Η ανάπτυξη της υπαίθρου μέσα από τη νέα Κ.Α.Π.

ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ -Ν. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΦΙΛΟΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ -ΔΗΜ. ΚΟΥΡΕΤΑΣ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Δημοσίευση: 17 Φεβ 2024 17:15

«Η ανάπτυξη της υπαίθρου αποτελεί τον πυρήνα της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ισορροπίας. Είναι κρίσιμο να ενισχύσουμε την Κοινή Γεωργική Πολιτική και να υποστηρίξουμε τους αγρότες, ιδιαίτερα τους νέους που αποτελούν το μέλλον του αγροτικού κόσμου. Διαφορετικά θα καταλήξουμε σε ερημοποίηση της υπαίθρου».

Αυτά υποστήριξε ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Νίκος Παπανδρέου, στην παρέμβασή του στην εκδήλωση με θέμα: «Ανάπτυξη της Υπαίθρου - Κοινή Αγροτική Πολιτική σήμερα και αύριο», η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Διβάνι» στη Λάρισα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ο Ν. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του ανέφερε πως «η υποστήριξη των νέων αγροτών είναι άκρως σημαντική στη νέα ΚΑΠ. Πρέπει να δημιουργήσουμε προγράμματα και κίνητρα που θα ενθαρρύνουν τη νέα γενιά να επιλέξει τη γεωργία ως επάγγελμα. Πρέπει να εξασφαλίσουμε δίκαιες αμοιβές για τους αγρότες, προστατεύοντάς τους από αθέμιτο ανταγωνισμό και τιμολογιακή εκμετάλλευση. Το εισόδημα και οι θέσεις εργασίας τους πρέπει να είναι στο επίκεντρο των πολιτικών μας. Στόχος μας πρέπει να είναι η διασφάλιση μιας αγροτικής κοινότητας που ακολουθεί περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους, μείωσης της χρήσης φυτοφαρμάκων, βελτίωσης της διαχείρισης του εδάφους και προστασίας της βιοποικιλότητας.
Συνοψίζοντας, πρέπει να ενεργήσουμε συνεκτικά και συνεργατικά για να διασφαλίσουμε ένα δυναμικό και βιώσιμο μέλλον για την ύπαιθρο και τους αγρότες μας. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την υποστήριξη αυτών των στόχων». Αναφέρθηκε, επίσης, στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, όπως οι αυξημένες δαπάνες σε ζωοτροφές και οι αστάθειες στις τιμές των προϊόντων».
Ακόμη, ο Νίκος Παπανδρέου ζήτησε να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός εισαγόμενων προϊόντων, κυρίως από Κίνα, Αμερική και Τουρκία στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ ανέφερε ότι έχει καταθέσει ολοκληρωμένη μελέτη που συνδυάζει την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που είναι έντονο στα χωριά με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την υποστήριξη φιλοαγροτικών πολιτικών» κατέληξε.
Ο Δ. ΚΟΥΡΕΤΑΣ
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η Θεσσαλία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και ζήτησε η Ευρώπη να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τη μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζει η Περιφέρειά μας. «Θα πρέπει να υπάρξει οργανωμένη μετάβαση-επίσκεψη Ευρωπαίων ηγετών, είτε σε επίπεδο πρωθυπουργών, είτε σε επίπεδο αρμόδιων υπουργών στη Θεσσαλία για να σχεδιάσουμε από κοινού τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, ώστε να ξανασταθεί η Θεσσαλία στα πόδια της».
Ακόμα, ο κ. Κουρέτας μίλησε για το πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες και Ευρωπαίοι αγρότες σε σχέση απ’ έξω, π.χ. εισαγωγή ουκρανικών προϊόντων. Τόνισε επίσης ότι πρέπει οι νέες ευρωπαϊκές πολιτικές να σχεδιαστούν με διάλογο και διαβούλευση με τους Ευρωπαίους πολίτες και να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προτάσεις που θα έρθουν από τη βάση προς τα πάνω».
Παρούσα στην εκδήλωση και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία μίλησε για τις πρωτοβουλίες του κόμματός της για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.
Ο Παναγιώτης Καλφούντζος, πρόεδρος Συνεταιρισμού «ΘΕΣΓΗ», υποστήριξε ότι «οι αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ανέδειξαν το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, ως συνέπεια των πολιτικών κυρίως της πράσινης μετάβασης από την ΕΕ, που επιχειρεί να πρωτοστατήσει μονομερώς στους περιβαλλοντικούς περιορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ την ίδια ώρα προστατεύει ελάχιστα τους Ευρωπαίους αγρότες από μεγάλους και ανταγωνιστικούς παγκόσμιους παίκτες. Η μετάβαση προς την πράσινη συμφωνία, με την οποία επί της ουσίας συμφωνούμε όλοι, θα έπρεπε να εφαρμοστεί σταδιακά με τη συνεργασία όλων των κρίκων της διατροφικής αλυσίδας για να μιλάμε για ομαλή μετάβαση. Συμφωνούμε όλοι, αγρότες και καταναλωτές, ότι η στροφή προς μία πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη είναι επιβεβλημένη και προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά νομίζω έγινε χωρίς να υπάρχει ο κατάλληλος σχεδιασμός. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, απαιτείται η ανάγκη δημιουργίας ενός γενναίου πολιτικού σχεδιασμού με παράλληλη υποστήριξη και ενδυνάμωση των συνεταιριστικών σχημάτων».
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος η Ιράτσε Γκαρσία Πέρες, ευρωβουλευτής, πρόεδρος της Ομάδας του S&D και ο Πάολο ντε Κάστρο, ευρωβουλευτής S&D, οι οποίοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις πρόσφατες διαμαρτυρίες των αγροτών στην Ευρώπη, ανέλυσαν την ανάγκη για λύσεις που θα εξασφαλίζουν τη δικαιοσύνη στις τιμές των γεωργικών προϊόντων και τη βιωσιμότητα του γεωργικού τομέα. Αναφέρθηκαν στις πλημμύρες που πλήττουν την Ελλάδα και τις επιπτώσεις τους στους αγρότες, εκφράζοντας τη στήριξή τους προς τους πληγέντες. Επισήμαναν δε τη σημασία της γεωργίας ως πηγής υψηλής ποιότητας τροφίμων και την ανάγκη διασφάλισης δίκαιων τιμών για τα προϊόντα αυτά. Επίσης μέσω βίντεο χαιρέτισαν την εκδήλωση και μίλησαν για τη νέα ΚΑΠ ο Θανάσης Πετρόπουλος, γραμματέας Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Μενέλαος Γαρδικιώτης.
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass