Οι …επιδρομές τα πολυβόλα και οι …καταπέλτες!

Βομβαρδισμός με 600.000 εμβόλια για τη λύσσα!

Δημοσίευση: 11 Νοε 2014 22:08 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:07

 

Του Δημήτρη Βάλλα

Με απανωτά περάσματα αεροσκαφών και ελικοπτέρων που θα υπερίπτανται τρεις φορές την ημέρα αναμένεται σε λίγες ημέρες να… βομβαρδιστεί κυριολεκτικά ο νομός Λάρισας και η Θεσσαλία με τουλάχιστον 600.000  δολώματα με εμβόλια κατά της λύσσας!

Τα δολώματα θα εξαπολύονται από ειδικό καταπέλτη τύπου …πολυβόλου με τον οποίο θα είναι εφοδιασμένα τα αεροσκάφη ανά 80 μέτρα με πτήσεις που θα έχουν το σχήμα του μαιάνδρου και θα πραγματοποιούνται πάνω από προκαθορισμένες περιοχές σε ορεινά και πεδινά μακριά όμως από ποτάμια και υδατοδεξαμενές.

Έμπειροι επιστήμονες με μεγάλη δράση στο χώρο τους για τις ρίψεις μιλούν και αναφέρονται σε λεπτομέρειες τόσο ο Δ/ντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Αθανάσιος Γκουντέλας, όσο και ο κτηνίατρος Αθανάσιος Κωνσταντινίδης που είναι ο υπεύθυνος για την από αέρος ρίψη των εμβολίων και ο οποίος και πέρυσι είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας μία παρόμοια επιχείρηση…

Ο … βομβαρδισμός

« Η όλη επιχείρηση, θα μας πουν θα πραγματοποιηθεί από 22 έως 28 Νοεμβρίου, εάν βέβαια οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν. Από την 110 ΠΜ θα απογειώνονται από το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου πέντε αεροπλάνα που το καθένα θα εκτελεί τρεις πτήσεις . Συνολικά τα αεροπλάνα θα αφήνουν 75.000 εμβόλια ημερησίως. Τα εμβόλια έχουν σχήμα τετράγωνο, περίπου όσο ένα μπισκότο, οι διαστάσεις τους είναι 5Χ5 εκατοστά με πλάτος 2 εκατοστά. Έχουν γεύση και οσμή ψαριού που προσελκύει ιδιαίτερα τις αλεπούδες.

Το εμβόλιο κατά της λύσσας βρίσκεται μέσα σε ειδική αμπούλα πλαστική που το ζώο δαγκώνοντας το δόλωμα τη σπάει και έτσι εμβολιάζεται αυτόματα.

Στην αμπούλα όμως εμπεριέχονται και τετρακυλίνες που έχουν την ιδιότητα να χρωματίζουν τα δόντια του ζώου και της αλεπούς, ώστε στη συνέχεια να μπορούμε να καταλάβουμε ένα εμβολιάστηκαν ή όχι.

Μετά τον εμβολιασμό από αέρος , θα ακολουθήσει, έπειτα από ένα περίπου μήνα, ο δεύτερος γύρος που περιλαμβάνει τη δημιουργία ειδικών μεικτών συνεργειών με στόχο τη δειγματολογική περισυλλογή των αλεπούδων για να δούμε εάν ο εμβολιασμός επέτυχε, ποιες ηλικίες ζώων τον έλαβαν κ.λ.π

Σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν ανά στρέμμα θα πέσουν από 22 έως 25 δολώματα ενώ το καθένα θα εκτοξεύεται από ειδικό πολυβόλο – χοάνη και η το σημείο όπου πέφτει θα καταγράφεται αυτόματα με G.P.S

Οι αλεπούδες στη συνέχεια που θα συλλαμβάνονται ή θα σκοτώνονται από ειδικά συνεργεία δασικών, κυνηγών και κτηνιάτρων θα υφίστανται ειδικές εξετάσεις , όπως αιματολογικές και άλλες ώστε να εξακριβωθεί η λήψη και η δράση του εμβολίου…»

Προβλήματα και αδυναμίες

Όμως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και αδυναμίες ειδικά στην εκτέλεση της δεύτερης φάσης του εμβολιασμού καθώς η επαφή με τα εμβόλια αυτά είναι επικίνδυνη και χρειάζονται ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης.

Όπως θα μας πει, εντοπίζοντας  το όλο πρόβλημα ο Δ/ντρης της Κτηνιατρικής κ. Αθ. Γκουντέλας, εμβόλια αντιλυσσικά για  το, προσωπικό  δεν έχουν αποσταλεί από το αρμόδιο υπουργείο Υγείας.

«Το αποτέλεσμα είναι, θα μας αναφέρει, να έχουν εμβολιαστεί μόνο επτά κτηνίατροι σε επίπεδο Θεσσαλίας, ενώ τα συνεργεία με κυνηγούς και δασικούς να μην έχουν εμβολιαστεί. Το αποτέλεσμα είναι οι άνθρωποι αυτοί να φοβούνται και αύριο- μεθαύριο δεν θα μας ακολουθήσουν στο βουνό για την εξακρίβωση των εμβολιασμών.»

Αξίζει να αναφερθεί ακόμα ότι: Τα δολώματα που περιέχουν εμβόλιο κατά της λύσσας πέφτουν από τον ουρανό στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα για να αποτραπεί η εξάπλωση της ασθένειας στις κόκκινες αλεπούδες.

Θα ριχτούν από αέρος σε 24 περιφερειακές ενότητες : Σέρρες, Καβάλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Ημαθία, Πέλλα, Χαλκιδική, Πιερία, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Γρεβενά, Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Άρτα, Αιτωλοακαρνανία, Μαγνησία, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Πρέβεζα. Είναι η δεύτερη χρονιά που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ρίχνει εμβόλια από αέρος.

Τα δολώματα, τα οποία έχουν τη μορφή καφέ κύβων με οσμή ψαριού, περιέχουν ζωντανό ιό, και το υπουργείο προειδοποιεί το κοινό να μην τα αγγίζει. Σε περίπτωση επαφής συστήνεται άμεση επίσκεψη στο γιατρό και ενημέρωση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η λύσσα είχε εξαφανιστεί από την Ελλάδα από το 1987 έως τον Οκτώβριο του 2012, όταν καταγράφηκε κρούσμα σε κόκκινη αλεπού στην περιοχή της Κοζάνης. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι τον φετινό Μάρτιο είχαν καταγραφεί 48 κρούσματα, από τα οποία τα 40 σε αλεπούδες και τα υπόλοιπα σε σκύλους και γάτες.

Στο διάστημα αυτό εκατοντάδες άνθρωποι ήρθαν σε επαφή με λυσσασμένα ή πιθανώς λυσσασμένα ζώα, χωρίς όμως να εμφανίσουν συμπτώματα.

Ο ιός της λύσσας προκαλεί εγκεφαλίτιδα και χωρίς άμεση ιατρική φροντίδα είναι πάντα θανατηφόρος για τον άνθρωπο. Η εκδήλωση της ασθένειας μπορεί πάντως να αποτραπεί ακόμα και μετά την έκθεση στον ιό, αρκεί να χορηγηθεί έγκαιρα αντιλυσσικός ορός (αντισώματα κατά του ιού) και αρκετές δόσεις αντιλυσσικού εμβολίου. Σύμφωνα με το υπουργείο, «ο εμβολιασμός των αλεπούδων κατά της λύσσας εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που έχουν κρούσματα λύσσας και θεωρείται αποδεδειγμένα ως ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την καταπολέμηση της ασθένειας».

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass