Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση

Δημοσίευση: 12 Νοε 2014 15:18 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:08

 

 

«Οι δανειστές και εταίροι έχουν συμφέρον να συμφωνήσουν στην απομείωση του χρέους πάνω από 50%, ώστε αυτό να γίνει βιώσιμο», εκτιμά ο Γιώργος Σταθάκης. Λακωνικός και με καθαρές κουβέντες στις απαντήσεις του στην «Ε», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, διαβεβαιώνει ότι με το που θα αναλάβουν την διακυβέρνηση «θα αφοσιωθούν την κατάργηση των μνημονιακών νόμων λιτότητας και την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης». Και μάλιστα σε μια Ευρώπη που αλλάζει, χαρακτηρίζει «αναπόφευκτη εξέλιξη μια συνολική, ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα του χρέους». Προειδοποιεί ότι η σημερινή κυβέρνηση, «των ερασιτεχνικών χειρισμών και των σκληρών μνημονιακών πολιτικών»,  θα  προσπαθήσει «να δεσμεύσει τη χώρα με νέο διετές μνημόνιο». Διαπιστώνει ότι θα υπάρξουν περισσότεροι από 121 βουλευτές που θα υποχρεώσουν την «απονομιμοποιημένη» κυβέρνηση να οδηγηθεί σε εκλογές και θεωρεί πειστική την οικονομική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ. Αναλύοντας το από πού θα προκύψουν τα απαιτούμενα χρήματα για την υλοποίησή της, εξηγεί ότι θα ωφεληθούν οι φτωχοί, οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι αλλά και πως «η πληττόμενη σήμερα μεσαία τάξη θα μπορέσει να ανασάνει».

_________________________

Συνέντευξη: Σωτ. Ζαχαριάς

__________________________________

 

*Ο Γιώργος Σταθάκης, που μιλάει σήμερα Τετάρτη σε πολιτική εκδήλωση στη Λάρισα, είναι βουλευτής Χανίων με τον ΣΥΡΙΖΑ, Υπεύθυνος Τομέα Ανάπτυξης. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με Ph.D στο Νιούκαστλ, είναι από το 1988 καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, έχει συνεργαστεί με ερευνητικά κέντρα στην Πάτρα, στη Νέα Υόρκη αλλά και με το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Χάρβαρντ. Έχει γράψει βιβλία, από δοκίμια για τον Μαρξ μέχρι και για το Δόγμα Τρούμαν-Σχέδιο Mάρσαλ και την αμερικανική βοήθεια στην Ελλάδα.

 

- Κύριε Σταθάκη, πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κρούει την θύρα της εξουσίας επειδή είναι πειστικές οι προτάσεις του ή διότι απέτυχαν οι συγκυβερνώντες;

- Πιστεύω ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκουν όλο και περισσότερο ευήκοα ώτα και στο εσωτερικό και διεθνώς. Οι πολίτες μετά την ανακοίνωση από τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ των μέτρων ανακούφισης της ανθρωπιστικής κρίσης και των πρώτων μέτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αντιμετωπίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση εν αναμονή. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντίληψη των πολιτών έχει ήδη δεσμευτεί για το πώς θα ξεκινήσει ως κυβέρνηση την πορεία παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης που χρειάζεται η χώρα. Από την άλλη πλευρά και η αποτυχία της κυβέρνησης, οι αλλεπάλληλοι ερασιτεχνικοί χειρισμοί της στο θέμα της αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους μετά τη λήξη του προγράμματος στο τέλος του έτους, αλλά και η συνέχιση των σκληρών μνημονιακών πολιτικών της, σίγουρα παίζουν ρόλο στη διαφορά απήχησης ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, η οποία βαίνει αυξανόμενη.

- Τη βραδιά των εκλογών, θα βοηθήσετε τον Αλέξη Τσίπρα «να σκίσει το Μνημόνιο» ή θα πρυτανεύσουν πιο νηφάλιες σκέψεις; Κι αν πριν τις εκλογές καταφέρει η νυν κυβέρνηση «να βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο», με τι θα ασχοληθείτε τότε…

- Από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης θα αφοσιωθούμε στους στόχους που έχουμε θέσει: την κατάργηση των μνημονιακών νόμων λιτότητας και την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Η κυβέρνηση όχι μόνο δε θα έχει καταφέρει να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο αλλά θα έχει προσπαθήσει να την δεσμεύσει με νέο διετές μνημόνιο.

- Προβλέπετε ότι τελικά θα βρεθούν 121 βουλευτές που θα πουν ΟΧΙ στην εκλογή νέου προέδρου;

- Ναι. Η κυβέρνηση έχει απονομιμοποιηθεί κοινωνικά αλλά και πολιτικά μετά την αποτυχία όλων των σχεδίων της για την περίοδο μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

- Τι θα θέλατε να γίνει με το Χρέος; Σε τι να συμφωνήσουν οι δανειστές της χώρας; Ποια θα ήταν η ιδανική λύση…

- Οι δανειστές και εταίροι της χώρας έχουν συμφέρον να συμφωνήσουν στην απομείωση του δημόσιου χρέους σε ποσοστό πάνω από 50%. Πιστεύω ότι όταν θα έχουν απέναντι τους μια κυβέρνηση που είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί πραγματικά το ζήτημα του χρέους θα προσέλθουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

- Κι αν δεν δεχτούν; Διαπραγμάτευση υπόσχεστε, πρέπει να συμφωνήσετε μαζί τους σε κάτι. Ποιό θετικό αποτέλεσμα θεωρείτε απολύτως εφικτό;

- Θετικό αποτέλεσμα είναι η απομείωση του χρέους σε επίπεδα που να είναι κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμο.

- Λέτε, ν΄ αλλάξει η Ευρώπη με ανατροπή πρώτα στην Ελλάδα. Αυτό δεν ενοχλεί τους κρατούντες στην Ε.Ε. ; Δεν θα σας υπονομεύσουν παντί τρόπω, με τριαντάφυλλα θα σας δεχτούν;

- Η Ευρώπη ήδη αλλάζει και όποιος δεν το βλέπει εθελοτυφλεί. Η Γαλλία και Ιταλία δε σεβάστηκαν το σύμφωνο σταθερότητας, στην Ισπανία το Podemos είναι πρώτο κόμμα σε δημοσκόπηση της El Pais.  Στην ΕΕ δεν υπάρχουν «κρατούντες», υπάρχουν κράτη-εταίροι τα οποία έχουν διαφορετικά συμφέροντα σε κάποιους τομείς και κοινά σε άλλους. Η εμβάθυνση της κρίσης, η επιδείνωση οικονομικών μεγεθών όπως ο πληθωρισμός, επιταχύνουν την αναπόφευκτη εξέλιξη που θα είναι μια συνολική, ευρωπαϊκή λύση για το ζήτημα του χρέους.

- Από το πρόγραμμά σας που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ φαίνεται να ωφελούνται οι φτωχοί, οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι. Το κόστος εφαρμογής του θα το πληρώσει η μεσαία τάξη; Φτάνουν μόνο οι πλούσιοι να το καλύψουν; Αλλά κι αυτοί δεν θα αντιδράσουν ποικιλοτρόπως;

- Το πρόγραμμα της ΔΕΘ είναι απολύτως κοστολογημένο. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα του οποίου η εφαρμογή θα είναι άμεση και δεν εξαρτάται από την πορεία της διαπραγμάτευσης για τη δανειακή σύμβαση. Σας υπενθυμίζω που θα βρεθούν τα χρήματα για την υλοποίηση του: Από την πάταξη της φοροδιαφυγής και του οικονομικού εγκλήματος και κυρίως του λαθρεμπορίου καυσίμων θα εξοικονομήσουμε ποσό της τάξης των 3 δις. Από την ανακατανομή υπαρχόντων πόρων από το ΤΧΣ και το ΕΣΠΑ θα εξοικονομήσουμε 6 δις. Ανάμεσα στα μέτρα αυτού του προγράμματος είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση του με νόμο φορολόγησης μεγάλης περιουσίας. Συνεπώς όχι μόνο δε θα πληρώσει η μεσαία τάξη, η οποία σήμερα πλήττεται σφοδρά από την κυβερνητική πολιτική αλλά θα μπορέσει να ανασάνει.

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass