Επανακαθορίζουν δεδομένα αρχιτεκτονικής μετά τις πλημμύρες

ΣΗΜΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ, Η ΛΑΡΙΣΑ, Η ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ

Δημοσίευση: 22 Ιουν 2024 13:41

Οι πλημμύρες αναγκάζουν σε επανακαθορισμό της σχέσης ανάμεσα στο κτισμένο περιβάλλον και στη φύση και αυτό θα ερευνήσουν 25 περίπου ξένοι και 10 Έλληνες φοιτητές από τα 4 πανεπιστήμια, καθώς και 10 περίπου διδάσκοντες, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος, με επισκέψεις τους στις θεσσαλικές πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία «Ντάνιελ».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας «Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί νέα δεδομένα σε ένα βασικό ερώτημα των αρχιτεκτονικών σπουδών, στο πώς διαμορφώνεται η σχέση ανάμεσα στο κτισμένο περιβάλλον και στη φύση.  Το ερώτημα αυτό απασχολεί την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία με διάφορους τρόπους μετά τη βιομηχανική επανάσταση.  Ακόμα, εν πολλοίς, κυριαρχεί η πεποίθηση ότι ο άνθρωπος με την επιστήμη και την τεχνική έχει τη δυνατότητα να υποτάξει τη φύση.
Όμως οι πλημμύρες του 2023 στη Θεσσαλία, απέδειξαν ότι πιθανά θα πρέπει να διαχειριστούμε τη σχέση αυτή με διαφορετικό τρόπο.
Το Blended Intensive Program (BIP) Hybrid Urbanscapes αποτελεί συνεργασία της Αρχιτεκτονικής Σχολής της Νάντης (ENSA, Nantes) του Anhalt University of Applied Sciences, του πανεπιστημίου Frederico II και της Νάπολη με οργανωτή το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.
Χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ και είναι ενταγμένο στα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων που συμμετέχουν.
Θα συμμετάσχουν 25 περίπου ξένοι και 10 Έλληνες φοιτητές από τα 4 πανεπιστήμια, καθώς και 10 περίπου διδάσκοντες. Θα συμμετάσχουν επίσης προσκεκλημένοι από το Π.Θ., το ΕΜΠ, το TU Eindhoven, το Euromed University of Fez και το University of Tokyo.
Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των φοιτητών και φοιτητριών σε σχέση με τα ζητήματα των ακραίων φαινομένων και την αλλαγή παραδείγματος ως προς τους τρόπους που οι αρχιτέκτονες, οι πολεοδόμοι, οι αρχιτέκτονες τοπίου διαχειρίζονται τη σχέση του κτισμένου και της φύσης.
Οι συμμετέχοντες οι οποίοι θα δουλέψουν μαζί επί μία εβδομάδα, από την 1 έως 6 Ιουλίου 2024, ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητές τους, θα επισκεφτούν τη Γιάννουλη στη Λάρισα, τη λίμνη Κάρλα και το Μικρό του Πηλίου, για να καταλάβουν τις διαφορετικές κλίμακες της καταστροφής και να συζητήσουν τις διαφορετικές κλίμακες παρέμβασης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass