«Η ζημιά στην ελληνική γη δεν είναι τα φωτοβολταϊκά»

ΔΗΛΩΣΕ ΧΘΕΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ – ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Δημοσίευση: 22 Δεκ 2023 13:30

Του Κώστα Γκιάστα
Τοποθέτηση με την οποία ξεκαθαρίζει πως δεν είναι αρμόδια η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας για φωτοβολταϊκά κάτω του 1 MW και πάνω από 1% σε γη υψηλής παραγωγικότητας έκανε χθες ο γραμματέας της ΑΔΘΣτΕ κ. Κώστας Τζανακούλης, στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης Τύπου.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση, στην οποία συμπεριέλαβε και την εκτίμησή του πως δεν φταίνε τα φωτοβολταϊκά, μα η εγκατάλειψη της γης για το αποτέλεσμα στην περιοχή μας, απαντά ουσιαστικά στο δημοσίευμα της «Ε», για την κατεπείγουσα προκαταρτική εξέταση, την οποία παρήγγειλε η διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας Σοφία Αποστολάκη μετά και το δημοσίευμα της «ΕτΔ» με αφορμή αναφορά του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Δημητριακών και Οσπρίων Αγ. Κωνσταντίνου Φαρσάλων «Ο Πολυδάμας», τόσο προς του υπουργούς Γεωργίας και Ενέργειας όσο και προς την Εισαγγελία σχετικά με τα φωτοβολταϊκά πάρκα σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ζητώντας, μάλιστα, την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης.
Ο κ. Μπρέλλας θίγει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η «αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων» των αρμόδιων φορέων σε θέματα αδειοδότησης έχει ως αποτέλεσμα το Υπουργείο Περιβάλλοντος να «μην έχει εικόνα» των αδειών που έχει εγκρίνει, στην περίπτωση της Λάρισας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας.
Ο κ. Τζανακούλης εξήγησε εξ αρχής πως «δεν είναι έτσι τα πράγματα» και έγινε πιο αναλυτικός, λέγοντας ότι «η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει αρμοδιότητα για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των φωτοβολταϊκών με ισχύ μεγαλύτερή του 1 μεγαβάτ (MW) και μέχρι 200 μεγαβάτ, και μάλιστα σε χώρους, γήπεδα, χωράφια που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας. Εκεί που ο νόμος ορίζει ότι σε γη υψηλής παραγωγικότητας δεν γίνονται φωτοβολταϊκά ή γίνονται μέχρι του 1% της καλλιεργήσιμης γης, αυτά δεν περνάνε από εμάς. Αυτά αφού πάρουν όλες τις αδειοδοτήσεις που είναι αρκετές, πάνε κατευθείαν στον ΔΕΔΔΗΕ».
Σημείωσε, ακόμα, πως «επειδή ο νόμος το ξεκαθαρίζει ότι μόνο στο 1% μπορούν να δοθούν φωτοβολταϊκά, αυτό είναι σε επίπεδο Περιφέρειας και πιο χαρακτηριστικά σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας. Αυτοί που δίνουν τις άδειες αυτές είναι οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας. Αυτές είναι και αρμόδιες να κρατάνε αρχείο, να μετράνε πότε θα ξεπεραστεί το 1% για να σταματήσουν».
Συνεχίζοντας ο κ. Τζανακούλης μίλησε και ως μελετητής της αγροτικής κατάστασης στην Ελλάδα εκτίμησε πως «η ζημιά στην ελληνική γη δεν είναι τα φωτοβολταϊκά, μα η εγκατάλειψη της καλλιεργήσιμης γης. Αν ανατρέξει κάποιος στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, θα δει πως από τα 39 εκατομμύρια στρέμματα της γεωργικής γης, καλλιεργήσιμη γη είναι κοντά στα 35 εκατομμύρια. Αυτό, όμως, έχει καταστεί θεωρητικό, γιατί τα τελευταία χρόνια μειώνεται κατακόρυφα. Σήμερα με τα στοιχεία που έχω στα χέρια μου έχει μειωθεί περίπου κατά 7 εκατομμύρια στρέμματα και αυτά τα στρέμματα δεν έχουν καταληφθεί από τα φωτοβολταϊκά, αλλά έχουν εγκαταλειφθεί για πολλούς και διάφορους λόγους.
Σε επίπεδο Θεσσαλίας ενώ όλοι γνωρίζουν πως η καλλιεργήσιμη γη είναι περίπου 5 εκατομμύρια στρέμματα, με τη μείωση φτάνει ένα εκατομμύριο κάτω. Μπορεί να το δει ο καθένας αυτό, περιδιαβαίνοντας τις πεδιάδες και τους καλλιεργήσιμους αγρούς. Θα βλέπει κομμάτια που είναι ακαλλιέργητα εδώ και χρόνια. Αυτό είναι το ανησυχητικό. Άρα, δεν συντρέχει κανένας λόγος για να λέμε για τα φωτοβολταϊκά, τα οποία πρέπει να γίνονται με μέτρο και αυτό το έχει προβλέψει η Πολιτεία».
Εν συνεχεία, ο κ. Κώστας Παππάς ως συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας εξήγησε πως στη χωρική τους αρμοδιότητα ουδέποτε αδειοδότησε περιβαλλοντικά έργα ΑΠΕ και συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά πάρκα που είναι μέσα σε Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ή σε ΣΧΟΑΠ, είτε έχουν καταγραφεί πως είναι γη υψηλής παραγωγικότητας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass