Η Δικαιοσύνη ασκεί διώξεις, η Εξεταστική «συγκαλύπτει»

ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ ΔΙΟΓΚΩΝΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ - ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ «ΜΗΤΕΡΑΣ» ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ

Δημοσίευση: 27 Φεβ 2024 14:41

Εναν χρόνο από τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών η έρευνα του Εφέτη Ανακριτή, Σωτ. Μπακαϊμη κορυφώνεται και το σενάριο του προσδιορισμού της «μητέρας» των δικών, όπως το προανήγγειλε -άγνωστο γιατί - ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης για τον ερχόμενο Ιούνιο δείχνει «εφικτό».

Ωστόσο κάθε ημέρα που περνά διογκώνεται το χάσμα ανάμεσα στην πρόοδο από τη μία, που σημειώνει η δικαστική έρευνα με τις συνεχείς διώξεις και από την άλλη, στην έλλειψη πολιτικής βούλησης της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής να αναζητήσει και να αποδώσει ευθύνες πολιτικών προσώπων, όταν αύριο συμπληρώνεται ένα έτος από τη βραδιά της 28ης Φεβρουαρίου 2023 όπου η πρωτοφανής μετωπική σύγκρουση της επιβατικής αμαξοστοιχίας (IC 62) με την εμπορική (63503) της Hellenic Train «πάγωσε» την Ελλάδα καθώς 57 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων αρκετοί φοιτητές, έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι 181 τραυματίστηκαν.
Ανάμεσά τους και ο 21χρονος Γεράσιμος - Ιάσονας Γεωργιάδης, ο φοιτητής από τον Βόλο και μοναδικός επιζών του κυλικείου που εδώ και 12 μήνες δίνει τη μάχη του για να κρατηθεί στη ζωή (σ.σ. σήμερα νοσηλεύεται στη Βοστώνη), αλλά και η 23χρονη φοιτήτρια του ΑΠΘ, Ερριέτα Μόλχο η οποία αγνοείται από το βράδυ της σύγκρουσης καθώς δεν βρέθηκε ποτέ και θεωρείται η 57η νεκρή επιβάτιδα, ενώ η έρευνα στα συντρίμμια για αναζήτηση βιολογικού υλικού απέβη άκαρπη.
Έναν χρόνο μετά, η δικαστική έρευνα προχωρά με γρήγορους ρυθμούς (σ.σ. η τραγωδία στο Μάτι από το 2018 εκδικάζεται σήμερα) σε αντίθεση με την Εξεταστική Επιτροπή η οποία ουσιαστικά έκλεισε τις εργασίες της (τυπικά στις 11 Μαρτίου με τα πορίσματα των κομμάτων), με το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης να αποχωρούν καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για συγκάλυψη. Είναι χαρακτηριστικό, όπως τουλάχιστον καταγγέλλουν εισηγητές η Εξεταστική Επιτροπή δεν αξιοποίησε τη Δίωξη της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, είναι αμφίβολο μετά και τις πρόσφατες αποχωρήσεις κομμάτων αν θα αξιοποιήσει υλικό της κύριας ανάκρισης του Εφέτη Ανακριτή (σ.σ. παραχωρήθηκε σύμφωνα με το 22/2024 Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας), ενώ δεν κλήθηκαν ουσιαστικοί μάρτυρες. Μάλιστα η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στους κυβερνητικούς χειρισμούς έχει ως αποτέλεσμα τη συμμετοχή κατά εκατοντάδες χιλιάδες στην πρωτοβουλία της προέδρου του συλλόγου των θυμάτων, Μαρ. Καρυστιανού με συγκέντρωση υπογραφών κατά της ασυλίας βουλευτών, ενώ οι συγγενείς των θυμάτων ανακοίνωσαν πως στο αυριανό μνημόσυνο δεν επιθυμούν την παρουσία πολιτικών αντιπροσωπειών.
Σημειώνεται πως από την πρώτη ημέρα της τραγωδίας η κυβέρνηση έσπευσε να αποδώσει το δυστύχημα σε ανθρώπινο λάθος, για να αποσιωπήσει έτσι τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες για την αμαρτωλή σύμβαση 717/2014 και τις καθυστερήσεις στην υλοποίησή της.
Έγγραφα υπηρεσιακών παραγόντων που βρίσκονται στη διάθεση του Εφέτη Ανακριτή αποκαλύπτουν ότι τα προβλήματα στην ασφάλεια των συγκοινωνιών ήταν γνωστά στην πολιτική ηγεσία, επιβεβαιώνοντας ότι το δυστύχημα δεν οφείλεται στην «κακιά στιγμή». Αναρίθμητες είναι δε οι προηγηθείσες καταγγελίες συνδικαλιστών του κλάδου.
Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Υπενθυμίζεται πως η παραγγελία του διευθύνοντα την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών ενέταξε στην έρευνα τη διάσταση των ελλείψεων στα συστήματα ασφαλείας, με τα δύο πορίσματα των πραγματογνωμόνων να επιβεβαιώνουν τις τραγικές που αποδείχθηκαν, θανάσιμες ελλείψεις, σε συστήματα όπως η Τηλεδιοίκηση, το ETCS, η φωτοσήμανση, το GSMR.
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση αντιτάχθηκε σθεναρά στο θέμα των ελλείψεων με τον απεσταλμένο μάλιστα υφυπουργό στο Σταθμαρχείο Λάρισας να διαψεύδεται δημοσίως από τον Σταθμάρχη, καθώς επέμενε ότι λειτουργεί η Τηλεδιοίκηση.
Η «ΜΗΤΕΡΑ» ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ
Οι δικαστικοί πραγματογνώμονες στο πόρισμά τους αναφέρονται αναλυτικά στη μη λειτουργία της τηλεδιοίκησης, τη μη λειτουργία του εγκατεστημένου επί της γραμμής και των συρμών, σύστημα ETCS που με την παράλληλη λειτουργία των ελεγχόμενων πεδίων γραμμής και της φωτοσήμανσης που «θα απέτρεπε με βεβαιότητα το συμβάν και χωρίς την απαίτηση ανθρώπινης παρέμβασης». Σε ό,τι αφορά λοιπόν τη δικαστική διερεύνηση, υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος 33 κατηγορουμένων εκ των οποίων 15 στελέχη του ΟΣΕ (σ.σ. ο Σταθμάρχης και ο Επιθεωρητής αποτελούν τους δύο προφυλακισμένους), 16 στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ και 2 στελέχη της Hellenic Train, όπως εξετάζονται τυχόν ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Μεταφορών και της ΡΑΣ.
Στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί ο κ. Μπακαϊμης μέχρι σήμερα έχουν καταθέσει 70 μάρτυρες, ορισμένοι εκ των οποίων - σύμφωνα με πληροφορίες της Ε- έχουν ξεκαθαρίσει το «τοπίο» των ευθυνών για την «αμαρτωλή» 717. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο παραιτηθείς πρόεδρος της επιτροπής ETCS, Χρ. Κατσιούλης κλήθηκε στη Λάρισα και κατέθεσε τρεις φορές όπως και το γεγονός ότι διώκονται και 16 στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ. Διευκρινίζεται πως η δίωξη της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας κατά και στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ αφορά σε διαφορετικά αδικήματα. Σε ό,τι αφορά τώρα το διαδικαστικό μέρος αναμένεται να ξεκινήσει η διαμόρφωση της αίθουσας στο πρώην ΤΕΙ Λάρισας όπου θα φιλοξενηθεί η δίκη για την οποία έχουν ήδη περισσότερες από 100 δηλώσεις προς υποστήριξη της κατηγορίας, χωρίς ακόμη να έχει υπολογιστεί ο αριθμός των συνηγόρων, όλων όσοι παραπέμπονται.
«ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ»
Σημειώνεται ότι έπειτα από μήνυση συγγενών, η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Λάρισας άσκησε δίωξη σε βάρος του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστού για παράβαση καθήκοντος, με αφορμή το «μπάζωμα» στον τόπο του δυστυχήματος. Στο ίδιο πλαίσιο της εξέτασης καταγγελιών συγγενών των θυμάτων η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Αδειλίνη επανήλθε χθες με παρέμβασή της στην Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας και σημειώνει μεταξύ άλλων πως «επιτακτική παρίσταται η ανάγκη να μεριμνήσετε, ώστε να ερευνηθεί και να απαντηθεί, μετά από αξιολόγηση, κατά την κρίση σας, κάθε ισχυρισμός και καταγγελία, που προβάλλεται από συγγενείς θυμάτων ή θύματα και τους συνηγόρους τους, ώστε το πέρας της ανάκρισης να μην αφήσει ουδεμία αμφιβολία ως προς το ότι οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές διερεύνησαν κάθε πτυχή της υπόθεσης, επιτελώντας στο ακέραιο το καθήκον τους». Να σημειωθεί τέλος ότι αύριο Τετάρτη αντιπροσωπεία της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας θα παραδώσει υπόμνημα στο κ. Μπακαϊμη, ενώ από μεθαύριο Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου έχουν προγραμματιστεί οι απολογίες των 16 στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass