Μαθήματα δημοκρατίας στα Γενικά Αρχεία του Κράτους

*Για τους μαθητές του 5ου Λυκείου Λάρισας

Δημοσίευση: 23 Ιουν 2024 15:30

Οι μαθητές του 5ου Λυκείου Λάρισας γνώρισαν τον κόσμο των Γενικών Αρχείων του Κράτους, στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, με το πρόγραμμα των Γενικών Αρχείων του Κράτους της Λάρισας (ΓΑΚ).

Με αφορμή τη λήξη της σχολικής χρονιάς, πραγματοποιήθηκε απολογισμός αυτού του προγράμματος, όπου μεταξύ άλλων υλοποιήθηκε βιωματική δράση στον χώρο του Εργαστηρίου Πληροφορικής του σχολείου, τον Ιανουάριο του 2024. Οι υπεύθυνες των ΓΑΚ κ. Βασιλική Βλάχου, βιβλιοθηκονόμος-μουσειολόγος και κ. Δήμητρα Βουλτσίδου, φιλόλογος, παρουσίασαν στους μαθητές και τις μαθήτριες του Προγράμματος «Δημοκρατία και Εκπαίδευση-Εχθρός της Δημοκρατίας ο Ναζισμός» από τις τρεις τάξεις του σχολείου, καθώς και σε μαθητές/μαθήτριες του τμήματος Β3 του σχολείου, το πρόγραμμα των ΓΑΚ με τίτλο «Η αμφίεση μαθητών, εκπαιδευτικών κατά τη δικτατορία» μέσα από τις ιστορικές πηγές. Οι μαθητές/-τριες εργάστηκαν με τις αρχειακές πηγές που τους δόθηκαν, έμαθαν να αντλούν πληροφορίες, να διατυπώνουν ιστορικά ερωτήματα και να βγάζουν συμπεράσματα υπό την καθοδήγηση των υπευθύνων των ΓΑΚ. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν την αντιδημοκρατική, απολυταρχική, αντιεκπαιδευτική πολιτική στα χρόνια της δικτατορίας, όπου ο «εθνικός τύπος» του μαθητή ήταν αυτός που ακούει όσα επιτρέπεται να διδαχθούν. Στη διάρκεια του προγράμματος δόθηκε η δυνατότητα να δουλέψουν ομαδικά και να γνωρίσουν τις αρχές του σεβασμού, της δημοκρατικής συνύπαρξης, της μη βίαιης επίλυσης συγκρούσεων και της αλληλεγγύης.
Οι μαθητές αφού μελέτησαν τις αρχειακές πηγές κλήθηκαν με βάση αυτές να διαμορφώσουν ερευνητικά ερωτήματα. Η μελέτη των αρχείων λειτούργησε συμπληρωματικά προς τη σχολική εκπαίδευση και οι μαθητές ανακάλυψαν τις σχέσεις που συνδέουν τη λειτουργία του κράτους με την ιστορία.
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός του σχολείου για την υλοποίηση του προγράμματος ήταν η Βάγια Ντρογκούλη, μέλος της παιδαγωγικής ομάδας ήταν η Αρχοντία Γιαννακάκη. Για τη συνεργασία με το Πρόγραμμα «Δημοκρατία και Εκπαίδευση», τον συντονισμό είχε η Αρχοντία Γιαννακάκη και μέλος της παιδαγωγικής ομάδας ήταν η Καλλινίκη Θεοδωροπούλου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass