«Βυθίζεται» το υπόγειο πάρκινγκ στο οικόπεδο του πρώην ΙΚΑ

* Αθ. Μαμάκος: Υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες για την ανταλλαγή του οικοπέδου με τον ασφαλιστικό οργανισμό * «Ονειρο απατηλό» δηλώνει ο αντιδήμαρχος Βαγγ. Παπαλέξης * «Εχετε χάσει τα αυγά και τα καλάθια...» τονίζει ο πρώην αντιδήμαρχος Ντ. Διαμάντος

Δημοσίευση: 30 Ιουν 2024 13:35

Του Κώστα Γκιάστα

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες φαίνεται πως μετατρέπεται η υπόθεση της δημιουργίας υπόγειου πάρκινγκ στον χώρο του οικοπέδου του πρώην ΙΚΑ, που βρίσκεται επί των οδών Ασκληπιού και Ηπείρου, στο κέντρο της Λάρισας.

Ενώ επί θητείας της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής Απόστολου Καλογιάννη είχε ανακοινωθεί πως προχωρά η ανταλλαγή οικοπέδων ανάμεσα στον Δήμο Λαρισαίων και τον ΕΦΚΑ και παράλληλα, μελετάται η δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης 250 θέσεων στο οικόπεδο του πρώην ΙΚΑ (που ανήκει στον ΕΦΚΑ), η νυν Δημοτική Αρχή Θανάση Μαμάκου ανακοίνωσε πως όχι μόνο δεν προχωράει, αλλά αποδεικνύεται και... «όνειρο απατηλό».
Έτσι το χαρακτήρισε ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κυκλοφοριακών Παρεμβάσεων κ. Βαγγέλης Παπαλέξης, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως το σχόλιό του σχετίζεται με το γεγονός ότι χρειάζεται πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανταλλαγής οικοπέδων για να περιέλθει το οικόπεδο του πρώην ΙΚΑ στα χέρια του Δήμου Λαρισαίων, αφήνοντας αιχμές για την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και συγκεκριμένα ότι δεν είχε θέσει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της ανταλλαγής.
Το θέμα αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης.
Σε συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο της λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, ο κ. Παπαλέξης ξεκαθάρισε μεν πως η αξιοποίηση του οικοπέδου του ΙΚΑ είναι επιτακτική ανάγκη για την πόλη, αλλά!
Έκανε μια αναδρομή στα όσα είχαν ειπωθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και τόνισε πως «ανακοίνωσαν ολοκληρωμένο σχέδιο στάθμευσης 250 θέσεων, υπόγειο και από πάνω χώρους κοινόχρηστους παιδικής χαράς, αξιοποίησης χώρων για τη νεολαία. Πολύ καλό σχέδιο για να είναι αληθινό» και πρόσθεσε τα εξής: «Εμείς ως νέα Δημοτική Αρχή μπήκαμε σε διαδικασία να δούμε πώς μπορούμε να συνεχίσουμε αυτό που ξεκίνησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και να το υλοποιήσουμε».
Ανέφερε πως είχαν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις και η επικοινωνία με τον ΕΦΚΑ από το 2021 για την ανταλλαγή οικοπέδων.
«Φτάσαμε στο 2023 και ανακοινώθηκε τον Αύγουστο του ίδιου έτους πως θα επιτευχθεί ο στόχος και ότι έχει πραγματοποιηθεί η συμφωνία. Όταν αναλάβαμε, ως Δημοτική Αρχή, μας ήρθε μια επιστολή αρχές του χρόνου από τον ΕΦΚΑ που έλεγε τι ακριβώς γίνεται με αυτήν τη διαδικασία της ανταλλαγής των οικοπέδων» και συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής: «Η μεταφορά πραγματοποιείται από ένα ακίνητο προσφοράς συντελεστή σ’ ένα ακίνητο υποδοχής που βρίσκεται εντός ζώνης υποδοχής συντελεστή δόμησης. Οι ζώνες υποδοχής εγκρίνονται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τήρηση μιας σχετικής διαδικασίας, δηλαδή την εκπόνηση σχετικής μελέτης. Οι ζώνες αυτές καθορίζονται, επίσης, στο πλαίσιο εκπόνησης τοπικών πολεοδομικών σχεδίων. Η σχετική μελέτη δεν είναι σε εξέλιξη αυτήν τη στιγμή, αλλά ούτε και οι μελέτες τοπικών πολεοδομικών σχεδίων έχουν ξεκινήσει για τον Δήμο Λαρισαίων. Η  αρμόδια υπηρεσία, δηλαδή η Πολεοδομία της Λάρισας, συνέταξε με εντολή του αντιδημάρχου ένα πρώτο σκέλος τοπογραφικού διαγράμματος τροποποίησης σχεδίου, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουλίου 2021. Σύμφωνα με αυτό, υπήρχε περιγραφή για υπόγειο χώρο στάθμευσης, παιδική χαρά, χώρο εξυπηρέτησης πολιτών. Ωστόσο, απαιτείται η σύνταξη προμελέτης για κτιριολογικό πρόγραμμα, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει εκπονηθεί, έτσι ώστε να προκύψουν οι σχετικοί όροι δόμησης και να είναι πλήρες το συγκεκριμένο σκέλος του τοπογραφικού διαγράμματος» είπε ο κ. Παπαλέξης.
Αναφερόμενος στο δεύτερο σκέλος του τοπογραφικού διαγράμματος τροποποίησης σχεδίου, πρόσθεσε πως «αφορά στους τρόπους δόμησης που θα πρέπει να οριστούν στο αντίστοιχο οικόπεδο που προτείνεται για ανταλλαγή. Η τροποποίηση αυτή δεν μπορεί να ξεκινήσει αν δε δρομολογηθεί η μεταφορά του συντελεστή δόμησης, η οποία προϋποθέτει τον καθορισμό ζώνης υποδοχής μετά από εκπόνηση σχετικής μελέτης. Συνεπώς, η αρμόδια υπηρεσία δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσει αυτό το σκέλος της τροποποίησης σχεδίου».
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Παπαλέξη, πως «μια διαδικασία που ξεκίνησε από το 2021 με επιστολές, φτάσαμε στο 2024 χωρίς να υπάρχει οριστική συμφωνία» και πρόσθεσε πως αν υπάρξει οριστική συμφωνία, «θα πρέπει να υπάρξει απόφαση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, διοργάνωση διαγωνισμού για τη μελέτη, εκπόνηση μελέτης, αλλαγή του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου, εφαρμογές, ανεύρεση χρηματοδότησης που δεν υπάρχει, μελέτες». Όλα αυτά διευκρίνισε πως «θα πάρουν 2 θητείες δημοτικών αρχών. Καλό το σχέδιο, αλλά να είμαστε και πιο ακριβείς στον χρόνο υλοποίησης. Καλά τα σχέδια μεν, όνειρα απατηλά δε».
Ο  πρώην αντιδήμαρχος κ. Ντίνος Διαμάντος σχολίασε πως «έχετε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια».
Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος στην τοποθέτησή του ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως: «Για να μπορέσει να γίνει το συμβολαιογραφικό έγγραφο της ανταλλαγής, θα πρέπει ταυτόχρονα να έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία με την έκδοση του τίτλου μεταφοράς συντελεστή δόμησης. Αυτό είναι το ζητούμενο και πρέπει να το ξεπεράσουμε γιατί κι εμείς θέλουμε να τον διαχειριστούμε αυτόν τον χώρο. Διαπιστώνουμε πως υπάρχει μια δυστοκία από πλευράς του ΕΦΚΑ, γιατί ζητήσαμε να μας το παραχωρήσει κατά χρήση και δεν τον δίνουνε. Ίσα - ίσα μας στέλνουν χαρτί να πάμε να καθαρίσουμε εμείς το οικόπεδο, παρά το γεγονός πως δεν έχουμε την ιδιοκτησία του ακινήτου, την κυριότητα. Το κάναμε, όμως, για λόγους ασφάλειας» και καταλήγοντας υπογράμμισε πως «υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες στην ολοκλήρωση της συμφωνίας και της συμβολαιογραφικής πράξης της ανταλλαγής».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass