ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται…»

* Τα εργαλεία της αναπτυξιακής του πολιτικής αναλύθηκαν σε συγκέντρωση χθες στη Λάρισα

Δημοσίευση: 13 Νοε 2014 11:40 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:11

Τις άμεσες δεσμεύσεις που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ για τη διακυβέρνηση της χώρας, ανέλυσε χθες μιλώντας σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα, ο βουλευτής και υπεύθυνος Ανάπτυξης του κόμματος Γιώργος Σταθάκης.

Απευθυνόμενος σε ένα πυκνό ακροατήριο που τον άκουγε με προσήλωση, ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Κρήτης παρουσίασε σειρά πολύ συγκεκριμένων προτάσεων που προτίθεται να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση, προτάσεις, όπως είπε «άμεσα υλοποιήσιμες για να βγει η χώρα από την κρίση και να δοθεί νέα προοπτική στον τόπο». Παράλληλα, επιχείρησε να αποδομήσει τις κυβερνητικές υποσχέσεις και την πολιτική της.

ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΟΥΝ ΔΙΑΡΚΩΣ

«Η κυβέρνηση επιμένει στην ίδια πολιτική. Στην ιδέα, δηλαδή, ότι πρέπει μοιρολατρικά να συνεχιστούν οι ίδιες μεταρρυθμίσεις που έγιναν με το μνημόνιο και μάλιστα να ενταθούν. Παρότι αποτυγχάνουν», τόνισε ο Γ. Σταθάκης. Επισημαίνοντας: «Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε που στη χώρα μας εκκίνησε η περιπέτεια των μνημονίων. Ένα πρόγραμμα που σχεδιάζεται και επανασχεδιάζεται με την ίδια προχειρότητα και τα ίδια εργαλεία και αναπόφευκτα παράγει τα ίδια αποτελέσματα: Παρατεταμένη ύφεση, ανεργία και μηδενική προοπτική ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας. Η στρατηγική αυτή σήμερα δεν φαίνεται να τροποποιείται. Ας δούμε το προσχέδιο του Προϋπολογισμού.

Πρώτος άξονας είναι οι υποτιθέμενες φοροελαφρύνσεις οι οποίες σύμφωνα με τη ρητορική της κυβέρνησης είναι: Η μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ, ενός δημευτικού φόρου που υπερφορολογεί τη μικρή και τη μεσαία ιδιοκτησία. Η μονιμοποίηση της δήθεν Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης, η οποία έληγε φέτος, με την επίφαση μιας δήθεν μείωσης. Η συνέχιση της παράλογης και αναποτελεσματικής πολιτικής μέσω της υπέρογκης αύξησης στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Με τον προϋπολογισμό που κατατίθεται η αύξηση μονιμοποιείται. Είχε αυξηθεί 1471% από το 2011 και σήμερα πανηγυρίζουμε τη μείωση του κατά 30%. Και εν τέλει η αύξηση των εσόδων στους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ κλπ.) που σημαίνει νέα επιδρομή στα εισοδήματα των φτωχών νοικοκυριών.

Δεύτερο άξονα αποτελούν οι λεγόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Λέγοντας «μεταρρυθμίσεις» η κυβέρνηση εννοεί κυρίως την απελευθέρωση των αγορών και την απορρύθμιση και την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας. Τα πράγματα στα οικονομικά όμως κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Το μνημόνιο έχει προκαλέσει στην ελληνική οικονομία 25% ύφεση. Υπενθυμίζω ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ύφεση που έχει υποστεί δυτική οικονομία εν καιρώ ειρήνης από το 1929 μέχρι σήμερα. Και επιπρόσθετα μείωση του ΑΕΠ μέσα σε 4-5 χρόνια, αύξηση της ανεργίας στο 28%, την μεγαλύτερη αποεπένδυση που έχει καταγραφεί κ.ο.κ.

Τρίτος άξονας είναι οι ιδιωτικοποιήσεις: Οι ιδιωτικοποιήσεις σύμφωνα με το ΔΝΤ και το πρώτο μνημόνιο θα έφερναν 50 δισ. Με το δεύτερο μνημόνιο ο στόχος αναπροσαρμόστηκε στα 22 δισ. Τώρα ο στόχος είναι 14 δισ. και μετά από 3-4 χρόνια ιδιωτικοποιήσεων, το ελληνικό κράτος έχει εισπράξει μόλις 2,9 δισ. Αυτό είναι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Γιατί πέφτει συνέχεια το νούμερο αυτό; Γιατί δεν υπάρχει τίποτα προς ιδιωτικοποίηση. Γιατί η Ελλάδα είχε ρεκόρ ιδιωτικοποιήσεων από το 1996 έως το 2008. Ιδιωτικοποιήσαμε τράπεζες, λιμάνια, αυτοκινητόδρομους, όλες τις βιομηχανίες, την Ολυμπιακή, ΟΤΕ, τα ιδιωτικοποιήσαμε όλα αυτά. Έρχεται λοιπόν το μνημόνιο και λέει η λύση στην Ελλάδα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις σε μια ιδιωτικοποιημένη οικονομία. Μην έχοντας άλλη επιλογή οι κυβερνήσεις των μνημονίων έβαλαν στο στόχαστρο τις δημόσιες υποδομές, αεροδρόμια, κλπ. και την δημόσια περιουσία, το Ελληνικό κλπ. Το σχέδιο όμως ήταν εξαρχής λανθασμένο και δεν βασίζονταν στα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας».

ΤΡΕΙΣ ΚΑΙΡΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Αναλύοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Σταθάκης ανέφερε: «Εμείς, λοιπόν, ισχυριζόμαστε ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Πρέπει να ξεφύγουμε από τη φιλοσοφία του μνημονίου. Τι θα αλλάξουμε;

Πρώτον, θα αλλάξουμε το μείγμα της οικονομικής πολιτικής. Δεν μπορεί να συνεχίσει η δημοσιονομική πολιτική, να παράγει πλεονάσματα, για την επόμενη δεκαετία μέχρι το 2020, 4,5% του ΑΕΠ. Είναι ανέφικτη η παραγωγή πλεονασμάτων για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και ταυτόχρονα να βγει η Οικονομία από την κρίση. Η Ελληνική Οικονομία πρέπει να περιορίσει τη δημοσιονομική πίεση, να αποκτήσει χώρο για αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική, χώρο για επενδυτικές δραστηριότητες.

Δεύτερον, εμείς θα αναδιανείμουμε το εισόδημα και με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουμε την ανάπτυξη της Οικονομίας. Όσο μεγαλώνεις την ψαλίδα, όσο εντείνονται οι κοινωνικές ανισότητες δε βοηθάς την ανάπτυξη της οικονομίας. Πώς θα επιτευχθεί αυτό; Μέσα από την θεσμοθέτηση ενός απλού και σταθερού φορολογικού συστήματος και την πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Η τομή που πρέπει να γίνει στο φορολογικό σύστημα είναι ριζική. Δεσμευόμαστε για ένα δίκαιο, απλό, σταθερό και διαφανές φορολογικό σύστημα για τουλάχιστον 5 έτη, το οποίο θα παρέχει κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις και θα επιτρέπει το μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Τρίτον, θα αλλάξουμε ολόκληρη την αναπτυξιακή ατζέντα. Η εξωστρέφεια της Ελληνικής Οικονομίας δε θα έρθει από ένα νέο κύμα ξένων επενδύσεων που σύμφωνα με την σημερινή πολιτική θα είναι λίγο real estate και λίγο τουρισμός. Όλοι αναγνωρίζουμε ότι το πρόβλημα είναι παραγωγικό. Άρα θα κινητοποιήσουμε νέους θεσμούς, ιδέες κι δυνάμεις που υποχρησιμοποιούνται ώστε να μεταστραφεί το επενδυτικό κλίμα προς τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, δηλαδή Γεωργία, Μεταποίηση, Νέες Τεχνολογίες, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

…ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Και ο υπεύθυνος Τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε αναλύοντας τον σχεδιασμό του κόμματος. «Πώς θα γίνει αυτό; Με συγκεκριμένα εργαλεία, επιγραμματικά:

Πρώτον, μέσα από την Ίδρυση Δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας. Αυτή θα ενοποιήσει υφιστάμενους μηχανισμούς, όπως το ΕΤΕΑΝ, το Ταμείο Παρακαταθηκών Δανείων και θα διευκολύνει την άντληση και διοχέτευση πόρων προς την πραγματική Οικονομία.

Δεύτερον, μέσα από την δημιουργία ενός Συστήματος Διοχέτευσης Εγγυήσεων μέσω σχημάτων ειδικού σκοπού. Τέτοιου είδους σχήματα θα παρέχουν απευθείας εγγυήσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις -εξαγωγικές, του πρωτογενούς τομέα, υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας-οι οποίες, ενώ είναι δυναμικές και μπορούν να ανοιχθούν σε νέες αγορές, δεν έχουν πρόσβαση για στοιχειώδη τραπεζική χρηματοδότηση σε κεφάλαια κίνησης και επενδυτικά κεφάλαια.

Τρίτον, μέσα από την δημιουργία Τράπεζας Ειδικού Σκοπού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες, αλλά και για τη χορήγηση μικροπιστώσεων, με το σύστημα microfinancing, προς άτομα και ομάδες που αποκλείονται ολοσχερώς από το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα, όπως άνεργοι, μετανάστες, ΑμΕΑ, κλπ.



Τέταρτον, με την δημιουργία Δημόσιου Ενδιάμεσου Οργανισμού για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες. Εντός του Οργανισμού, συγκροτείται ξεχωριστός υποτομέας για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, η ρύθμιση των οποίων επείγει ως προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Τέλος, μέσα από την αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου, ώστε, αντί για οριζόντιες επιδοτήσεις επενδύσεων, να επιδοτούνται στοχευμένα παραγωγικές επενδύσεις, στο πλαίσιο του σχεδίου μας για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση. Με ουσιαστικά κριτήρια κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανταποδοτικότητας».

ΜΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

Και ο Γ. Σταθάκης κατέληξε: «Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν θα μπορέσει να στεριώσει αν δεν προχωρήσουμε στην πιο σημαντική όλων των μεταρρυθμίσεων. Στη μεταρρύθμιση του ίδιου του κράτους, την πλήρη αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης, την θεμελίωση του κοινωνικού ρόλου του κράτους: Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλεια, Ρυθμιστικό Περιβαλλοντικό Πλαίσιο, Φιλοαναπτυξιακό Ρυθμιστικό Πλαίσιο. Και φυσικά δίνοντας ένα οριστικό τέλος στις γκρίζες περιοχές της συνάρθρωσης ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων με το κράτος. Με αυτά τα εργαλεία θα εκκινήσει μια αναπτυξιακή πορεία η οποία είναι προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που δείχνουν οι μνημονιακές πολιτικές. Αυτή είναι η προοδευτική λύση και αυτή θα ακολουθήσουμε».

* Παρόντες στην εκδήλωση ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, ο δήμαρχος Τυρνάβου Παν. Σαρχώσης, ο αναπληρωτής δήμαρχος Λάρισας Γ. Σούλτης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Παν. Γούλας, οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου Δημ. Αδάμ, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αιμ. Νταγιάννης, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Φαίδων Ζαμπούρας, της Ομοσπονδίας Εμπόρων Ν. Τζήκας, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και πολύς κόσμος. Τη συζήτηση που ακολούθησε την ομιλία του Γ. Σταθάκη συντόνισε ο Γ. Κωσταρόπουλος ενώ τον ομιλητή προλόγισε ο γραμματέας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Π. Παπαγεωργίου.

Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass