υψηλής παραγωγικότητας, εκεί που δεν έγινε αναδασμός.

Βέβαια σε περιοχές όπου έχει γίνει αναδασμός δεν επιτρέπεται πλέον η κατασκευή τέτοιων πάρκων.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δημιουργείται συσσώρευση πάρκων τα οποία καταλαμβάνουν σημαντικό κομμάτι γης, που θα μπορούσε να καλλιεργηθεί αποδοτικά. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, εκτιμούμε ότι πρέπει να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός αξιοποίησης περιοχών χαμηλής παραγωγικότητας, με επιμερισμένη την περιβαλλοντική επιβάρυνση στο σύνολο της χώρας.
Συνεπώς, μια τέτοια η επένδυση που αναφέρθηκε από προηγούμενους ομιλητές και αφορά στα πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα σε λιμνοδεξαμενές, έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον γιατί κατά την εκτίμησή μας θα επιφέρει διττό όφελος. Ενεργειακό αφ’ ενός και εξοικονόμησης ύδατος αφετέρου γιατί θα μειωθεί η ποσότητα νερού που θα χάνεται λόγω της εξάτμισής του.
Στο σημείο αυτό θέλω να αναφερθώ στις αδειοδοτήσεις που έχουν χορηγηθεί για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή μας. Εδώ εγείρονται δύο θέματα. Το πρώτο: Είναι άραγε δυνατόν να κατασκευάζονται αυτά τα πάρκα στον Δήμο Κιλελέρ, και όταν εμείς ως Δήμος καταθέσαμε αίτηση για την εξεύρεση ενεργειακού χώρου για την κατασκευή ανάλογου που θα καλύπτει τις ανάγκες του Δήμου και των δημοτών, λάβαμε αρνητική απάντηση;
Το δεύτερο: Όπως γνωρίζετε υπάρχει ψηφισμένος νόμος σύμφωνα με τον οποίο οι εταιρείες (ΑΠΕ) όταν κατασκευάζουν ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, θα πρέπει να αποδίδουν ανταποδοτικά τέλη στον Δήμο, τα οποία εμείς οφείλουμε να τα αποδίδουμε στην τοπική κοινότητα με τη μορφή των περιβαλλοντικών έργων που θα κατασκευάσουμε.
Ο Δήμος μας μόνο για την κοινότητα της Νίκης, έλαβε από εταιρεία το ποσό των 17.300 ευρώ. Συνεπώς είναι επιβεβλημένο οι ΑΠΕ να εφαρμόσουν το νόμο και για να έχουν οι τοπικές κοινότητες δυνατότητα να κατασκευάσουν έργα επ’ ωφελείας τους, αλλά και για να αλλάξει πιθανόν στάση μια μερίδα των πολιτών η οποία διαφωνεί με τις συγκεκριμένες ενεργειακές επενδύσεις.
Για την αντιμετώπιση όμως του ενεργειακού προβλήματος θα ήταν ευχής έργο η πολιτεία να δημιουργήσει μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα στα οποία θα είναι μέτοχοι και οι Δήμοι. Να προχωρήσει δηλαδή στην εφαρμογή ενός προγράμματος, όπως το «Απόλλων» που συζητείται, μέσω του οποίου θα στοχεύει να μειώσει δραστικά το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, καθώς και τους Γενικούς και Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων.
Εμείς, ως Δήμος Κιλελέρ αποτελούμε παράδειγμα και με τις ενέργειές μας προβαίνουμε στη μείωση του ενεργειακού κόστους.
Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι δημιουργήσαμε και λειτουργούμε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ενός MW της ΔΕΥΑ Κιλελέρ, έχουμε αντικαταστήσει στο σύνολό τους τις αρδευτικές και υδρευτικές αντλίες με συσκευές νέας τεχνολογίας, έχουμε τοποθετήσει λαμπτήρες νέας τεχνολογίας λαμπτήρες (led), είμαστε στη διαδικασία κατασκευής εργοστασίου παραγωγής ενέργειας βιοαερίου, επίσης δημιουργήσαμε σύγχρονα δίκτυα άρδευσης.
Κλείνοντας την τοποθέτησή μου αξίζει να αναφερθώ στο γεγονός ότι ο Δήμος Κιλελέρ έχει αδειοδοτηθεί για την κατασκευή, σε συνεργασία με εταιρεία, φωτοβολταϊκού πάρκου τεσσάρων MW. Βέβαια εάν η πολιτεία υλοποιήσει το πρόγραμμα παραγωγής ενέργειας «Απόλλων» με συμμέτοχους τους Δήμους, εμείς θα ενταχθούμε σε αυτό αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη για τους δημότες μας, τη ΔΕΥΑ και γενικότερα για το σύνολο του Δήμου μας. Το έργο αυτό που πρόκειται να κατασκευαστεί, μπορώ να το χαρακτηρίσω ως παραδειγματικά ενεργειακό έργο, για ολόκληρη τη Θεσσαλία».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass