«Η συνύπαρξη ουδέν πρόβλημα έχει προκαλέσει»

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΥΡ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΜΗ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟΥ

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2024 14:00

Με αφορμή ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος «Ελληνική Λύση» Κυριάκος Βελόπουλος, με θέμα «Πλημμυρόπληκτοι και παράνομοι μετανάστες διαβιούν ομού στη Δομή του Κουτσόχερου Λαρίσης», ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτριος Καιρίδης σε απάντησή του αναφέρει τα εξής:

«Η φιλοξενία πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών σε Περιφερειακές Υπηρεσίες Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπως είναι η Δομή Κουτσόχερου, βασίζεται στην εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων του κράτους μας, όπως απορρέουν από το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο σχετικά με την υποδοχή αιτούντων άσυλο.
Στο πλαίσιο της άμεσης ενεργοποίησης των υπηρεσιών μας για την παροχή συνδρομής με κάθε δυνατό μέσο στους πλημμυροπαθείς της Λάρισας, στις 12.09.23 η Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο προέβη στην άμεση εκκένωση της Δομής Φιλοξενίας Κουτσόχερου, μέσω της μετακίνησης των 907 ωφελούμενων/διαμενόντων πτχ σε άλλες δομές φιλοξενίας. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίστηκε η προσωρινή φιλοξενία πλημμυροπαθούντων, σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε μέριμνα για την επικαιροποίηση αναγκών και παράλληλα πραγματοποιήθηκαν εργασίες για τη βελτίωση τμήματος της Δομής από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στις 25/09/2023 η δομή παραχωρήθηκε στους πλημμυροπαθείς, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη δυτική της πτέρυγα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παύση λειτουργίας της δομής συνεπάγεται παύση των πληρωμών των εργαζομένων στις εταιρείες - υπεργολάβους, που απασχολούνται στη δομή, αφού η σχετική δαπάνη, για να είναι επιλέξιμη από την Ε.Ε., προϋποθέτει τη λειτουργία της. Για την άρση αυτής της αδικίας σε βάρος πλημμυροπαθών εργαζομένων, εκτός των άλλων λόγων, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία της δομής, στις 05.01.2024, με αιτούντες άσυλο (αποκλειστικά οικογένειες) και η επαναπρόσληψη του προσωπικού στις εταιρείες που παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες φιλοξενίας και σίτισης στη δομή. Επί του παρόντος η εν λόγω δομή φιλοξενεί 686 αιτούντες άσυλο και 124 Έλληνες πλημμυροπαθείς της ευρύτερης περιοχής (ημ. αναφοράς 14/3/2024), ενώ σημειώνεται ότι μέχρι τώρα η συνύπαρξη ουδέν πρόβλημα έχει προκαλέσει.
Η δομή διαθέτει κλιμάκιο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, στελεχωμένο από επαγγελματίες υγείας διάφορων ειδικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων ιατρών, νοσηλευτών, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, ικανών να παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα ή/και να παραπέμπουν σε νοσοκομεία, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Επιπρόσθετα, η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης με τη σύναψη της υπ’ αριθμ. 274022/27-09-2021 συμφωνίας-πλαίσιο σχετικά με τη διαχείριση των εγκαταστάσεων που περιλαμβάνει υπηρεσίες καθαρισμού, φύλαξης και τεχνικής διαχείρισης/συντήρησης εγκαταστάσεων βελτίωσε την ποιότητα των παροχών στους οικίσκους που διατίθενται και επιπλέον, με την υπ’ αριθμ. 32/2021 σύμβαση για τη φύλαξη των δομών, αύξησε το επίπεδο ασφάλειας των δομών. Οι ως άνω υπηρεσίες παρέχονται απαρεγκλίτως σε όλους τους αιτούντες άσυλο στο πλαίσιο παροχής κατάλληλων συνθηκών υποδοχής, όπως ορίζονται στον Ν. 4939/2022» καταλήγει ο κ. Καιρίδης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass