Ψάχνουν το «φάρμακο» της συμπόρευσης

* Οι Φαρμακευτικοί Συνεταιρισμοί ΠΡΟΣΥΦΛΑ και ΣοΦΛΑ του Νομού Λάρισας, που αριθμούν σήμερα περίπου 250 φαρμακεία μέλη * Τι δηλώνουν στην «Ε» οι πρόεδροι Πέτρος Καφανέλης και Δημήτρης Μιχαήλ * Την Τρίτη 2 και την Πέμπτη 4 Ιουλίου, αντίστοιχα, οι γενικές συνελεύσεις των μελών τους, αποφασίζουν για την κοινή πορεία

Δημοσίευση: 30 Ιουν 2024 13:00

Του Κώστα Γκιάστα

Εβδομάδα σημαντικών αποφάσεων, για την πορεία και το μέλλον των δύο μεγάλων Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών του Νομού Λάρισας, αναμένεται να είναι η ερχόμενη.

Ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Λάρισας (ΣοΦΛΑ), που ιδρύθηκε το 1946, και ο Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Λάρισας (ΠΡΟΣΥΦΛΑ), που ιδρύθηκε το 1986, αποφάσισαν προ ημερών σε κοινή σύσκεψη πως πρέπει να προσπαθήσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Κάτι τέτοιο, όμως, θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια των δύο γενικών συνελεύσεων των μελών των δύο συνεταιρισμών, όπου θα αποφασίζουν για το αν θα προχωρήσει αυτό το εγχείρημα και με ποιον τρόπο. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 2 Ιουλίου, το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των μελών του ΠΡΟΣΥΦΛΑ και θα ακολουθήσει δύο ημέρες αργότερα, την Πέμπτη 4 Ιουνίου, το απόγευμα, εκείνη του ΣΟΦΛΑ. Και οι δύο συνελεύσεις θα γίνουν στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ» και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στον κλάδο των φαρμακοποιών. Η «Ε» με αφορμή τις επικείμενες εξελίξεις στον κλάδο του φαρμάκου ζήτησε την άποψη των δύο προέδρων, του κ. Πέτρου Καφανέλη του ΣοΦΛΑ και του κ. Δημήτρη Μιχαήλ του ΠΡΟΣΥΦΛΑ, ενώ παραθέτει μια ιστορική αναδρομή των δύο Συνεταιρισμών, από τη γέννησή τους μέχρι σήμερα.

ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΦΑΝΕΛΗΣ - ΣοΦΛΑ
«Είναι αναμφισβήτητα μια σημαντική στιγμή» δηλώνει ο κ. Καφανέλης και προσθέτει πως: «Εκατοντάδες μέλη και των δύο συνεταιρισμών θα κληθούν να αποφασίσουν για τη συνέχεια. Θα συζητηθεί η συμπόρευση και αυτό, αν μη τι άλλο, αποτελεί μια πρόκληση για όλους μας. Περιμένουμε από τα μέλη μας να ακούσουν, να σκεφτούν και να αποφασίσουν το καλύτερο για όλους». Ωστόσο, ο κ. Καφανέλης σημειώνει πως δεν πρόκειται για μια εύκολη και απλή διαδικασία. «Είναι κάτι που βλέπουμε σε άλλα κράτη πως παίρνει χρόνια για να ολοκληρωθεί. Εμείς θα επιδιώξουμε, αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, να το ολοκληρώσουμε και να το τρέξουμε όσο πιο γρήγορα, αλλά και σωστά, γίνεται. Έχουμε την εμπειρία και τη διάθεση να το κάνουμε».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛ - ΠΡΟΣΥΦΛΑ
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΡΟΣΥΦΛΑ κ. Δημήτρης Μιχαήλ χαρακτήρισε αυτές τις στιγμές «ιστορικές, καθώς μετά από δεκάδες χρόνια οι δύο συνεταιρισμοί έχουν την ευκαιρία να γίνουν ένα. Κάτι τέτοιο θα το αποφασίσουν τα μέλη των δύο συνεταιρισμών στις γενικές τους συνελεύσεις. Εκεί θα κριθούν όλα». Για το τι σημαίνει μια συνένωση, δηλώνει πως «βασικά θωρακίζουμε την τοπική φαρμακευτική αγορά από τους ξένους εισβολείς. Βγαίνουμε πιο δυνατοί και με καλύτερη εξυπηρέτηση και συνέπεια στα μέλη. Θα έχουμε καλύτερους χειρισμούς στα ελλειμματικά φάρμακα, κάτι που σημαίνει καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Ως μια ενιαία δύναμη θα έχουμε καλύτερη πρόσβαση στην αγορά φαρμάκων και παραφαρμακευτικών. Επί της ουσίας δημιουργείται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Η ιστορία των συνεταιρισμών ξεκινάει από το 1946, με τη γέννηση του ΣΟΦΛΑ. Πρωτοστάτες σ’ αυτήν την προσπάθεια ήταν 22 φαρμακοποιοί μέτοχοι. Έντεκα από την πόλη της Λάρισας και έντεκα από την επαρχία του Νομού. Αναλυτικά τα ονόματά τους είναι τα ακόλουθα: Αλχανάτης Χαϊμ, Αστεριάδης Αγαμέμνων, Βάης Αναστάσιος, Βάης Βασίλειος, Επιτρόπου Δημήτριος, Ζυγόπουλος Κων/νος, Καραθάνος Δημήτριος, Τέτση Μαρία, Κυλικάς Βασίλειος, Κρίκης Οδυσσέας, Μαυρομμάτης, Κουκουβίκης Αντώνιος, Νούλης Βασίλειος, Κληρονόμοι Κουλιαλή, Χρυσοχόου Γεώργιος, Κληρονόμοι Ρακατσιάνη, Αγγελάκης Αλέξανδρος, Σαμσαρέλος Αντώνιος, Σκαφιδας Βασίλειος, Κυρόζης Ανδρέας, Παπαζήσης Γεώργιος και Κληρονόμοι Παπαλεξίου. Την 21η Φεβρουαρίου του 1946 πρωτολειτουργεί ο συνεταιρισμός επί της οδού Παπαναστασίου (στοά Μπούρα), από τους φαρμακοποιούς της Λάρισας, οι οποίοι συναισθανόμενοι τις υποχρεώσεις τους έναντι του κατατρεγμένου κοινωνικού συνόλου και βάζοντας υπεράνω όλων το λειτούργημα που ασκούσαν φτιάχνουν τον ΣοΦΛΑ. Αρχικά ο συνεταιρισμός λειτουργεί με τη συγκέντρωση των παραγγελιών στις ποσότητες που ήθελε το κάθε φαρμακείο, οι οποίες προωθούνταν στις λιγοστές αντιπροσωπείες ή εργοστάσια των Αθηνών. Η δε μεταφορά τους ήταν χρονοβόρα (περί των δεκαπέντε ωρών). Κάπου στο 1952, ο ΣοΦΛΑ μέσω αντιπροσώπου του, ορισμένου από το Εμπορικό Επιμελητήριο Λάρισας, πραγματοποιεί εισαγωγές από οίκους του εξωτερικού, με ανοιγμένες πιστώσεις της Εθνικής Τράπεζας, κυρίως σε αντιβιοτικά και σε μουρουνέλαιο. Την 1η Σεπτεμβρίου του 1975, ημέρα σταθμός στην ιστορία του συνεταιρισμού, το Δ.Σ. αποφασίζει επιτέλους μετά από αμφιταλαντεύσεις επτά ετών, από την ημέρα που άνοιξε το επάγγελμα του φαρμακοποιού το 1967, να εγγράψει νέα φαρμακεία και να πάψει πλέον να είναι η κλειστή συνεταιριστική ομάδα 24 φαρμακοποιών. Οι νέοι επτά φαρμακοποιοί δίνουν καινούρια ώθηση στον συνεταιρισμό, γίνεται ανανέωση του Διοικητικού Συμβουλίου και αύξηση της εταιρικής μερίδας, ώστε να καταστεί δυνατή η περαιτέρω είσοδος και άλλων μελών.
Το 1986, όμως, μια ομάδα 50 φαρμακοποιών στοχεύουν να ανοίξουν τον δεύτερο συνεταιρισμό ΠΡΟΣΥΦΛΑ. Γίνεται μια συνάντηση τότε για να υπάρξει κοινή πορεία των δύο συνεταιρισμών, αλλά αποβαίνει άκαρπη. Ο ΠΡΟΣΥΦΛΑ Π.Ε. παίρνει σάρκα και οστά το 1986, από μια ομάδα φαρμακοποιών που οραματίστηκαν καλύτερους όρους λειτουργίας, για μία ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών του φαρμακείου, στην προμήθεια στα στοκ και στην επάρκεια, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του. Μετά την παρέλευση της πρώτης δεκαετίας, ο ΠΡΟΣΥΦΛΑ Π.Ε. ξεπερνάει εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, κατακτώντας μία από τις πλέον ηγετικές θέσεις στον χώρο των επιχειρήσεων του κλάδου των φαρμάκων και στη διακίνηση παρα-φαρμακευτικών, ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Από το 1998 ως το 2005 ο συνεταιρισμός διευρύνει και ισχυροποιεί περαιτέρω το μερίδιό του και προχωρά σε υλοποίηση προγραμμάτων προς τα φαρμακεία, με στόχο την καλύτερη και πληρέστερη εξυπηρέτηση των πελατών. Οι επενδύσεις στην επιχείρηση άρχισαν με την αγορά νέων αποθηκευτικών χώρων το 1993 και συνεχίστηκαν με γρήγορους ρυθμούς, με αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των χώρων αποθήκευσης, διανομής φαρμάκων, καθώς και των χώρων διοίκησης και οικονομικών υπηρεσιών. ΣΟΦΛΑ και ΠΡΟΣΥΦΛΑ αριθμούν σήμερα περίπου 250 φαρμακεία μέλη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass