ΚΛΕΒΟΥΝ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΑ

Οι «ποντικοί», «λατρεύουν» τις δημόσιες υπηρεσίες!

* Αναρίθμητα και σχεδόν καθημερινά τα περιστατικά που δεν αναφέρονται καν στην αστυνομία επειδή πρόκειται για μικροποσά

Δημοσίευση: 16 Νοε 2014 12:00 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:15

Οι δημόσιες υπηρεσίες και δη αυτές με καθημερινές συναλλαγές με το κοινό, αποδεικνύονται οι αγαπημένες των «ποντικών», των κλεφτών στη γλώσσα της ΕΛ.ΑΣ., που κλέβουν από πορτοφόλια μέχρι κινητά. Οι δράστες που εκμεταλλεύονται, άλλοτε την πολυκοσμία και άλλοτε τη συναλλαγή των υπηρεσιών με το κοινό, συνήθως περνάνε απαρατήρητοι αλλά φεύγοντας, έχουν αφαιρέσει κινητά τηλέφωνα που κατά τη συνήθη πρακτική αφήνονται πάνω στο γραφείο όπως και πορτοφόλια, αποφεύγοντας βεβαίως τις τσάντες των υπαλλήλων, για να μην γίνονται αντιληπτοί.

Οι δράστες χτυπούν γρήγορα, δεν έχουν προαποφασίσει τον «στόχο» τους, απλά κάνουν «πέρασμα» από κάποια Υπηρεσία αφού είναι βέβαιοι πως όλο και κάποιος υπάλληλος που «πετάχθηκε» σε διπλανό γραφείο θα έχει ξεχάσει το κινητό του ή θα έχει αφήσει την τσάντα του σε εμφανές σημείο.

Οι δράστες, που δεν ορρωδούν προ ουδενός, στοχεύουν ακόμη και σε νοσοκομεία τα οποία ελέγχονται από ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης. Ετσι λοιπόν περιφέρονται από κλινική - σε κλινική, από θάλαμο - σε θάλαμο στοχεύοντας σε συνοδούς ασθενών.

Στα νοσοκομεία βεβαίως οι δράστες δείχνουν μεγαλύτερη «αδυναμία» στα γραφεία των γιατρών, ποντάροντας στα πορτοφόλια, αλλά δεν έχουν αντίρρηση και για φορητές συσκευές όπως tablet, netbook κλπ.

Γενικότερα οι δράστες, νεαρής συνήθως ηλικίας, προτιμούν τα πορτοφόλια αφού τα κινητά τηλέφωνα, τους είναι «άχρηστα» και ως συσκευές (με εξαίρεση σπάνιες περιπτώσεις) οι οποίες δεν έχουν αξία μεταπώλησης ενώ οι πραγματικοί ιδιοκτήτες μπλοκάρουν τον αριθμό σύνδεσης. Αλλωστε σήμερα, οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας παρέχουν τη δυνατότητα ακύρωσης ακόμη και των συσκευών αρκεί ο ιδιοκτήτης να τους κοινοποιήσει τον ειδικό αριθμό («κωδικός IMEI»).

Περιστατικά τέτοιων κλοπών σε Υπηρεσίες της Λάρισας καταγράφονται ιδιαίτερα τακτικά, στην πραγματικότητα είναι καθημερινά, αλλά επειδή πρόκειται για μικροποσά, όπως και για κινητά τηλέφωνα που αμέσως αντικαθίστανται με την προμήθεια νέου, δεν αναφέρονται καν στην αστυνομία.

Μικροκλοπές που θεωρούνται ασήμαντες βάζοντας ωστόσο σε μπελά τα θύματα των «ποντικών», καθώς πρέπει να δηλωθεί στην ΕΛ.ΑΣ. αρχικά και να επαναληφθεί στη συνέχεια η διαδικασία έκδοσης νέας αστυνομικής ταυτότητας, όπως και να δηλωθεί η απώλεια του κινητού τηλεφώνου.

 Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα χρήματα στα κλεμμένα πορτοφόλια όντως αποτελούν μικροποσά (10 και 20 ευρώ) αφού οι περισσότεροι υπάλληλοι γνωρίζουν το πρόβλημα και δεν αφήνουν περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι τους.

Στην τελευταία περίπτωση βεβαίως στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στη Λάρισα, υπάλληλος που πήγε για λίγο σε γραφείο συναδέλφου του, επιστρέφοντας στο δικό του διαπίστωσε πως από το συρτάρι του γραφείου του, είχαν αφαιρέσει τσαντάκι που περιείχε 6.000 ευρώ από έσοδα της Υπηρεσίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι βέβαιο πως ο δράστης ταυτίζεται με τους «ποντικούς» αλλά είναι ίδια η πρακτική, της εκμετάλλευσης δηλαδή της ολιγόλεπτης απουσίας.

Β.ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass