ΣΕ «4+1» ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Προϋπολογισμός με κοινωνικό πρόσημο

* Ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και της τοπικής απασχόλησης, υλοποίηση έργων με βάση τις προτάσεις των δημοτικών διαμερισμάτων στις προτεραιότητες, ενώ ξεχωριστό τομέα αποτελούν Πολιτισμός και Αθλητισμός

Δημοσίευση: 15 Νοε 2014 11:20 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:15

 

Τα οικονομικά δεδομένα με αφορμή την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού, για το 2015, του Δήμου Λαρισαίων εξετάζει σχολαστικά η δημοτική αρχή εστιάζοντας σε «τέσσερις συν έναν» στόχους.

Η επεξεργασία των στοιχείων ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες και το οικονομικό επιτελείο του δήμου θα παρουσιάσει το σχέδιο στην Οικονομική Επιτροπή, με τον προϋπολογισμό να κατατίθεται προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο έως το τέλος Νοεμβρίου.

Βασική κατεύθυνση της νέας δημοτικής αρχής είναι ο νέος προϋπολογισμός να αποτελέσει έναν προϋπολογισμό με κοινωνικό πρόσημο, «έναν προϋπολογισμό με έμφαση στην κοινωνική πολιτική» όπως πρόσφατα είχε δηλώσει ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης σε πρόσφατη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Με «εξοικονόμηση πόρων» με αφορμή και το νέο οικονομικό περιβάλλον αλλά και από το «συμμάζεμα» των δαπανών στον «λαβύρινθο» των 1.200 διαφορετικών «κωδικών» πιστώσεων, η νέα δημοτική αρχή στοχεύει, στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, στην ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης και, στην υλοποίηση έργων με βάση τις προτάσεις των δημοτικών διαμερισμάτων τοπικών. Ξεχωριστό στόχο, αποτελεί η αναβάθμιση των τομέων του Πολιτισμού και του Αθλητισμού «με μεγιστοποίηση δράσεων χωρίς να είναι απαραίτητη η αύξηση των δαπανών» σε μια φιλοσοφία «εντελώς διαφορετική από αυτή της προηγούμενης περιόδου» όπως κατά καιρούς έχει επισημανθεί από τη νέα δημοτική αρχή.

Ακόμη μεγαλύτερο «συμμάζεμα» των οικονομικών του Δήμου, εκτιμάται πως θα προκύψει στο μέλλον, όταν τεθεί σε λειτουργία το υπό σχεδιασμό Ενιαίο Σύστημα Προμηθειών, στη θέση του «κατακερματισμένου» σήμερα συστήματος, ανά Διεύθυνση.

ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Δήμου για το 2015 «συνολικά» αγγίζει τα 127 εκατ. ευρώ αλλά αφαιρώντας εισπράξεις για έργα υπέρ τρίτων, εισπράξεις παρελθόντων ετών κλπ (μόνο σε 12 εκατ. ευρώ ετησίως ανέρχονται τα προνοιακά επιδόματα που εισπράττει ο Δήμος προκειμένου να τα καταβάλλει άμεσα σε δικαιούχους) τότε ο πραγματικός προϋπολογισμός, σύμφωνα με οικονομικές πηγές, μειώνεται σε λιγότερα από 90 εκατ. ευρώ.

Η νέα δημοτική αρχή προχώρησε ήδη στην ανακατανομή των κονδυλίων, μέσω κύκλου αναμορφώσεων δαπανών, έτσι ώστε στον νέο προϋπολογισμό να αντανακλώνται οι δικές της προτεραιότητες. Με τον ορισμό των προτεραιοτήτων από τον κ. Καλογιάννη, τον εντοπισμό των «κενών» σημείων και με μια «ρεαλιστική εκτίμηση» για τις ανάγκες σε προσωπικό, το οικονομικό επιτελείο απομένει να διαμορφώσει με σαφήνεια το πώς οι αποφάσεις αυτές θα λάβουν «σάρκα και οστά» στον νέο προϋπολογισμό.  

ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ

Στο οικονομικό επιτελείο του Δήμου, το «νοικοκύρεμα» των οικονομικών (όπως για παράδειγμα, μεταξύ άλλων, η μείωση της δαπάνης για τα τηλέφωνα που το 2013 ανήλθε σε 100.000 ευρώ) αποτελεί άμεση προτεραιότητα με αφορμή και την περίοδο λιτότητας αφενός και τις διαρκώς μειούμενες πιστώσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εκτιμούν παράλληλα πως μακροπρόθεσμα, μεγαλύτερα ποσά θα εξοικονομηθούν, όταν τεθεί σε λειτουργία το Ενιαίο Σύστημα Προμηθειών, στη θέση του «κατακερματισμένου» σήμερα συστήματος προμηθειών από τις 12 περίπου Διευθύνσεις του Δήμου οι οποίες έχουν τον δικό τους προϋπολογισμό.

ΣΤΟΧΟΙ

Από την ανακατανομή των κονδυλίων, μέσω των αναμορφώσεων των δαπανών, ο Δήμος Λαρισαίων επεξεργάζεται σήμερα πρόγραμμα «τεσσάρων συν ενός» στόχων, πρόγραμμα που θα εξειδικευθεί προκειμένου να κατατεθεί στην Οικονομική Επιτροπή αρχικά και στο Δημοτικό Συμβούλιο στη συνέχεια, έως το τέλος του τρέχοντος μηνός, όπου θα κατατεθεί προς ψήφιση ο νέος προϋπολογισμός.

Πρώτο βασικό άξονα του νέου προϋπολογισμού αποτελεί η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής με το ποσό του 1 εκατ. ευρώ επιπλέον. Πρόταση που δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη αφού δεν υπάρχει σήμερα βάση δεδομένων για τις ευπαθείς ομάδες με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστός ακόμη ο πραγματικός αριθμός των δικαιούχων. Σημειώνεται πως πρόκειται για επιπλέον πίστωση που θα λειτουργήσει προσθετικά στις σημερινές δράσεις των προνοιακών δομών του Δήμου.

Δεύτερο βασικό άξονα του νέου προϋπολογισμού αποτελεί η ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης με δράσεις (ύψους 1,5 εκατ. ευρώ) που θα στοχεύουν στις συντηρήσεις δικτύου υποδομών έτσι ώστε «αφενός να συμμορφωθεί η εικόνα της πόλης και αφετέρου να ενισχυθεί η απασχόληση».

Ο τρίτος βασικός άξονας, αφορά σε πρόσθετα έργα (ύψους 3 εκατ. ευρώ) με βάση τις προτάσεις δημοτικών διαμερισμάτων και κοινοτήτων. Η νέα δημοτική αρχή, όπως αποδεικνύεται το τελευταίο διάστημα, ενθαρρύνει τη λειτουργία θεσμών όπως τα Διαμερισματικά Συμβούλια σε συνελεύσεις των οποίων, καταγράφονται οι προτάσεις κατοίκων συνοικιών και κοινοτήτων ενόψει και του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος (2015 – ’20). Στις προτάσεις αυτές θα στοχεύσει ο Δήμος, μετά από ιεράρχησή τους, για τα πρόσθετα έργα.

Ξεχωριστό αλλά επίσης βασικό άξονα του νέου προϋπολογισμού, αποτελούν τέλος οι τομείς του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, στους οποίους η νέα δημοτική αρχή θα δώσει έμφαση «ανατρέποντας» την εικόνα της προηγούμενης περιόδους. Εκτιμάται μάλιστα πως, χωρίς να ακυρωθούν πρωτοβουλίες όπως μεταξύ άλλων το Φεστιβάλ Πηνειού για παράδειγμα και, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη αύξηση των αντίστοιχων δαπανών, ο Δήμος Λαρισαίων μπορεί να προχωρήσει σε μεγιστοποίηση του έργου.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass