ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

Μπορούμε να περάσουμε στην …αντεπίθεση!

Εργαζόμενοι φοιτητές και αγρότες τίμησαν το «Πολυτεχνείο»

Δημοσίευση: 17 Νοε 2014 23:44 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:18

 

 

Του Δημήτρη Βάλλα

Μεταφέροντας το μήνυμα ότι «μπορούμε να κερδίζουμε καθημερινά πολλές μάχες μικρές και μεγάλες σε κάθε χώρο και ότι μπορούμε να περάσουμε στην αντεπίθεση» εκδήλωση και συγκέντρωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου πραγματοποίησαν χθες βράδυ στην Πλατεία Ταχυδρομείου , το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, η ΕΟΑΣΝΛ, η Ένωση Γυναικών μέλος (ΟΓΕ), η Ομοσπονδία ΕΒΕ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Ξεκινώντας την εκδήλωση εκ μέρους των σπουδαστών και της νεολαίας, χαιρετισμό απηυθυνε το μέλος της τοπικής γραμματείας του ΜΑΣ Δημήτρης Γεροδήμος, ενώ κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Ιωάννης Σκόκας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΛ και στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Η αποτίμηση

Αφού πρώτα αναφέρθηκε στο ιστορικό της Επετείου μίλησε για την αποτίμηση των χρόνων που παρήλθαν :

«Τα 41 χρόνια, που πέρασαν από το 1974,είπε,  είναι χρόνος αρκετός για να αποτιμηθεί η πείρα αυτής της διαδρομής. Προσφέρει συμπεράσματα που αφορούν σήμερα τη ζωή και το μέλλον ιδιαίτερα των νεότερων γενεών, που δεν έζησαν πολλά από τα γεγονότα των τεσσάρων αυτών δεκαετιών . Όσα δραματικά συμβαίνουν τα τελευταία 6 χρόνια, δεν είναι ανεξάρτητα από εκείνα που προηγήθηκαν, δεν είναι αποτέλεσμα μιας κακής διαχείρισης ή κάποιων αρνητικών πλευρών του πολιτικού συστήματος. Τα 41 χρόνια προσφέρονται για να αναδειχθεί η ταξική ουσία της πολιτικής που εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται. Προσφέρονται, για να εξηγηθούν οι ταξικές στοχεύσεις για την αναμόρφωση του σάπιου πολιτικού συστήματος, αλλά και ο ιστορικά παρωχημένος χαρακτήρας του κοινωνικοοικονομικού συστήματος γενικότερα.

Αντλούμε από αυτόν τον αγωνιστικό σταθμό της πάλης μας αισιοδοξία, αποφασιστικότητα, πίστη στον δίκαιο αγώνα μας. Η εργατική τάξη μαζί με τους συμμάχους της, τους μικρούς ΕΒΕ,  τους φτωχούς αγρότες, τις γυναίκες και τους νέους όπως τότε, έτσι και σήμερα μπορεί και πρέπει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη εκείνων των αναγκαίων αγώνων που θα βάλουν τέρμα στην κυριαρχία των μονοπωλίων. Η συμπόρευση  του λαού μέσα από τους φορείς και τα σωματεία του, αποτελεί βασικό όρο για την ανατροπή της βαρβαρότητας, την αποτροπή των νέων βάρβαρων μέτρων.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν ήταν απλά ένα μαζικό και ξαφνικό μαχητικό ξέσπασμα. Δεν προήλθε από το πουθενά. Δεν ήταν ένα αυθόρμητο γενικά ξέσπασμα ή έργο ορισμένων πρωτοπόρων αγωνιστών. Ήταν αποτέλεσμα της ασίγαστης και πολύμορφης λαϊκής πάλης και σύγκρουσης πολιτικών.

Οι γνήσιες λαϊκές εξεγέρσεις δεν παραγγέλνονται, δεν εκβιάζονται από τα πάνω, αλλά και δεν ωριμάζουν αν η πρωτοπόρες δυνάμεις δε δουλεύουν σε αυτή την προοπτική και δεν είναι έτοιμη ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά να την οδηγήσει στη νίκη με σχέδιο. Τα μεγάλα γεγονότα δεν εμφανίζονται ξαφνικά. Μπορεί να ξεσπάσουν ή να εκδηλωθούν ξαφνικά. Ωριμάζουν, όμως, μέσα στο χρόνο και συμπυκνώνουν πολύμορφες, συχνά ασύνδετες μεταξύ τους επιμέρους δράσεις…»

Έντονη κριτική

Ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση αλλά και στη δημοτική αρχή, ζήτησε από όλους συσπείρωση για την επιτυχία της Πανελλαδικής Πανεργατικής απεργίας της 27ης Νοεμβρίου τονίζοντας μεταξύ άλλων…

«Ακόμη και σήμερα για άλλη μια φορά βιάζονται να ξεμπερδέψουν με το νόημά του, τα οράματά του. Να μας πείσουν πως ξέφτισαν στο σήμερα. Μας λένε «μια από τα ίδια και φέτος». Αποκαλούν την αναφορά σε αυτά τα οράματα στείρα συνθηματολογία και την αποκήρυξή τους εκσυγχρονισμό. Όσοι παραμένουν και δεν εκσυγχρονίζονται πάσχουν από έλλειψη λογικής. Και η λογική που προβάλουν σήμερα  είναι η υποταγή στην βαρβαρότητα που ζούμε. Αυτό είναι εφικτό, το ρεαλιστικό που μιλούν τόσο η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ  αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό βεβαίως ο ρεαλισμός είναι που επιβάλει να σβήνουν με την γομολάστιχα ακόμη κι από τις ανακοινώσεις ότι μπορεί να φανερώσει την αλήθεια.

Για το πώς αντιλαμβάνονται τα αιτήματα, τα οράματα του Πολυτεχνείου χαρακτηριστική περίπτωση είναι και  εδώ η δημοτική αρχή. Οργανώνει συγκέντρωση για τιμήσει το Πολυτεχνείο την ίδια στιγμή που ως μακρύ χέρι της κυβέρνησης εφαρμόζει κατά γράμμα την αντιλαϊκή πολιτική , στρέφεται ακόμη εναντίον των ίδιων των εργαζομένων, σέρνοντάς τους στα δικαστήρια όταν διεκδικούν την επαναπρόσληψη τους. Κι όλα αυτά λέει για το καλό τους, την σωτηρία τους. Προασπίζεται τα ιδανικά του Πολυτεχνείου αποφεύγοντας ακόμη και συζητήσει τα ελάχιστα μέτρα προστασίας και ανακούφισης για τους άνεργους που εδώ και καιρό έχει ζητήσει το ΕΚΝΛ και τα Σωματεία του.

Είναι καθήκον μας να αντισταθούμε στο «ρεαλισμό» των ορίων αντοχής της οικονομίας που έχουν οι προτάσεις της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες προσαρμόζουν τις απαιτήσεις μας στις ανάγκες του κεφαλαίου…»

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε με πανό και συνθήματα πορεία από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης μέχρι την Πλατεία Ρήγα Φεραίου στο χώρο όπου βρίσκεται το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του ήρωα της επανάστασης του 1821.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass